Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan získal do útoku Kanaďana, Nitra do bránky Fína. Obaja si zahrali v NHL

Novou posilou hokejového Slovana Bratislava sa stal útočník Émile Poirier, ktorý sa s účastníkom Tipos extraligy dohodol na zmluve do konca prebiehajúcej sezóny.

13.11.2023 21:47
Sami Aittokallio Foto:
Sami Aittokallio v bránke Colorada.
debata

Dvadsaťosemročný Kanaďan je po Ethanovi Werekovi druhým centrom, ktorý v krátkom čase prichádza do bratislavského klubu. Informovala o tom oficiálna webstránka Slovana.

Poirier má skúsenosti z NHL, v roku 2013 ho v 1. kole z celkového 22. miesta draftoval klub Calgary Flames.

V zámorskej profilige odohral v sezónach 2014/2015 a 2015/2016 dokopy osem stretnutí so ziskom asistencie. Slovan bude pre neho druhou zastávkou v najvyššej slovenskej súťaži, v ročníku 2020/2021 odohral 22 zápasov (vrátane play off) v drese HC Košice.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

Do Bratislavy pricestoval v nedeľu a v pondelok už absolvoval s mužstvom prvý spoločný tréning. Trénerom bude k dispozícii už v najbližšom zápase – v stredajšej dohrávke 16. kola proti Nitre (18.00).

"Émile je schopný hrať na pozícii centra, ale dokáže zaskočiť aj na krídle. Je to rýchly korčuliar, ktorý obľubuje tvrdú hru, vyhráva osobné súboje a vie pre seba i pre svoje krídla vytvárať strelecké príležitosti.

Som presvedčený, že do mužstva prinesie novú energiu a v zostave nájde stabilnú pozíciu v hornej šestke," uviedol na adresu novej posily pre klubový web športový riaditeľ Slovana Rostislav Dočekal.

Poirier nastupoval počas juniorskej kariéry za tím Gatineau Olympiques v QMJHL, v zámorí hral okrem NHL väčšinou v nižšej AHL, kde obliekal dresy farmárskych tímov Abbotsford Heat, Stockton Heat a Manitoba Moose.

juraj slafkovský Čítajte viac Že sa mu nedarí? Slafkovský pálil ako z kanóna, vytvoril rekord a bol hviezdou kanadského derby

V covidovej sezóne 2020/2021 prvýkrát zamieril do Európy, za Košice odohral v základnej časti extraligy 18 zápasov so ziskom 17 bodov (9+8), v štyroch dueloch play off pridal tri body (1+2).

Solídna produktivita mu vyniesla zmluvu v nadnárodnej KHL, kde posilnil lotyšský tím Dinamo Riga. Sezónu 2021/222 dokončil vo švédskom klube Djurgardens IF. V minulej sezóne pôsobil v nemeckom tíme Iserlohn Roosters, v 40 dueloch DEL nazbieral 14 gólov a 12 asistencií.

V zostave sa pritom viackrát objavil v jednej útočnej formácii so súčasným hráčom Slovana Chrisom Brownom.

Chytal za Colorado

Fínsky hokejový brankár Sami Aittokallio sa stal hráčom HK Nitra. Z nitrianskeho kádra naopak odišiel americký útočník Lincoln Griffin, s ktorým sa vedenie klubu dohodlo na ukončení spolupráce. Klub informoval o zmenách v kádri na oficiálnej stránke.

Pre 31-ročného Aittokallia pôjde o prvé pôsobisko v slovenskej extralige. Jeho hokejovú vizitku zdobia najmä dva štarty v NHL v drese Colorada Avalanche.

„Pôvodne sme mali v pláne doplniť brankársky post až pred play off, ale keď sa otvorila šanca na získanie brankára Aittokallia, rozhodli sme sa ju využiť. Do ďalšej fázy sezóny tak počítame s trojicou brankárov Libor Kašík, Aittokallio a Juraj Beržinec,“ povedal športový manažér Tomáš Chrenko.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

Avalanche draftovali Aittokallia v roku 2010 zo 107. miesta a v ich organizácii pôsobil do návratu do Európy v roku 2015. Následne pôsobil najmä v elitnej fínskej súťaži, sezónu 2017/2018 absolvoval v Sparte Praha.

V uplynulých dvoch ročníkoch hral v nemeckej DEL, v prebiehajúcej sezóne 2023/2024 odchytal jeden zápas za fínsky klub JYP Jyväskylä.

Po príchode Aittokallia sa počet legionárov v nitrianskom tíme nezmení, keďže klub súčasne informoval aj o ukončení spolupráce s obrancom Griffinom. Nitra, do ktorej prišiel v lete 2023, bola pre neho prvé európske pôsobisko.

V slovenskej extralige stihol odohrať 12 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal gól, asistenciu a päť mínusových bodov.

Načítavajú sa športové výsledky...
debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HK Nitra #Émile Poirier #Sami Aittokallio