Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nitra sa vyrovná O2 Aréne. Chyby rozhodcov? Keď raz pískajú ako v Nagane a inokedy každú drobnosť, je to problém

Jedným chytajú skvele obaja brankári, druhí riešia na kľúčovom poste dilemu. Po úvodných zápasoch finále extraligy, v ktorých schytali kritiku aj rozhodcovia, by sa mohlo zdať, že o titule je už rozhodnuté.

23.04.2024 05:40
SR hokej finále TEL prvý Spišská Nová Ves Nitra... Foto:
Vo finále sa na ľade často bojuje na hranici pravidiel.
debata (3)

Kľúčový zápas je však na programe až dnes od 18.00 v Nitre. Ak ho domáci zvládnu, nad Spišskou Novou Vsou budú viesť už 3:0.

Takýto vývoj absolútne odmieta bývalý brankár Liberca, Olomouca či Popradu a v súčasnosti hráčsky agent Tomáš Vošvrda.

„U oboch tímov vidím až šialenú snahu a neskutočnú bojovnosť. Som presvedčený o tom, že Spišiaci pôjdu do Nitry na tretí zápas s cieľom ho za každú cenu umlátiť. Aj keby sa mali zabetónovať a vyhrať 1:0. Pokojne to môže byť séria na šesť až sedem zápasov,“ vraví Vošvrda.

Majster sveta a bývalý reprezentačný brankár Rastislav Staňa očakáva, že východniari vyhrajú pod Zoborom minimálne jeden zápas a finále sa vráti na Spiš.

"Myslím si, že to bude podobné ako séria Nitry s Michalovcami. Tie rovnako prehrali prvé dva zápasy doma. Potom sa však vzchopili a aj napriek problémom v kabíne vyhrali tretí zápas v Nitre.

Rozhovor o finále s Michalom Hudecom
Video

Nemyslím si, že Spišiaci prehrajú štyri zápasy za sebou. Verím, že sériu ešte dokážu zdramatizovať a nevzdajú sa bez boja," mieni Staňa.

Sú rozhodcovia problém?

Po druhom zápase na Spiši kritizoval asistent trénera domácich Vladimír Záborský rozhodcov, ktorí podľa neho chybnými verdiktmi ovplyvnili priebeh oboch duelov.

"Rozhodcovia sú a budú vždy veľkou témou v hokeji. Mňa mrzí, že mužstvá nemajú viac možností využitia challengu. Keď už je tento systém k dispozícii, mal by byť čo najviac v akcii.

V Česku sa to dá a je to veľký rozdiel," konštatuje Vošvrda, podľa ktorého sa rozhodcovia rovnako ako hráči nevyhnú chybám. Problém vidí aj v komunikácii.

„Ja som ako brankár so slovenskými rozhodcami nikdy problém nemal. Mali sme dobré vzťahy. Len raz som sa pohádal a vtedy ma vylúčili do konca zápasu. Pokiaľ je rozhodca férový, nie je arogantný a nezvyšuje si umelo ego, tak aj hráči k nemu pristupujú v pohode,“ vraví Vošvrda.

Jakub Voráček Čítajte viac V NHL si zarobil desiatky miliónov dolárov. Hviezdny Čech priznal problémy s peniazmi. Keby som poslúchol otcove rady...

Ďalším kameňom úrazu je podľa neho rôzny meter, pre ktorý často dochádza ku kritike štýlu rozhodovania zo strany klubov.

„Nie je možné, aby sa jeden zápas pískal štýlom Nagano 1998, keď sa hráči pomaly vraždia na ľade a v druhom pískajú každú maličkosť. Toto podľa mňa najviac prekáža väčšine hráčov,“ vraví Vošvrda.

Riešením by podľa neho bolo určiť na každú sériu play off dvojicu hlavných rozhodcov aj s náhradníkom. Hráči by si tak mali možnosť po jednom či dvoch zápasoch zvyknúť na štýl rozhodovania.

„Rozhodcom netreba nič zazlievať. V každom zápase je proti ním 5000 fanúšikov na štadióne a vyše 40 hráčov. Vždy na nich bude mať minimálne jedna strana ťažké srdce,“ konštatuje Čech.

Od začiatku mal chytať Melicherčík

Spišiaci sa v prvých zápasoch finále trápili nielen s poklesom formy, ale riešili aj brankársku dilemu.

Filip Surák, ktorý vychytal postup v siedmom zápase s Košicami, nemá dostatok skúseností, no napriek tomu začal ako jednotka v oboch domácich dueloch. V tom druhom ho vystriedal Marcel Melicherčík už po necelých piatich minútach prvej tretiny.

„Prekvapilo ma, že Spišiaci nezačali s Melicherčíkom, ktorý bol oddýchnutejší a má väčšie skúsenosti. Priklonil by som sa k tomu, aby v treťom dueli išiel do bránky Melicherčík, ktorý odchytal v sezóne aj v play off viac zápasov,“ myslí si Staňa.

S jeho názorom sa zhoduje aj Vošvrda, podľa ktorého mal Melicherčík dostať prednosť od začiatku finálovej série.

Tomáš Vošvrda a Rastislav Staňa. Foto: TASR
vosvrda - stana Tomáš Vošvrda a Rastislav Staňa.

„Hranica medzi úspechom a neúspechom z pohľadu výkonu brankára je veľmi tenká. Ja som to zažil vo finále proti Zvolenu, keď som chytal za Poprad. Niekedy rozhodne jeden nevydarený zákrok a celá vaša snaha vyjde nazmar,“ konštatuje Vošvrda.

Na nitrianskej strane ho prekvapilo, že po prvom víťaznom zápase, ktorý odchytal Fín Sami Aittokallio, dostal v druhom prednosť Čech Libor Kašík.

„Ak nie je Fín zranený, myslím si, že práve jeho postavia tréneri do tretieho zápasu. Zdá sa mi o niečo istejší a má v sezóne viac odchytané ako Kašík,“ hodnotí Staňa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rastislav Staňa #HK Nitra #HK Spišská Nová Ves #Tomáš Vošvrda