Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Minule sme mu dali desať gólov, teraz musíme aspoň dva! Bubela vyprovokoval obrovitého Švéda a Nitre sa to vyplatilo

Hranica medzi úspechom a neúspechom býva v hokeji tenká ako čepeľ hokejky. Vo vybičovanom play off to platí dvojnásobne.

26.03.2024 12:39
Nitra Poprad Foto:
Snímka zo zápasu Nitra - Poprad.
debata (3)

Osemnásť sekúnd. Toľko delilo hráčov Popradu od toho, aby na ľade Nitry vyhrali druhé stretnutie za sebou a mohli sa tešiť z vedenia 3:1 na zápasy. Lenže domáci ukázali extrémnu vôľu, veľkú bojovnosť a presným zásahom v samom závere riadneho hracieho času si vynútili predĺženie.

Napokon rozhodli až samostatné nájazdy, po ktorých sa tešila Nitra. Dramatická štvrťfinálová séria zajtra pokračuje za stavu 2:2 piatym zápasom pod Tatrami a naďalej platí, že všetko je otvorené.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

„Tento tím sa nikdy nevzdáva. Ukázali sme charakter a tiež to, že dokážeme otáčať zápasy. V Poprade opäť do toho pôjdeme naplno,“ burcuje asistent trénera Nitry Ivan Švarný.

Vyprovokovaný obor

Nitrania nemajú za sebou vydarenú základnú časť, ale ak niečo v ich prípade platilo, tak to bola ofenzívna produktivita na domácom ľade. Aj v zápasoch, ktoré napokon prehrali, skórovali pravidelne.

Lenže proti Popradu sa ich gólostroj zasekol. V treťom zápase nenašli recept na defenzívu súpera ani raz a dlho to vyzeralo tak, že scenár sa bude opakovať aj včera.

Jakub Hoferica Čítajte viac A neprekážalo by vám, keby s vami býval jeden mladý Kanaďan? Keď som počul meno, vedel som, koľká bije

Pomohla až motivačná reč pred treťou tretinou. Tréneri pripomenuli hráčom, že keď Filip Belányi chytal v Nitre naposledy (vtedy ešte v drese Banskej Bystrice), corgoni mu dali desať gólov.

„Chalani sa v prestávke medzi sebou výborne vyhecovali. Dostali sme súpera pod tlak a napokon sme skórovali. V predĺžení a nájazdoch nás podržal brankár. Za ohromné chcenie sme si výhru zaslúžili,“ hodnotil Švarný.

Dôležitým momentom bolo vylúčenie popradského obrancu Viktora Svedberga 62 sekúnd pred koncom riadneho času.

S 205 cm najvyšší hráč súťaže, ktorý pred dvoma rokmi nastúpil proti Slovákom na MS v Helsinkách v drese Kazachstanu, sa nechal vyprovokovať od Miloša Bubelu a počas jeho pobytu na trestnej lavici strelili domáci vyrovnávajúci gól.

„Celú sériu ideme po sebe. Je to prchký chlapík. Treba vedieť, ako sa dostať súperovi pod kožu, potom vám to môže pomôcť. Z jeho strany to bol zbytočný faul a my sme to využili,“ usmieval sa Bubela.

Miloš Bubela v drese HK Nitra. Foto: fb hk nitra
bubela nitra Miloš Bubela v drese HK Nitra.

Rodák z Banskej Bystrice, ktorý ešte v minulej sezóne hájil farby Popradu, bol napokon hrdinom domácich v nájazdoch. Rutinérsky premenil oba pokusy – vrátane víťazného.

„Možno takúto drámu potrebujeme. Hráme lepšie, keď sme pod tlakom, potom sa zomkneme a bojujeme do poslednej sekundy. Rovnakou snahou sa chceme prezentovať aj v Poprade,“ dodal Bubela pred dnešným duelom.

119 minút bez gólu

Popradčania ako víťazi základnej časti sú jasným favoritom série, ale dianie na ľade zatiaľ také jednoznačné nie je.

Zdalo sa, že hromadná bitka po skončení druhého duelu bola pre nich správnym budíčkom, ale získané momentum nedokázali ideálne využiť.

Nestačí im k tomu výborná práca v strednom pásme, s ktorou majú Nitrania veľké problémy, a ani parádne výkony Belányiho. Dvadsaťtriročný náhradník sa dostal do akcie v závere druhého zápasu, keď vystriedal zranenú jednotku Ádáma Vaya.

Vo svojom prvom štarte v základnej zostave Popradu (v januári prestúpil z Banskej Bystrice) následne zlikvidoval všetkých 36 striel súpera a blysol sa čistým kontom. Na to, aby shutout zopakoval aj o deň neskôr, mu v pondelok chýbalo spomínaných 18 sekúnd.

„Puk som na moment stratil z dohľadu a domáci mi ho pretlačili za chrbát. Viac ma mrzia nájazdy, pretože nitrianskych strelcov som mal naštudovaných, ale aj tak ma prekonali. Nič tragické sa však nedeje, ideme ďalej,“ vravel.

O tom, či nastúpi aj dnes, sa rozhodne tesne pred zápasom. Bude to záležať aj od zdravotného stavu Vaya, o ktorom popradskí tréneri nechceli veľa hovoriť.

„Či budem chytať ja alebo Adam, nie je až také podstatné. Musíme sa vrátiť k hre, ktorú sme ukázali v treťom zápase. Treba sa vyvarovať zbytočných vylúčení a hrať hokej, ktorý vieme,“ reagoval Belányi.

Brankár Popradu Filip Belányi. Foto: fb hk nitra
belányi poprad Brankár Popradu Filip Belányi.

Vylúčenia, ktorým sa dalo predísť, išli predovšetkým na účet Svedberga. Mohutný Švéd sa prezentoval troma faulami, z ktorých minimálne dva si mohol odpustiť. Zbytočné oslabenie v závere, ktoré stálo Popradčanov výhru, kritizoval aj Ján Šimko.

„Ukázali sme kvalitný taktický výkon, ale pokiaľ si chceme postrážiť tesný náskok, musíme udržať osobnú disciplínu počas celých 60 minút. Nitra do samého záveru čakala, pokiaľ jej ponúkneme šancu a my sme to, žiaľ, urobili,“ hneval sa asistent trénera hostí.

Aj napriek tesnej prehre majú Podtatranci všetko vo svojich rukách. Ak v zajtrajšom a prípadnom siedmom zápase využijú výhodu domáceho ľadu, postúpia do semifinále. K tomu však potrebujú góly.

„Áno, hodilo by sa nám ich viac, ale to sa ľahko povie a ťažšie urobí. Belányi nás drží v hre, ale potrebujeme častejšie skórovať. Napriek tomu platí, že hráči v oboch zápasoch na ľade súpera takmer do bodky naplnili taktické zámery, ktoré sme im určili. Doma chceme preklopiť sériu na našu stranu,“ dodal Šimko.

Okrem pokračovania série Poprad – Nitra je zajtra na programe aj piaty duel štvrťfinálového súboja medzi Michalovcami a Zvolenom (zatiaľ 3:1 na zápasy).

Najlepšie zarábajúci Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Každý vystriedal niekoľko klubov a zarobil nie...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #extraliga #HK Poprad #HK Nitra #Play Off