Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ponuky z Ruska hádže do koša. Lotyšský patriot prišiel očariť Slovensko, jednej veci sa bojí ako čert kríža

Hokejoví fanúšikovia, ktorí prídu na dnešné východniarske derby do Michaloviec, budú zvedaví predovšetkým na jedného muža. Zvučné meno si odbije dlhoočakávaný domáci debut v extralige.

22.09.2023 09:28
daugavinš Foto:
Kaspars Daugavinš na MS 2023 v Rige.
debata

Dukla privíta rivala zo Spiša a v jej zostave nebude chýbať Kaspars Daugavinš. Nestáva sa často, aby do slovenskej ligy prišiel reprezentačný kapitán niektorej z krajín, ktoré figurujú v najvyššej kategórii majstrovstiev sve­ta.

Fakt, že 35-ročný útočník si vybral extraligu po tom, ako doviedol Lotyšsko k zisku historického bronzu na májovom svetovom šampionáte, prekvapil mnohých.

S odhadovaným príjmom 120-tisíc eur na sezónu by mal patriť medzi najlepšie platených hráčov súťaže. Zisťovali sme, čo za persónu prišla očariť hokejovú komunitu spod Tatier.

Skúsenosti a temperament

Ošiaľ, ktorý medzi domácimi fanúšikmi spôsobili Lotyši na turnaji v Rige a Tampere, sa ťažko opisuje slovami. Pobaltský národ sa postavil za hokejistov a vďaka mohutnej podpore ich dotlačil do štvrťfinále.

Daugavinš Lotyšsko hokej Čítajte viac Prestupová bomba na Slovensku! Klub z východu posilní kapitán Lotyšska. Bude najdrahším hráčom ligy?

Stalo sa tak aj na úkor Slovákov, ktorí síce domácich v základnej skupine zdolali, ale na postup do najlepšej osmičky im to nestačilo.

Lotyši napokon vybojovali senzačné tretie miesto, keď v dramatickom súboji o bronz zdolali USA 4:3 po predĺžení. Daugavinš viedol mužstvo z pozície kapitána a jeho prínos bol obrovský.

"Daugavinš je najikonickejší hráč v našom hokeji. Je oddaný krajine, na chrbte má veľké tetovanie s národnými motívmi. Na ľade je veľkým pracantom, použiteľný aj na presilovky či oslabenia.

Do Michaloviec prinesie skúsenosti a temperament. Teraz už je pokojnejší a rozvážnejší. Ponúkne kvality osvedčeného lídra – na ľade i mimo neho," opisuje krajana Janis Celminš, hokejový novinár z portálu SportaCentrs.

Hokejisti Lotyšska oslavujú bronz na MS 2023. Foto: Profimedia
Lotyšsko hokej Hokejisti Lotyšska oslavujú bronz na MS 2023.

Univerzálny útočník, ktorý môže nastupovať na pozícii centra či krídelníka, má bohatý hokejový životopis. V NHL odohral takmer sto zápasov, ďalšie pridal vo farmárskej AHL, vo Švajčiarsku či KHL.

V minulej sezóne patril medzi najlepších hráčov nemeckej DEL, so 49 bodmi (21+28) v 55 zápasoch mu patrila pozícia najproduktívnej­šieho hráča tímu Iserlohn Roosters.

"Mnohí očakávali, že jeho výkony na MS, ako aj solídna sezóna v DEL-ke, presvedčí niektorý z väčších klubov, aby mu ponúkol zmluvu. Lenže góly a asistencie niekedy nehovoria celý príbeh. Čo sa týka úrovne súťaže, Slovensko je pre neho miernym krokom späť, ale zároveň je to logický výber.

Zmluva na dva roky a vyhovujúce platové podmienky iste prispeli k jeho rozhodnutiu," reaguje Celminšov kolega, hokejový insajder Rolands Elins.

Zahanbený Laco

Daugavinš je predovšetkým bojovník na ľade, predurčujú ho k tomu aj fyzické parametre (183 cm, 102 kg). Fanúšikov však vie potešiť aj kúskami, pri ktorých využije hokejové IQ a kvalitnú palicovú techniku.

Svoje o tom vie aj Ján Laco. Vicemajster sveta zo šampionátu v Helsinkách 2012 hájil bránku Slovenska v príprave na MS 2015, počas ktorej Slováci nastúpili v Rige proti Lotyšsku. Výhru domácich 5:1 spečatil z trestného strieľania Daugavinš, ktorý prekonal Laca spektakulárnym spôsobom.

Pozrite si video:

Špičku hokejky si postavil kolmo na puk a v rýchlosti sa rútil na slovenského brankára. Keď si Laco ľahol na ľad, pretože očakával blafák, Daugavinš lišiacky v poslednej chvíli hokejku zvrtol a gólmana efektne prehodil. Vypredaná hala v Rige išla vybuchnúť od nadšenia.

"Po technickej i mentálnej stránke je stále schopný predvádzať podobné parádičky. Ale nemyslím si, že to tak bude. Za posledné roky dospel.

Každý z nás starne a stáva sa serióznejším. (úsmev) Ale ak jeho mužstvo bude viesť 5:0, môže prekvapiť, pretože stále je maestro s veľmi dobrými rukami. Ako hovoríme u nás v Lotyšsku: nebude niesť klavír, bude na ňom hrať!" vysvetľuje Celminš.

Rusko už nie

Daugavinš si po odchode zo zámoria vybudoval solídnu reputáciu v Európe. Okrem Švajčiarska strávil väčšinu kariéry v Rusku. V nadnárodnej súťaži hral za Nižnij Novgorod, Viťaz Podoľsk či moskovské kluby Spartak a Dynamo.

Zrejme by v KHL pokračoval aj naďalej, ale všetko zmenila krvavá ruská agresia na Ukrajine.

Lotyšsko sa postavilo na stranu napadnutej krajiny a rezolútne odsúdilo okupačnú politiku prezidenta Vladimira Putina. Daugavinš nebol výnimka a keď vlani či tento rok prišli ponuky z KHL, hodil ich rovno do koša.

Collage Maker-26-Apr-2023-07-50-AM-1113 Čítajte viac Skrachovaný hokejový majster sveta, ktorý dlží desať miliónov: Tvrdé rozhodnutie súdu

"Stále je o neho v Rusku záujem. Na podobné ponuky sa však ani nepozrel. Je hrdý patriot, poznám ho osobne, aj jeho rodinu. Mal skvelého otca, ktorý nedávno zomrel, milú maminu, manželku a dve dcérky. To nie je rodina, ktorá utečie do Ruska za veľkými peniazmi.

Každý hokejista si chce zarobiť čo najviac. Ale sú veci, ktoré za peniaze nepredáte a jedna z nich je vlajka vašej krajiny," reaguje Celminš.

S jeho kolegom Elinsom sme sa rozprávali aj počas MS v Rige. Potvrdil nám, že odpor voči ruskej politike je v Lotyšsku veľký, pretože tamojší ľudia sa boja, že ak by padla Ukrajina, na rade by bolo Pobaltie vrátane Lotyšska.

"Jeho reprezentačná kariéra sa chýli ku koncu a preto by ho teoreticky ani nemusel mrzieť zákaz pôsobenia v národnom tíme, ktorý by dostal, ak by podpísal zmluvu v Rusku.

Ale to nie je jeho prípad. Riadi sa svojími princípmi a Rusko vidí ako vojnového agresora. Sám nám potvrdil, že dostal ponuky z KHL, ktoré ignoroval," ozrejmuje Elins.

Obľúbená persóna

Lotyšskí novinári tvrdia, že slovenskí fanúšikovia sa majú po príchode Daugavinša do Michaloviec na čo tešiť. Reprezentačný kapitán prináša nielen hokejové, ale aj ľudské kvality.

"Vlastnosť, ktorú na ňom najviac rešpektujem, je fakt, že sa nikdy neskrýva a vždy povie, čo si myslí. Úprimnosť je niečo, čo sa v tejto dobe veľmi nenosí… Ale Kaspars taký je, i keď mu to už párkrát spôsobilo počas kariéry problémy.

Kaspars Daugavinš (Michalovce) a Jakub Minárik... Foto: TASR, Dano Veselský
Michalovce Slovan Daugavinš Kaspars Daugavinš (Michalovce) a Jakub Minárik (Slovan) počas zápasu 1. kola.

V dôležitých situáciách vie aj ustúpiť. Pred šampionátom nemal najlepší vzťah s reprezentačným trénerom Harijsom Vitolinšom, ale napokon našli spoločnú reč a aj to bol jeden z dôvodov, prečo Lotyšsko vybojovalo historickú medailu," tvrdí Celminš.

Daugavinš neuhne na ľade ani o centimeter, ale predsa je jedna vec, ktorú nemá v obľube – lietanie. Tisíckilometrovú trasu z Rigy do Michaloviec tak pravdepodobne absolvoval len s využitím auta.

„Je to pravda, nemá rád lietanie. V minulosti odmietol jeden klub z východu Ruska, pretože by musel tráviť dlhý čas vo vzduchu. Na druhej strane, počas pôsobenia v Amerike boli lety pravidlom a nevyhýbal sa im,“ vysvetľuje Celminš, ktorého doplní kolega:

„Každý má niektoré veci, ktoré neobľubuje. Pri Daugavinšovi treba viac vyzdvihnúť jeho pracovnú morálku, ústretový vzťah k mladším spoluhráčom a ľudské kvality. Lotyši ho brali ako kapitána s veľkým "C“ už pred šampionátom. Na turnaji dokázal, že je mužom na správnom mieste."

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #Dukla Michalovce #Kaspars Daugaviņš