Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner by nemal byť oblečený ako bezdomovec. U nás vyčnieva Gašparík - je vzdelaný, elegantný, s dobrým vystupovaním a výsledkami na hranici schopností

Menej skúseností, málo úspechov, nižší vekový priemer v porovnaní s inými poprednými súťažami vo svete.

26.08.2023 07:16
Trnava, Dnipro Foto: ,
Tréner Spartaka Trnava Michal Gašparík.
debata (17)

Slovenská futbalová liga na trénerských lavičkách omladla. Kým v minulom ročníku v nej pôsobili aj štyria šesťdesiatnici – Straka (65), Kocian (65), Jarábek (60), Galád (60), aktuálne v nej nie je ani jeden.

Nestačia vyrásť na osobnosti

Najstarší a zároveň najúspešnejší je slovanista Vladimír Weiss (58). Najmladší nováčik na slovenskej scéne, Ružomberčan Peter Tomko (39) a hneď za ním Trnavčan Michal Gašparík (41). Všetci ostatní šéfovia lavičiek majú vek od 44 do 48 rokov, predstavujú mladšiu a strednú generáciu.

Z nich sú štyria legionári, ale trojica Ščasný, Skuhravý, Hynek pochádza z Česka a k slovenskému futbalu má blízko. Túto zostavu dopĺňa ďalší nováčik v slovenskej lige, Srb Stolica, ktorý doteraz viedol najmä tímy doma.

"Na Slovensku máme vyše 300 trénerov s najvyššou kvalifikáciou. V prvej lige ich potrebujeme dvanásť plus ich asistentov, ale pokiaľ by v nej nepôsobili zahraniční tréneri.

To je jeden z viacerých dôvodov, prečo máme v lige málo trénerských osobností. Nestačia na osobnosti dorásť," tvrdí Milan Lešický, ktorý osem rokov zastupoval trénerov vo výkonnom výbore SFZ.

Tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Bratislava šport futbal LM 3. predkolo Slovan Haifa BAX Tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st je zo slovenských ligových trénerov najstarší.

Predtým bol šéfom trénersko-metodickej komisie a pripomína, že mala veľké kompetencie.

"Schvaľovala takzvané ročné tréningové plány. Tréneri ich museli obhajovať pred komisiou, čo znamenalo, že boli nútení študovať a kráčať s dobou. Rozhodovali o posilnení mužstva. Nik im každý polrok nepredával najlepších hráčov.

Ich práca mala spoločenskú prestíž. Vačšinou pôsobili v trénerskej funkcii až do dôchodku. A mladí tréneri vyrastali po ich boku," približuje situáciu na začiatku slovenskej éry Lešický.

Jurkemik: Viac trénovať a prestať sa klamať

Spoločnosť CIES Football Observatory pred troma rokmi robila veľký prieskum, do ktorého zahrnula 110 líg v 79 krajinách sveta a z neho vyplynulo, že priemerný vek trénera v sledovaných súťažiach je 48,8 roka.

V slovenskej lige bol nižší 47,52 roka a v súčasnom ročníku ešte klesol – 46,3 roka. Spomenutý prieskum uvádzal, že priemerný vek trénera v top súťažiach a kluboch bol 51,3 roka.

V susednom Česku je aktuálne veľmi podobný – 51,5 roka. Medzi aktívnymi trénermi je aj 72-ročný Miroslav Koubek, ktorý sedí na lavičke Plzne.

Ladislav Jurkemik je zástupca trénerov vo... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Ladislav Jurkemik Ladislav Jurkemik je zástupca trénerov vo vedení zväzu. Kedysi viedol aj slovenskú reprezentáciu.

Súčasný zástupca trénerov vo vedení zväzu Ladislav Jurkemik sa domnieva, že tréneri musia urobiť viac pre skvalitnenie tréningového procesu.

"Pokiaľ sa u nás nezačne poriadne trénovať, nepohneme sa dopredu. Tréneri by mali prestať neustále chváliť hráčov.

Aj za samozrejmosti. Niekedy sa ich boja kritizovať, aby sa nebodaj neurazili a nepostavili sa proti ním. Vo futbale sa musíme prestať klamať," domnieva sa bývalý tréner reprezentácie, ktorý pôsobil aj v zahraničí a viedol viaceré slovenské tímy.

Lešický vidí problémy trénerov aj v tom, že ich priemerná životnosť v tíme je osem až deväť mesiacov.

„Aj preto je trénerské remeslo neperspektívne a až na zopár výnimiek to nie je lukratívne zamestnanie, ktorým by tréner mohol dlhodobo zabezpečiť rodinu. Stáva sa, že tréneri nemajú rôzne dlhú dobu žiaden príjem. Preto strácame dosť talentov.“

Lešický: Gašparík môže byť jednotkou

Viacerí tréneri v slovenských prvoligových kluboch pôsobili v minulosti v mládežníckych výberoch či v tímoch v nižších súťažiach. Nemajú zatiaľ vo svojom futbalovom curriculum vitae výraznejšie výsledkové úspechy.

Ladislav Jurkemik Čítajte viac Mám penziu zo Švajčiarska. Inak by som robil na vrátnici, hovorí legendárny Jurkemik

Výnimku tvorí Vladimír Weiss so štyrmi titulmi, Adrián Guľa, ktorý sa z neho už takisto tešil, ale aj Michal Gašparík, ktorý vstúpil na prvoligové pódium síce len pred dvaapol rokom, ale vybojoval dve cenné trofeje – Slovenské poháre.

"Celý život pozorujem trénerov. Od ich schopnosti dosahovať úspechy až po vystupovanie na lavičke, obliekanie sa, vyjadrovanie pred a po zápasoch. V mnohom im môže byť vzorom Vlado Weiss, naša trénerská jednotka.

Vo všeobecnosti je nevhodné teatrálne vystupovanie na lavičkách. Keď to, čo mali zverencov naučiť na tréningu, chcú ich učiť v zápase z lavičky.

Nepáči sa mi, ak je tréner v ligovom sretnutí oblečený horšie ako bezdomovec a keď po zlom zápase obhajuje sám seba a tvrdí, že všetko robil dobre. Nehovorí pravdu," tvrdí Lešický, ktorý bol na záverečných trénerských skúškach Šoltisa i Ščasného, viedol Guľu, Gašparíka, Majerníka i Šoltisa.

Domnieva sa, že slovenský futbal má talentovaných trénerov a nielen tých, čo teraz vedú ligové mužstvá. "Najlepší sa časom vždy prejavia. To je futbalová spravodlivosť. Nebudem menovať všetkých, ale aspoň jedného, čo vyskočil z priemeru.

Michal Gašparík je vysokoškolsky vzdelaný, elegantný, s dobrým vystupovaním a výsledkami na hranici schopností jeho mužstva. Môže byť po čase slovenskou jednotkou. Určite máme takých talentovaných trénerov viac, len musia dostať možnosť prejaviť sa," uzatvára Lešický.

Najstarší Jankech, najmladší Kuruc

V slovenskej ére bol najstarším trénerom v lige Jozef Jankech, ktorý viedol na jeseň 2010 Slovan Bratislava a skončil 11 dní pred svojimi 73. narodeninami. Najmladší bol Michal Kuruc, ktorý na konci pôsobenia v Dunajskej Strede mal 26 rokov a 323 dní. Ako hlavný tréner viedol DAC len dočasne v dvoch ligových zápasoch.

Talentovaní futbalisti, ktorí nesplnili očakávania Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Zranenia, problémy so životosprávou,...
Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Gašparík #Ladislav Jurkemik #Milan Lešický #futbalový tréner