Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V roku 2019 rozcvičoval Federera, dnes má skalp Djokoviča. Alcaraz nepotreboval facku ako Nadal

Písal sa 10. júl 2019 a Roger Federer sa pripravoval na štvrťfinálovú wimbledonskú bitku v Londýne. Na opačnej strane trávnatého kurtu stál chlapec, ktorého trénoval niekdajší skvelý tenista Juan Carlos Ferrero.

17.07.2023 11:03
Carlos Alcaraz Foto: ,
Carlos Alcaraz po úspešnej loptičke.
debata (7)

Ten v jednej chvíli upozornil švajčiarskeho šampióna, aby do loptičky neváhal udierať silnejšie, „lebo mladík, ktorý má ledva šestnásť, si s tým poradí“.

Ten chlapec sa volal Carlos Alcaraz… Od nedele novopečený wimbledonský kráľ. V epickom finále zdolal Novaka Djokoviča 3:2 na sety – 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4. A rozdupal jeho sen o kalendárnom grandslame.

Finále Alcaraz - Djokovič: Ohlasy médií a hviezd Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Eurosport.com (Veľká Británia): Alcaraz zdolal...

Na prvý pokus

To, čo sa Alcarazovi podarilo, je naozaj veľké. V dvadsiatich rokoch zdolal Djokoviča na turnaji, na ktorom ťahal sériu štyroch triumfov v rade. Na Centrálnom dvorci All England Clubu, kde neprehral 45 zápasov po sebe. Naposledy vo finále 2013.

Navyše, je prvým wimbledonským hráčom od roku 2006, ktorý premohol Djokoviča v päťsetovej bitke. Srb mal vtedy len devätnásť.

Bol to mimoriadne vyrovnaný duel. Obaja v ňom mali silnejšie i slabšie momenty. S troškou zveličenia – slovo zhoda sa ozývalo ešte niekoľko minút po zápase.

Aj to svedčí o Alcarazovom skvelom mentálnom nastavení, lebo pretlačiť hráča s povesťou nezlomného v rozhodujúcich momentoch, si vyžaduje veľkú dávku sebadôvery.

Djokovič akoby čakal, že sa Alcaraz zrúti, lenže on stál pevne na nohách. To všetko vo svojom prvom wimbledonskom finále. Proti miestnemu matadorovi. Aj po štyroch hodinách a 42 minútach.

alcaraz, djokovič Čítajte viac Máme dve správy. Prvá poteší Djokovičových hejterov. Druhá? Srba vo vašom živote nik neprekoná

Rafael Nadal potreboval kedysi proti Rogerovi Federerovi na bájnom anglickom trávniku najprv dva finálové nezdary, aby sa napokon – na tretí pokus – radoval. Aj John McEnroe najprv jednu finálovú facku od Björna Borga dostal, aby mu mohol potom jednu dať.

Alcaraz takúto skúsenosť nepotreboval.

Do jeho nedeľňajšieho londýnskeho vystúpenia vyhrali 61 zo 72 grandslamov len traja hráči. Aura Federera, Nadala a Djokoviča bola taká ohromujúca, že Alcaraz nie je len prvým mužom narodeným v tomto storočí, ktorý vyhral Wimbledon, ale prvým narodeným od roku 1987.

Roland Garros a Australian Open stále čakajú na svojho šampióna mladšieho ako 36 rokov.

Azda nie je prehnané tvrdiť, že kým neprišiel Alcaraz, tenis akoby preskočil celú jednu generáciu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #finále #wimbledon #Novak Djokovič #Carlos Alcaraz #Wimbledon 2023