Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vezme ti nohy, potom dušu, vykope ti hrob. Si mŕtvy, dovidenia. Djokovič chce titul č. 24. Zdá sa, že mu v tom nemá kto zabrániť

Pred tromi týždňami dobyl Paríž, teraz má na muške Londýn.

02.07.2023 10:45
Djokovič Wimbledon Foto:
Novak Djokovič si pred blížiacim sa ostrým štartom Wimbledonu zatrénoval aj s Andym Murraym.
debata (5)

Srbský tenista Novak Djokovič štartuje svoju púť za 24. grandslamovým titulom v kariére.

Ak sa papierové predpoklady nemýlia, vo Wimbledone to bude pokojná jazda za ôsmou trávnatou trofejou v kariére.

Ohromujúce čísla

Tridsaťšesťročný Belehradčan si úžasne verí. Do All England Clubu cestuje bez zápasovej previerky na tráve. Tenisové jazyky pritom vravia, že na tento povrch sa najťažšie zvyká. Djokovič však má skúseností dostatok. Posúďte sami, tu je zopár čísiel.

Djokovičových 86 víťazných zápasov vo Wimbledone prekonal len Roger Federer, dnes už bývalý tenista. Prvých dvadsať nasadených hráčov na tohtoročnom grandslame ich dohromady nemá viac.

Roger Federer Čítajte viac Po týždni mlčania. Federer poslal Djokovičovi pár veľmi vrúcnych slov

Z nich sa len dvaja – Cameron Norrie a Hubert Hurkacz – v minulosti prebojovali do semifinále. Z najlepšej svetovej päťky (podľa ATP) sa nikto nikdy nedostal čo i len do osemfinále. Dvojnásobný šampión Rafael Nadal kvôli zraneniu sedí doma.

„Trávnaté dvorce sú najvzácnejší povrch, aký v tomto športe máme, čo je v rozpore s tým, čo bolo pred 40, 50, 60 rokmi, keďže vtedy sa hrali tri zo štyroch grandslamov na tráve. Trvá, kým si na ňu skutočne zvyknete. Ale myslím si, že za posledných desať rokov som sa adaptoval. Moje výsledky tu sú toho dôkazom,“ vraví sebavedomo.

Nebol by to Djokovič, keby sa nechystal zlomiť alebo aspoň dorovnať nejaký rekord. Na Roland Garros sa odpútal od Nadala a má najviac mužských grandslamových titulov (23) v histórii.

Novak Djokovič pred mesiacom ovládol Roland... Foto: ČTK / AP / Thibault Camus
Novak Djokovič - Casper Ruud Novak Djokovič pred mesiacom ovládol Roland Garros.

Po dvoch týždňoch v Londýne by mohol dorovnať legendárnu Austrálčanku Margaret Courtovú s 24. A tiež Federera s ôsmimi wimbledonskými trofejami. Srb ich má zatiaľ sedem.

Ak by sa mu to podarilo, bude už iba krok od kalendárneho grandslamu. Zostane mu ovládnuť už iba US Open. Tenisový svet čaká na muža, ktorý vyhrá všetky podujatia veľkej štvorky v jednom ročníku, už 54 rokov.

Djokovič bol veľmi blízko pred dvomi sezónami, posledný krok sa mu však vtedy nepodarilo urobiť. V minulosti to dokázali len Don Budge (1938) a Rod Laver (1962 a 1969).

Maria Šarapovová Čítajte viac Čo mi netreba, to nechcem. Pozrite sa, ako si krásna Šarapovová zariadila dom v slnečnej Kalifornii

Je všade. Ako mačka

Podľa všetkého aj teraz bude jeho najväčším vyzývateľom Carlos Alcaraz, mladý Španiel, ktorý sa medzičasom vrátil na post svetovej jednotky. Vyhral totiž populárny turnaj v Queense, ktorý je generálkou na Wimbledon.

O jeho veľkej univerzálnosti svedčí fakt, že tráva je jeho najslabším povrchom a aj tak je po Djokovičovi – podľa bookmakerov – druhým najväčším favoritom na výhru vo Wimbledone.

Alcaraz narazil na skúseného Belehradčana nedávno v semifinále Roland Garros. Tam bol favoritom ale zápas totálne nezvládol. Po druhom sete dostal kŕče a duel napokon hladko prehral. Zlyhal nielen fyzicky, ale ako aj sám priznal, tiež psychicky.

Novak Djokovič a Carlos Alcaraz. Foto: Profimedia
Novak Djokovič, Carlos Alcaraz Novak Djokovič a Carlos Alcaraz.

„Vezme ti nohy, potom dušu, vykope ti hrob. Si mŕtvy. Dovidenia. Ďakujem, že si tu bol,“ takto nedávno glosoval Djokovičovo „správanie“ voči súperom jeho tréner Goran Ivaniševič.

„Novak sa na kurte stále pohybuje ako mačka. Je všade. Ako ninja. Nájde motiváciu vyhrať aj 24., možno 25. grandslam, ktovie, kde je koniec,“ doplnil.

Nie je preto žiadnym prekvapením, že Alcaraz sa tentoraz pokúša presunúť všetku pozornosť práve na Djokoviča.

„Videl som, že tu od roku 2013 neprehral zápas na centrálnom kurte – to je už desať rokov. Šialené,“ povedal 20-ročný Španiel. „Ale dúfam, že budem mať za chrbtom dav ľudí, ktorí mi pomôžu zmeniť to,“ doplnil.

Kasatkina Čítajte viac Tebe ruku nepodám! Ukrajinka odmietla, Briti vytlieskali Rusku. Sú iní ako Francúzi, vraví Kasatkinová, ktorú vyľakal Prigožin

Pravdou je, že Djokovič nie je v Londýne veľmi populárny a tamojšie publikom pravidelne – a často až nešportovo – fandí jeho súperom.

Deje sa tak predovšetkým od finále 2019, keď ušiel Federerovi z dvoch mečbalov a turnaj napokon vyhral. Srbský tenista to dodnes považuje za jeden z troch najväčších počinov, aký sa mu v kariére podaril.

"Skutočnosť, že Djokovič nastolil všetky rekordy – ktoré za našich životov určite nebudú prekonané – v ére Federera a Nadala, je dôvod, prečo by mal počas nasledujúcich týždňov vzbudzovať vo Wimbledone totálny rešpekt.

Diváci na centrálnom dvorci neuvidia len jedného z najlepších tenistov, ale aj jedného z najlepších športovcov vôbec," napísal pred štartom turnaja britský denník The Mirror.

00 koláž Čítajte viac Paktuje so Slovenkami, verí konšpiráciám. Krásna Jelena má omotaného Djokoviča okolo prsta

Za najväčšieho favorita ho považuje aj Barbara Schettová, bývalá rakúska hráčka, dnes tenisová expertka Eurosportu.

„Alcaraz môže zdolať všetkých ostatných, to je isté. Na tráve treba byť veľmi disciplinovaný. Hrať vo Wimbledone je odlišné. Nemyslím si, že je pripravený vyhrať titul. Dôvod je jediný – Novak Djokovič.“

Traja Slováci

V ženskom pavúku je najväčšou favoritkou na víťazstvo Iga Swiateková. Poľka avizuje, že žalúdočné problémy z Bad Homburgu, pre ktoré musela skrečovať turnaj, sú už preč.

Viktória Hrunčáková Čítajte viac Hrunčáková je v hlavnej súťaži Wimbledonu. Veterán ukončil kariéru na malorskej tráve

„Vo štvrtok som mala zlú noc. S kondičným trénerom sme urobili merania, ktoré nedopadli dobre. Bolel ma žalúdok, ale neskôr som sa už cítila v poriadku. Preto vstupujem do Wimbledonu s pozitívnymi myšlienkami,“ citovala dvadsaťdvaročnú tenistku agentúra DPA.

V Londýne sa predstavia aj traja Slováci. Alex Molčan sa v 1. kole stretne s nenasadeným Švédom Mikaelom Ymerom. Na Annu Karolínu Schmiedlovú čaká švajčiarska kvalifikantka Viktorija Golubicová, Viktória Hrunčáková si zmeria sily s 28. nasadenou Belgičankou Elise Mertensovou.

Čo ste o nej nevedeli - krásna Jelena Djokovičová Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič vyhral počas kariéry množstvo...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #wimbledon #Novak Djokovič #Carlos Alcaraz