Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzski cyklisti majú obavy z toho, čo bude, u Pogačara nevedia, čo sa deje. Stará dáma šliape do neznáma

Tohtoročná Tour de France odštartovala na mieste, ktoré bolo kedysi "preslávené" nepokojmi a teroristickými útokmi. Španielske autonómne územie Baskicko bolo hostiteľom úvodných dvoch etáp, v tretej sa pelotón dostal domov. Do Francúzska.

05.07.2023 15:18
Francúzko polícia tínedžer usmrtenie protesty... Foto: ,
Príslušníci poriadkových síl počas zrážok s mladíkmi v meste Nanterre.
debata

Paradoxne, pocit bezpečia vystriedali obavy.

Francúzsko je už vyše týždňa v zajatí mohutných protestov a nočného vandalizmu. Vyvolala ich smrť 17-ročného mladíka alžírskeho pôvodu Nahela Merzouka, ktorého zabila polícia. Odmietol rešpektovať jej výzvu, rozbehol svoje auto, no jeden z mužov zákona na neho z bezprostrednej blízkosti vystrelil.

Video z udalosti sa rýchlo rozšírilo na sociálnych sieťach a tamojších obyvateľov hlboko šokovalo. Odvtedy mohutne protestujú. Predovšetkým vo veľkých mestách ako Paríž či Marseille.

Prezident Emmanuel Macron preto odložil plánovanú zahraničnú cestu do Nemecka a krajina povolala do služby 40-tisíc policajtov. Tí po nociach zadržali tisícky mladých výtržníkov v tínedžerskom ve­ku.

Hoci nočné protesty pomaly slabnú, Stará dáma, ako najslávnejšie cyklistické podujatie prezývajú, je v neistote. Pelotón mieri do neznáma.

Grimasy i zodratá koža. Aj takáto vie byť TdF Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Záver štvrtej etapy bol brutálny. Preklikajte...

Pozor na mestá

Pre organizátorov to nie je príjemné. Podujatie prináša so sebou množstvo nepredvídateľných situácií, trasy jednotlivých etáp nie je možné stopercentne zabezpečiť, ani davy fanúšikov popri trati skontrolovať. Už v minulosti bola Tour svedkom mnohých protestov, vlani to boli klimatickí aktivisti, ktorí sa pokúsili narušiť jej priebeh.

Francúzsko však dnes lavíruje na hrane občianskej vojny, počuť dokonca aj hlasy vyzývajúce prezidenta Macrona, aby vyhlásil výnimočný stav. Aj preto Tour – mimochodom najlepšia aj najpremyslenejšia reklama na Francúzsko – musí byť pripravená na scény, na aké v minulosti zvyknutá nebola.

Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme tvrdí, že organizátori sú po nociach drsných nepokojov po celej krajine v „neustálom spojení“ s francúzskou vládou.

Vrásky na tvári im spôsobujú predovšetkým etapy končiace sa vo veľkých mestách – v Bordeaux, Clermont-Ferrand, Bourg-en-Bresse či v nedeľu 22. júla v Paríža na slávnych Elyzejských poliach.

Peter Sagan Čítajte viac Chlapče, máš šťastie, že tam nebol miesto mňa Sagan... Van Aert si nečakane obtrel ústa o slovenského Tourminátora

Prudhomme sa snaží situáciu nedramatizovať a vraví, že „v závislosti od toho, čo sa stane, sa v prípade potreby prispôsobíme“. V predvečer štartu Tour v baskickom Bilbau zasa vyhlásil: „Sme v neustálom kontakte so štátnymi orgánmi a situáciu pozorne sledujeme.“

Kým veľká časť trasy tohtoročnej Tour de France sa vinie francúzskym vidiekom, celý konvoj často prespáva v mestských oblastiach.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin napríklad už v piatok požiadal, aby sa celoštátne zaviedli opatrenia na zastavenie autobusovej a električkovej dopravy v administratívnom regióne Ile-de-France.

Nie sme naivní

Aj vlaňajšiu Tour opakovane narušili aktivisti v oblasti zmeny klímy. V rámci ochrany pred ďalšími incidentmi jazdia tento rok pred pelotónom dve motorky zo zásahovej brigády francúzskeho policajného veliteľstva. Ako ochrana jazdcov pred demonštrantmi.

„Budú fungovať spoločne ako duo,“ potvrdil tímovým manažérom vedúci policajného útvaru Jean Francois Prunet. „Naším cieľom je schopnosť okamžite reagovať a vyhnúť sa zastaveniu pretekov.“

Cyklohviezdy Tour de France a ich krásne partnerky Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Tvrdý tréning, drina, veľa stresu - aj o tom je...

Nielen medzi organizátormi, ale aj v samotných cyklistických stajniach panuje napätie. Matt White, športový riaditeľ tímu Jayco AlUla, pre Guardian povedal:

„Myslím si, že by sme boli dosť naivní, keby sme si mysleli, že tohtoročnú Tour prejdeme bez akýchkoľvek protestov. Je to niečo, čo musíte zatlačiť do úzadia. Je to mimo našej kontroly.“

Napríklad environmentálna skupina Derniere Renovation už začiatkom tohto roka uviedla, že na júlovej Tour bude opäť protestovať.

„Vždy sa nájdu spôsoby, ako to celé narušiť, pokiaľ vláda neprijme účinné opatrenia,“ povedal hovorca hnutia podcastu RadioCycling. „Vždy sa nájdu ľudia ochotní konať na športových alebo kultúrnych podujatiach nenásilným spôsobom. Neprestaneme s tým,“ doplnil.

Aktuálne pnutie vo francúzskej spoločnosti je však pre pelotón oveľa horšou správou.

„Tohtoročný kontext je iný ako zvyčajne,“ potvrdzuje Adrien Petit, jazdec francúzskeho tímu Intermarche-Wanty Gobert. „Každé ráno kontrolujem správy, aby som zistil, čo sa stalo cez noc.“

15. majstrovstvá SR - Peter Sagan Čítajte viac Sagan má stále v očiach iskru, ale buďme realisti a kroťme očakávania. Slobodný nebude ani po kariére

O čom hovoríte?

Hoci organizátori držia jazdcov v akejsi bubline a o nepokojoch v republike nahlas príliš nehovoria, francúzski pretekári sú vraj v obraze.

„Naozaj nemám potuchy, o čom hovoríte,“ uškŕňal sa líder pretekov Adam Yates z UAE-Team Emirates po 2. etape, keď sa ho novinári pýtali na aktuálne problémy. „Súťažím tu na Tour de France a všetku svoju pozornosť sústreďujem na obranu žltého dresu a pomoc Tadejovi Pogačarovi.“

A teraz francúzsky pohľad: „Samozrejme, že sme znepokojení,“ naznačuje Philippe Mauduit, športový riaditeľ domácej stajne Groupama FDJ. „Nemôžeme byť necitliví k tomu, čo sa deje, ale zároveň nemôžeme nič urobiť,“ dodal.

Zdá sa, že posledné noci vo francúzskych mestách neboli také hektické ako predtým. Napriek pozitívnym náznakom však niektorí cyklisti uvádzajú, že zostávajú opatrní. Majú pocit, že nešliapu iba do pedálov, ale aj do neistoty.

Prezentácia tímov pred štartom Tour de France Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
V Bilbau sa spomínalo na tragicky zosnulého...

„Dúfam, že keď prídeme do veľkých miest, nič vážne sa nestane,“ zamýšľa sa jazdec AG2R Aurélien Paret Peintre, pričom si uvedomuje, že história Tour je ovenčená kadejakými príbehmi. Často aj necyklistickými.

Na názor sme sa opýtali aj renomovaného novinára z L'Equipe Jeana-Luca Gatelliera. Ten vidí situáciu celkom optimisticky.

„Myslím si, že na začiatku pretekov tu bol strach. Tour je akési štvortisícové putovné mesto s policajnou ochranou na celé tri týždne. Navyše, vo Francúzsku sa situácia upokojila,“ povedal nám včera.

Obavy zostávajú, všetci však veria, že to dopadne dobre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2023