Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legenda Tour sa lúči. Zelená sedmička nepohla Saganovým charakterom ani o milimeter

Hviezdny kruh sa uzatvára. Všetko má svoj koniec a Peter Sagan dnes odštartuje svoju poslednú Tour de France. Zrejme najväčšieho slovenského športovca všetkých čias čaká na najslávnejších cyklistických pretekoch derniéra.

01.07.2023 12:52
20 Sagan Foto:
Peter Sagan pred štartom Tour de France 2023.
debata (7)

Júl tak už na Slovensku nebude viac v znamení zelenej. A veľkých, nezabudnuteľných triumfov.

Od roku 2012 to bola akási obyčaj. Sadnúť si k televízoru a sledovať žilinského Tourminátora. Hoci má cyklistika povesť nudného športu, s ním to nuda nikdy nebola. Jeho úspechy a predovšetkým spôsob, akým ich dosiahol, vošli do dejín.

Tour2023, 1. etapa, profil Čítajte viac Očami experta: Baskické kopce určia prvého muža v žltom, Sagan bude testovať nohy

Sagan sa dvanástykrát, tentoraz už bez veľkých očakávaní, stavia na štart Starej dámy. Pretekov, ktoré z neho spravili superhviezdu.

Ako obarení

Všetko sa to začalo pred tromi dekádami na žilinskom sídlisku. Malý chlapec síce najprv prepadol futbalu, ale napokon nasledoval svojho veľkého brata. A míľovými krokmi mieril do veľkého sveta. Najprv na horskom bicykli, až potom na „žiletke“.

V roku 2009 si ho pozval na skúšku špičkový tím Quick-Step. Stále len dospievajúci mladý muž neuspel. Sklamaný a frustrovaný, asi takto sa cítil, keď mu Belgičania povedali nie. Sagan viac nechcel vysadnúť na cestný bicykel. Budúcnosť videl na horskom – v teréne.

Emócie však rýchlo vyprchali, horúcu hlavu schladila rodina. A prišla ďalšia ponuka – z Liquigasu. Opäť len na skusy.

Peter Sagan v drese TotalEnergies. Foto: TASR, Henrich Mišovič
sagan Peter Sagan v drese TotalEnergies.

Talianski doktori vraj nemohli uveriť. Výsledky testov mladého Slováka vyrážali dych. Niečo také údajne ešte nevideli. Počas kempu zničil najviac bicyklov v tíme. Vďaka neuveriteľnej sile.

„O tom, že raz z nebo bude šampión, som bol presvedčený tak, ako o máločom v mojom živote. Jedna vec je sledovať ho na televíznej obrazovke počas pretekov, druhá, keď s ním žijete a absolvujete rôzne prípravné sústredenia. Dokáže veci, o ktorých som si vždy myslel, že sa jednoducho robiť nedajú,“ potvrdil nám Američan Ted King, parťák z kempu.

„Bol taký mladý a zároveň taký dobrý. Všetci sme boli z neho ako obarení,“ pridáva sa Alessandro Vanotti. Po návrate z hôr dostal Sagan zmluvu na dva roky. Profesionálna kariéra veselého Slováka sa tak mohla začať.

S veľkým talentom začali opatrne. Na Grand Tours ho prvé dva roky nepustili, aby mu veľká porcia etáp náhodou neuškodila. Až v auguste 2011 sa Sagan postavil na štart španielskej Vuelty. Vyhral tri etapy a bolo zrejmé, že nominácia na Tour de France 2012 mu už neujde.

Sagan Čítajte viac Hamšík a Vlhová podporili šampióna: Budeme ťa sledovať! Stále som v popredí, odkazuje rázne Sagan

V jeho silnej disciplíne, úvodnej krátkej časovke (prológ), ešte neuspel – skončil 53. Na druhý deň si však všetko vynahradil v 1. etape do Seraingu. V záverečnom šprinte ukázal chrbát velikánovi Cancellarovi.

„Ráno sa o mne hovorilo ako o favoritovi, ale ašpirantov na prvenstvo bolo viac. Som nadšený,“ vravel po premiérovom triumfe.

V etape číslo tri ho celý svet obdivoval opäť. Na poslednom stúpaní pred cieľom na Boulogne-sur-Mer ušiel všetkým a v cieli 700-metrového kopca si prvýkrát dovolil úsmevné gesto. Napodobnil Forresta Gumpa.

„Vždy som chcel robiť šou pre ľudí. Keď som bol mladší, priťahovali ma takéto spontánne prejavy radosti. Miloval som motocyklistu Valentina Rossiho. Po každom víťazstve spravil nové gesto. Teraz to chcem robiť aj ja. Najskôr som sa prežehnal a poďakoval Pánu Bohu. Potom som predviedol gesto podľa Forresta Gumpa,“ priznal v cieli.

06. Sagan Čítajte viac Keby sa Sagan volal "Krkovička"... Na ambasáde v Paríži mi vraveli, že aj médiá sa k nemu zmenili

Kým celé Slovensko oslavovalo novú hviezdu a cyklistický svet prstom na mape hľadal, odkiaľ tento mladý muž prišiel, Sagan pokračoval ďalej. V šiestej etape – v Metz – si to rozdal s vyhláseným špurtérom Greipelom. A vyhral o dĺžku bicykla.

Zelený dres mu patril právom. Aj nablýskané Porsche od tímu, vyhral totiž stávku. Liquigas si dal podmienku – prvenstvo v dvoch etapách a zelený dres. „Chcel som vyhrať v jedných pretekoch, no uspel som až v troch. Boli to neskutočné tri týždne,“ povedal po príchode do Paríža.

Pre Liquigas vybicykloval 81 790 eur, iba šesť z 22 tímov zarobilo počas 99. ročníka viac ako sám Sagan.

Najdrahší influenceri. Všetkým vládne Sagan Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Ich svetom je zo značnej časti internet. Vďaka...

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan