Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pogačar vs. Vingegaard: Chlapci z inej planéty sa budú na Tour sledovať ako jastrabi

Prvý je dvojnásobným šampión Tour de France. Na začiatku sezóny bol taký dominantný, že ho prirovnávali k slávnemu Eddymu Merckxovi. Druhý zasa vlani zdolal prvého.

30.06.2023 20:44
Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar. Foto:
Líder celkového poradia Jonas Vingegaard si počas celej etapy na TdF 2022 strážil svojho najväčšieho konkurenta Tadeja Pogačara.
debata (3)

Začína sa 110. ročník Tour de France – 3404 kilometrov rozdelených do 21 etáp. Štartuje veľký súboj medzi Tadejom Pogačarom a Jonasom Vingegaardom.

Zdá sa, že obaja prichádzajú v top forme. Slovinec pred pár dňami deklasoval krajanov na domácom šampionáte a Dán zasa konkurenciu na nedávnom Critérium du Dauphiné. Navyše, jeden aj druhý budú mať k dispozícii silný tím.

K tejto neľútostnej rivalite pridajte štyri náročné cieľové stúpania do horských stredísk (Cauterets-Cambasque, Puy de Dome, Grand Colombier and Saint-Gervais Mont-Blanc ), ďalších 30 kategorizovaných výstupov, vystúpené žily, kyselinu mliečnu v nohách a dostanete všetky možné aj nemožné ingrediencie na strhujúci trojtýždňový súboj.

To všetko v spaľujúcich júlových horúčavách.

Aj takáto bude tohtoročná Tour, ktorá odštartuje zajtra v baskickom meste Bilbao. „Šprintéri ju budú nenávidieť, vrchári si zasa olizovať pery. A Pogačar s Vingegaardom sa budú navzájom sledovať ako jastrabi,“ napísal na margo toho, čo nás čaká, renomovaný cyklistický novinár William Fotheringham.

06. Sagan Čítajte viac Keby sa Sagan volal "Krkovička"... Na ambasáde v Paríži mi vraveli, že aj médiá sa k nemu zmenili

Netflix nerieši

Rivalita medzi Pogačarom a Vingegaardom sa zrodila na lanskej Tour. Rodák z Komendy vyzeral nezdolateľne, ale Vingegaard ho za výraznej pomoci kolegov z Jumba jednoducho uštval. Cyklistický súboj pripomínal taktické manévre z africkej savany, kde svorka hyen neustálym dobiedzaním pokorí aj zraneného leva. Raz sa jej to podarilo v Alpách, potom aj v Pyrenejach.

Mimochodom, lanskú Tour podrobne zdokumentoval Netflx. „Ešte som tú sériu nevidel, v podstate viem všetko, čo sa tam udialo,“ potvrdil 24-ročný Pogačar novinárom. „Nepotrebujem sledovať Netflix, aby som si oživil spomienky, pretože sú celkom čerstvé.“

Pre Pogačara, ktorý chcel na francúzskych cestách zavŕšiť víťazný hetrik, to bol veľký úder. Možno aj preto sa pripravil na úvod aktuálnej sezóny tak dobre, ako nikdy predtým. Kam prišiel, tam zvíťazil a v médiách si vyslúžil prezývku Baby kanibal po legendárnom Merckxovi.

Spôsob, akým zničil na Okolo Flámska klasikárskych špecialistov Van der Poela s Van Aertom, bol dosiaľ nevídaný.

Po víťazstvách na Amstel Gold Race a Valónskom šípe mieril za „ardénskym hetrikom“, keď sa zrazu ocitol na zemi a z Liége – Bastogne – Liége musel odstúpiť. Zlomené zápästie mu museli operovať. Niekdajší výborný pretekár Philippe Gilbert preto Vingegaardovi radí, aby na Pogačara útočil už od prvých etáp.

„Možno mu chýba súťažný rytmus. Ak sa mu v priebehu Tour prinavráti, bude už neskoro. Očakávam, že Jumbo-Visma pôjde od prvého dňa naplno a pokúsi sa získať náskok. Bude to zaujímavý začiatok.“

Pochopiteľne, Pogačarovi zostal nejaký čas na prípravu. Či sa však dostal do predošlej formy, je otázne. Predsa len, celé dva mesiace nesúťažil. „Ale na precvičenie nôh nepotrebujete zápästie,“ nestráca v tejto vypätej chvíli zmysel pre humor.

Čo nás na TdF 2023 čaká a neminie Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Slnečnice popri ceste symbolizujú pohodovú...

Smrť ako výkričník

Vingegaard absolvoval od začiatku sezóny menej pretekov. Na rozdiel od Pogačara má v talóne jediný cieľ – víťazstvo na Tour. Nie je taký všestranný ako jeho slovinský rival, v horách je však tento ľahkonohý Dán doma.

Zatiaľ čo Pogačar pôsobí na bicykli omnoho živelnejšie – útočí aj na miestach, kde sa to od neho neočakáva, Vingegaard si ide chladnokrvne za svojím snom.

„Dva roky som tu obhajoval titul, je to iný tlak, ako keď útočíte. Teraz nemám čo stratiť. Prichádzam po zranení a čokoľvek sa stane, stane sa. Som uvoľnený, nevyvíjam na seba príliš veľký tlak,“ podotkol Pogačar, akoby chcel ťažké bremeno hodiť na Vingegaardove plecia.

Očakáva sa, že na Dána to bude skúšať, kde to len pôjde. Napríklad v strmých zjazdoch. Presne ako vlani, keď sa rútili z Col du Galibier závratnou rýchlosťou. Obaja poukázali na svoj obrovský talent, ale aj nebezpečenstvá na asfaltovej ceste, po ktorej šli stovkou. Na bezdušových pneumatikách so šírkou menšou ako 3 centimetre.

Spomínanú etapu s cieľom na Alpe d'Huez napokon vyhral Tom Pidcock, veľký milovník strmých zjazdov. Brit však naznačuje, že smrť Gina Mädera poznačí aj Tour.

„Ukázalo sa, aké môžu byť následky, keď sa to nepodarí. Pri klesaní nikdy neriskujem zbytočne, ale pri zjazde rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu a viac sa môžu stať rôzne veci,“ uznal.

Švajčiar Mäder zomrel začiatkom tohto mesiaca po tom, čo spadol do rokliny v zjazde na Okolo Švajčiarska. Bezpečnosť na prvom mieste – organizátori chcú tragickú udalosť pripomenúť nielen Pogačarovi s Vingegaardom.

„Obaja sú tak trochu ako z inej planéty. Ale sú to tri týždne bicyklovania. Môže sa stať čokoľvek: pády, defekty, zlý deň, choroby,“ upozorňuje pre agentúru DPA Ralph Denk, šéf nemeckého tímu Bora-Hansgrohe.

15. majstrovstvá SR - Peter Sagan Čítajte viac Sagan má stále v očiach iskru, ale buďme realisti a kroťme očakávania. Slobodný nebude ani po kariére

Čakajúci Francúzi

Za Pogačarom a Vingegaardom bude zúriť boj o umiestnenie na stupňoch víťazov, ale nikto z uchádzačov – Jai Hindley, Ben O'Connor, Mikel Landa, Enric Mas a Tom Pidcock – nemôže reálne očakávať, že žltý dres dovezie až do Paríža.

Rovnako ako elitní Francúzi David Gaudu či Romain Bardet. Domáci fanúšikovia si budú musieť na prvého francúzskeho víťaza od roku 1985 pravdepodobne počkať ešte minimálne rok.

Ak sa vám tento scenár nezdá dostatočne strhujúci, v zálohe sú ďalšie dejové línie, ktoré okorenia 110. ročník vyčerpávajúcich pretekov. Do boja sa vracia bývalý šampión Egan Bernal, veteránsky šprintér Mark Cavendish sa zasa bude chcieť stať najviac dekorovaným víťazom v histórii etapových pretekov.

Vzrušujúcich námetov je aj tento rok viac ako dosť. A Stará dáma si akiste pripraví aj niečo nečakané.

Cyklohviezdy Tour de France a ich krásne partnerky Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Tvrdý tréning, drina, veľa stresu - aj o tom je...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tadej Pogačar #Jonas Vingegaard #Tour de France 2023