Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan má stále v očiach iskru, ale buďme realisti a kroťme očakávania. Slobodný nebude ani po kariére

Cez víkend v Tlmačoch prehral na domácom šampionáte špurtérsky súboj s Matúšom Štočekom. Navyše, na cieľovej páske po kolózii s Čechom Pavlom Bittnerom spadol. Peter Sagan nie je zvyknutý prehrávať, aj preto neudržal emócie. Peter Zánický, jeho prvý tréner, to však berie s nadhľadom.

28.06.2023 05:44
15. majstrovstvá SR - Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v Tlmačoch.
debata (4)

Asi uznáte, že český jazdec v tom bol nevinne…

Isteže. V šprinte je však veľa adrenalínu, dá sa to preto pochopiť. Peter mal v závere veľmi málo miesta, preto sa nedá hovoriť o nešportovom správaní. Zo žiadnej strany.

Bol presvedčený, že neurobil chybu?

Zostal mu malý priestor a rozhodol sa zariskovať. Túžil po titule, asi preto reagoval tak, ako reagoval. V iných pretekoch by sa možno ani nesnažil predrať dopredu. Takéto veci sa stávajú, šprinty sú nevyspytateľné.

Čiže jeho frustrácia nepramenila z toho, že ohrozil blížiacu sa Tour?

Nemyslím si to. Boli to preňho posledné majstrovstvá Slovenska, za ním a bratom Jurajom zostáva jedna veľká éra Saganovcov. Cení si slovenský dres, aj preto veľmi túžil vyhrať.

Došlo po pretekoch k uzmiereniu?

Bol som s Peťom i Matúšom Štočekom, s Bittnerom nie. Nerád by som sa púšťal do tejto témy, toto si už musia chlapci vydiskutovať sami.

28. majstrovstvá SR - Peter Sagan Čítajte viac Sagan po drsnom páde zúril a ihneď šiel za Bittnerom. Čech prezradil, čo medzi nimi odznelo

Bol Sagan takýto impulzívny už ako dieťa?

Čo ho poznám, tak áno. Ale týka sa to všetkých šprintérov. Musia mať na to povahu. Flegmatik by sa do drsného súboja na lakte vo veľkej rýchlosti nepustil. Navyše, po dojazde je adrenalín poriadne vyšpičkovaný.

Môžeme polemizovať, hovoriť o línii, nikto však nehodil takú vlnu, za ktorú by sa malo trestať. Toto sa v špurtoch stáva.

Napriek poslednej sezóne to Saganovi stále nie je jedno…

V očiach mal iskru. Keby mu to bolo jedno, po páde mávne rukou a odíde do karavanu. Toto bol dojazd šitý na Petra, pred niekoľkými rokmi by bol v absolútnej forme niekoľko metrov pred ostatnými špurtérmi.

Video

Pravda, ak by už dávno predtým nebol v úniku. Boli by to úplne iné preteky. Musíme byť realisti, na Tour sa chystajú lepší šprintéri, pokiaľ však bude mať Peter šťastie, môže zabojovať o nejaký triumf v etape.

Predstava, že by v Tlmačoch prišiel o svoju poslednú Tour de France, musela byť hrozivá…

Nielen pre TotalEnergies, ale aj pre fanúšikov po celom svete. Ani Peter by sa nechcel takto rozlúčiť. Cyklistika je tvrdá, občas až riziková. Všetci vieme, čo sa stalo na Okolo Švajčiarska. Sagan by nebol prvý ani posledný, kto by pred TdF musel kvôli zraneniu odstúpiť.

Bude v poriadku?

Bol som s ním v pondelok. Samozrejme, stopercentný nie je, nemá však žiadnu zlomeninu a to je dôležité. Trošku mu to opuchlo, ale určite sa nebude báť špurtovať. Napriek tomu opakujem – nemajme očakávania ako pred dvomi či tromi rokmi.

20. majstrovstvá SR - Peter Sagan Čítajte viac Kto zapríčinil pád? Vie to jediný muž. Legenda bráni Sagana, pred štartom Tour de France mu dáva cennú radu

Čo nám prezradil domáci šampionát o jeho forme?

Český víťaz Mathias Vacek nie je ortodoxný šprintér a aj tak bol pár metrov pred ním. Na základe tohto porovnania môžeme s určitosťou povedať, že Peter nie je v špičkovej forme.

Šprinty sú nevyspytateľné, na jednej strane sa trať zavrie, na druhej otvorí, dá sa vyhrať, aj keď vám to nejde najlepšie. Môže mu vyjsť trebárs aj únik, konkurencia už Petra tak veľmi nesleduje. Šanca tam je, aj keď nie taká, na akú sme boli zvyknutí.

Hovorí sa, že pred nami je jedna z najťažších Tour de France. Je to preňho dobrá správa?

Kedysi by to bola jeho výhoda, dnes je však na strane klasických šprintérov, šancu bude mať predovšetkým v úvode, keď bude čerstvý. Potom prídu dni, keď pôjde na hranici fyzických síl a z výhody, ktorú kedysi mal, sa zrejme stane nevýhoda.

Môže sa stať, že ak nebude v popredí bodovacej súťaže, pustia ho do úniku so skupinkou nešpurtérov. Možností, ako sa dopracovať k víťazstvu, je viacero. Každá je nesmierne ťažká.

Video

Má význam baviť sa o zelenom drese?

V prvých etapách sa oň akiste pokúsi, ak strata narastie, zameria sa na víťazstvo v etape. Pokiaľ bude v hre, neprestane bojovať o body. Som však realista.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Zanický #Tour de France 2023