Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Verstappen si jazdí vlastnú ligu. Má všetky dôvody na to, aby bol trošku drzý, klopia zrak aj v Mercedese. Dominancia Red Bullu však málokoho baví

Rýchly a bezchybný. Suma sumárum - totálne dominantný.

31.07.2023 17:00
Max Verstappen Foto:
Max Verstappen takto oslavoval triumf v Belgicku.
debata (2)

Z tohtoročného šampionátu formuly 1 sa stáva poriadna nuda. Niežeby na tratiach nebolo dostatok vzruchu, to len víťaz sa nemení. Aj v nedeľu sa na legendárnej belgickej trati v Spa-Francorchamps tešil rovnaký jazdec – Max Verstappen.

Holanďan má po dvanástich odjazdených veľkých cenách ohromný náskok. Od druhého Sergia Péreza (tiež z Red Bullu) ho delí priepastných 125 bodov, tretí Fernando Alonso z Aston Martin ich stráca až 165.

Ak sa nestane niečo nečakané, „Lietajúci Max“ čoskoro obháji lanské prvenstvo v seriáli MS a na konte bude mať tri tituly šampióna F1.

Len tak si jazdí

Pre ilustráciu, aký veľký rozdiel je medzi Verstappenom a zvyškom štartového poľa, ale aj aké veľké sebavedomie má 25-ročný pretekár: keď sa nedeľňajšie podujatie pomaly chýlilo ku koncu, hlavný inžinier Red Bullu Gianpiero Lambiase vyzval hviezdneho pilota, aby zvoľnil a šetril pneumatiky.

V tímovej vysielačke bolo počuť slovnú prestrelku, ktorá mala pokračovanie aj po pretekoch mimo kokpitu. Holanďan žartovne naznačoval, že mohol ísť ďalej v nastolenom tempe a vyzvať mechanikov na ďalšiu zastávku v boxoch – aby mali tréning.

Max Verstappen Čítajte viac Po štarte zo 6. miesta sa rýchlo dostal na čelo. Verstappen dominoval aj v Belgicku a vylepšil rekord Red Bullu

V tej chvíli mal taký náskok, že by si extra pit-stop vari mohol aj dopriať.

Verstappen si evidentne môže takéto naťahovačky so šéfmi dovoliť. Nielenže je úradujúcim dvojnásobným šampiónom, v aktuálnej sezóne ťahá šnúru ôsmich víťazstiev v rade.

V uplynulých troch mesiacoch nespoznal premožiteľa. A keď sa naposledy radoval niekto iný, bol to jeho tímový kolega Pérez – 30. apríla v Azerbajdžane.

A mimochodom, z dvanástich odjazdených veľkých cien sa tešili pretekári Red Bullu dvanásťkrát. S triumfom v posledných pretekoch minulej sezóny ťahajú šnúru 13-tich víťazných podujatí v rade.

„Verstappen má všetky dôvody na to, aby bol trošku drzý… Len tak si jazdí okolo. Zaslúžene. Nemám viac k tomu čo povedať – hádam len toľko, že je to celkom nepríjemné,“ glosuje aktuálnu situáciu v najsledovanejších automobilových pretekoch na svete šéf Mercedesu Toto Wolff.

„To, čoho sme svedkami u Maxa, je niečo, čo vidíte raz za generáciu,“ pridáva sa Christian Horner, hlava stajne Red Bull.

Ferrari, Aston Martinu, Mercedesu a McLarenu zostávajú len odrobinky.

791371086 Čítajte viac Trapas vo formule 1, oslava sa zvrtla. Norris rozbil víťaznú trofej Verstappenovi

Vytiahli kalkulačky

V najlepšom sa neprestáva. Jedine, že tak určí kalendár. A ten motoristický vraví, že najbližšie tri víkendy monoposty F1 hučať nebudú. Kolotoč sa však z belgického Spa-Francorchamps presunie iba o pár sto kilometrov do holandského Zandvoortu.

Takmer k Verstappenovi domov. Ďalším víťazstvom v rade (27. augusta) by vyrovnal rekord štvornásobného šampióna Sebastiana Vettela. Ten ich má deväť.

„Prvá polovica sezóny bola oveľa lepšia, ako by si ktokoľvek z nás kedy vysníval. To, že ako tím podávame výkony a vyhrávame toľko pretekov v rade, je neuveriteľné. Užívame si tieto chvíle, no zároveň si chceme túto úroveň udržať ešte dlho. Preto dúfam, že po letnej prestávke budeme v Zandvoorte opäť silní,“ vraví Verstappen.

Holandské médiá včera vytiahli kalkulačky a rátali, kedy by ich miláčik mohol definitívne spečatiť tretí majstrovský titul. Čísla hovoria, že najskôr sa tak môže stať v polovici septembra po VC Singapuru. Musel by však vyhrať najbližšie tri podujatia, čo sa pri jeho súčasnej forme nezdá byť veľký problém. Jeho prenasledovateľ Pérez by však nesmel bodovať.

Najbohatší pretekári v histórii formuly 1 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Medzi najväčšími boháčmi v histórii formuly 1...

Len pripomeňme, že Verstappen vlani oslavoval v Japonsku – štyri preteky pred koncom sezóny. V ročníku 2022 vyhral 15 z 22 pretekov, čo je 68,18 percentná úspešnosť. Michael Schumacher (2004) a Sebastian Vettel (2013) boli ešte o niečo dominantnejší. Holanďan ich však môže teraz prekonať.

Experti si momentálne kladú otázku, či jeho Red Bull môže triumfovať na všetkých zostávajúcich tratiach aktuálneho ročníka.

Kto sledoval Verstappena uplynulé mesiace, pozná odpoveď.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #red bull #Max Verstappen