Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O Kaprálika bol záujem v Nemecku, Francúzsku i Taliansku, pýtal sa aj Slovan. Jeho agent objasnil, prečo ide do Poľska

Patril medzi najhodnotnejších hráčov v slovenskej lige. Je mladý, výbušný a vie strieľať góly. Adrián Kaprálik, 21-ročný krídelník, odišiel zo Žiliny na hosťovanie do Górniku Zabrze, hoci sa šepkalo o omnoho zaujímavejších futbalových adresách.

16.08.2023 15:44
Adrián Kaprálik Foto:
Adrián Kaprálik s Lukasom Podolskim, Agentom Milanom Lednickým a Matejom Ivanom z Football Service Agency.
debata (3)

„Je to iný level. Keď sme boli v pondelok v Poľsku, už vtedy bolo nahlásených niekoľko zaujímavých klubov, ktoré sa prídu pozrieť na najbližší piatkový zápas,“ vraví hráčov agent Milan Lednický.

Ako dlho sa riešila jeho futbalová budúcnosť?

Zaoberáme sa ňou dlhodobo, zvažujeme rôzne alternatívy. V kontakte sme boli s viacerými klubmi, ktoré dlhodobejšie prejavovali o Adriána záujem. Jeho výkony registrovali mnohí, ale to je normálne.

Čo sa týka Górniku, prvá myšlienka prišla zhruba pred dvomi mesiacmi. Žilinčania majú s týmto tímom úzku spoluprácu, aj na základe tohto prišiel ich návrh ročného hosťovania v Poľsku.

Vy ste sa mladému útočníkovi tiež snažili poradiť?

Samozrejme, že sme preberali rôzne alternatívy, ale profesionálnu zmluvu má so Žilinou, ktorá jednoznačne odporúčala toto riešenie.

Z koľkých ponúk si v konečnej fáze Kaprálik vyberal?

Možností bolo viacero, ale teraz je už bezpredmetné sa o nich rozprávať. Po zvážení všetkých alternatív sa aj Adrián jednoznačne rozhodol ísť do Zabrze.

Adrián Kaprálik Čítajte viac Žilina rozhodla o Kaprálikovej budúcnosti. Zavážilo slovo nemeckej legendy

Záujem bol aj z Nemecka, Francúzska, či Talianska, no nechceli sme riskovať, aby sa stalo to, čo sledujeme vo viacerých prípadoch, kedy mladí hráči prestúpili zo Slovenska do silných západoeurópskych líg, kde to majú veľmi ťažké, keďže je to obrovský skok. Po krátkom čase potom hľadajú hosťovania inde. Preto sme zvolili postupný krok cez Poľsko.

Takže potvrdzujete, že ho lanárili aj kluby z top európskych líg?

Áno, môžem povedať, že ponuky prišli aj odtiaľ.

Ozval sa aj Slovan?

O konkrétnej ponuke z Tehelného poľa neviem. Môžem však potvrdiť, že Slovan sa na Adriána pýtal.

Prečo nakoniec Poľsko?

Lebo záujem Górniku bol enormný. Každý týždeň chodili do Žiliny a nejakým spôsobom sa nám pripomínali. Veľmi chceli, aby k nim Kaprálik prestúpil. Aj oni v ňom vidia obrovský potenciál. Určite ste postrehli, že tam hráva Lukas Podolski, ktorý má mimoriadne zaujímavú futbalovú minulosť. Aj on mal záujem, aby Adrián šiel práve do Zabrze.

Nechceli ho Poliaci rovno aj kúpiť?

Nebol som priamo pri rokovaniach medzi klubmi, ale o priamej ponuke na prestup neviem. Myslím si, že taká ani nebola. Že to bolo stále len v rovine hosťovania. O dva roky tu máme majstrovstvá Európy do 21 rokov, na ktorých môže Adrián hrať, aj preto sme chceli, aby šiel do klubu, kde bude pravidelne nastupovať. Tu má veľkú šancu.

Futbaloví fanúšikovia na sociálnych sieťach však vyzerali celkom sklamane – podľa nich má Kaprálik na viac…

Aj my si myslíme, že má. Ale ako som už spomenul, po zvážení všetkých pre a proti sme zvolili alternatívnu, kde má Aďo reálnu šancu hrávať, aj keď – samozrejme – ani tú vám nikde negarantujú.

Adrián Kaprálik. Foto: TASR, Daniel Stehlík
Adrián Kaprálik Adrián Kaprálik.

Róbert Boženík sa po prestupe zo Žiliny do Feyenoordu Rotterdam nepresadil, aj preto je to tentoraz filozofia postupných krokov?

Vaša úvaha je na mieste. Stačí sa pozrieť, koľko hráčov zo Slovenska sa presadilo po odchode priamo v silných ligách. Možno jeden, či dvaja, ostatní sa nedokážu usadiť, majú to tam ťažké a chodia naďalej po hosťovaniach.

Chcel by som však spomenúť iný príklad – Ondrej Duda vykročil do veľkého futbalu s medzistanicou v Legii Varšava. Toto je tá cesta, po ktorej by sa mohol vybrať aj Kaprálik. Górnik totiž nie je žiadny „béčkový“ tím, je to 14-násobný poľský majster.

Aký osoh má z tohto hosťovania Žilina?

Tento posun momentálne nie je o finančnom osohu, ten by bol skôr pri priamom prestupe. Prvoradé bolo, aby sme našli po športovej stránke čo najlepšie riešenie pre kariérny progres hráča. Žilina toto hosťovanie umožnila.

Je súčasťou zmluvy aj klauzula o následnom odkúpení?

Momentálne žiadna takáto klauzula v zmluve nie je.

Ak sa dnes hovorí o Kaprálikovej cene 1,5 milióna eur, čo by s ňou mohla urobiť vydarená sezóna v Poľsku?

Poľská liga je jednoznačne na inej úrovni ako slovenská. Napokon, je xy prípadov, kedy hráči z Ekstraklasy odchádzajú priamo do najlepších svetových líg. Ten prechod je určite jednoduchší, ako tam ísť priamo zo Slovenska.

SR Futbal FL Žilina jar štart TK ZAX Čítajte viac Kaprálik za milión do Slovana? Pre našich hráčov nie je dobrým odrazovým mostíkom, znie zo Žiliny

Môžete potvrdiť, že zápasy poľskej ligy častejšie navštevujú skauti veľkých futbalových značiek?

Bez debaty. Keď sa nám podarí priniesť niekoho z top líg na Slovensko, tak to je pomaly nadľudský výkon, do Poľska sa zástupcovia renomovaných klubov priam hlásia. Keď sme boli v pondelok v Zabrze, už vtedy nám spomínali, že majú nahlásených päť, či šesť zástupcov zahraničných tímov, ktoré sa prídu pozrieť na piatkový duel proti Widzewu Lodž.

Čo je v tejto chvíli ideálny scenár pre Kaprálika do najbližších rokov?

Veríme, že v Poľsku sa posunie vyššie, lebo tamojšia liga je kvalitnejšia, hlavne rýchlejšia a agresívnejšia. Pokiaľ sa tam Adrián presadí, tak bude mať otvorené dvere do lepších európskych líg. Možno už ďalšie leto. Všetko je otvorené.

Adrián Kaprálik v drese MŠK Žilina. Foto: TASR, Daniel Stehlík
Adrián Kaprálik Adrián Kaprálik v drese MŠK Žilina.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Adrián Kaprálik #Milan Lednický