Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nech si to chlapci trnavskí vyskúšajú. Ukrajinské Dnipro nie je také silné ako predtým, ale má extra motiváciu

Za Slovan dovedna dvanásť rokov, ďalšie dva za Trnavu. Dušan Tittel (56) patrí medzi hŕstku futbalistov hrajúcich za kluby, ktoré medzi sebou rivalizujú.

23.08.2023 05:44
SR Futbal FL o titul 7. kolo Slovan Spartak BAX Foto: ,
Na snímke zľava Sebastian Kóša z Trnavy a Malik Abubakari zo Slovana.
debata (5)

Oba tentoraz zabojujú o skupinovú fázu v európskych pohároch. Spartak dnes doma od 18.30 privíta ukrajinské Dnipro v play off o účasť v Konferenčnej lige, Slovan zajtra (20.30) cyperský Limassol v súboji o Európsku ligu.

„Ich postup by pomohol aj domácej súťaži. Minimálne by sa o našich kluboch viacej písalo,“ domnieva sa niekdajší skvelý stopér.

Nebyť nožničiek Lukáša Štetinu, Trnava by teraz s Dniprom možno ani nehrala. Skúšali ste niekedy túto fintu?

Ja? Skúšať asi áno, ale že by som zastrihal a skóroval, na to si veru nespomínam. Krásny a dôležitý gól. Vôbec som to od neho nečakal. Vážim si ho, pamätám si ho ešte ako malého chlapca, keď hrával v Nitre, no za strelca ho nepovažujem.

Dušan Tittel. Foto: Pavel Neubauer
Dušan Tittel Dušan Tittel.

Dobrý robustný stopér, ktorý v Trnave nahradil Martina Škrteľa. K športu patrí aj šťastie. Keď sa od vás odkloní, nemáte šancu, ale platí to aj naopak. Tento gól je pamätný a Spartakovci naňho budú dlho spomínať.

Zrejme sa v meste celý týždeň o ničom inom nerozprávalo…

Je to jedno z najfutbalovej­ších, ak nie dokonca najfutbalovejšie mesto na Slovensku. V minulosti sa tam naozaj žilo Spartakom. A nielen v meste, ale aj v okolitých dedinkách, na trhoch, v obchodíkoch, v kaviarňach. Všade sa riešil futbal.

Cez víkend som bol v Piešťanoch na predvolebnom stretnutí, dokonca aj tam sa riešil zápas Trnavy proti Lechu i Štetinov gól. Spartak je fenomén, prajem mu.

02. Trnava Čítajte viac Gól, ktorý obletí svet? Zostaňme na zemi. Nožničky sú iba čerešnička, tortou je postup

Myslíte, že aj Slovanisti im želajú postup do skupiny Konferenčnej ligy?

K fanúšikovstvu patrí aj rivalita. Každý v prvom rade želá svojmu klubu. Tak to bolo a tak to aj zostane. Ale v tomto prípade sa zrejme všetci pozerajú s určitou dávkou nadhľadu. Ide o slovenský ligový futbal, prezentáciu našej krajiny. Treba fandiť obom.

Trnavčania často vravia, že pre nich je najviac, keď zdolajú Slovan. Nebrali by podľa vás skôr postup do skupiny európskej súťaže?

Hoci vznikom Konferenčnej ligy sa mužstvá na európskej futbalovej mape trošku popreskupovali, treba povedať, že táto súťaž má svoju vážnosť. Ak by sa Trnave podarilo postúpiť, bol by to veľký výsledok. Nie je od toho ďaleko, podľa mňa má prijateľný žreb.

Zdá sa, že ukrajinské Dnipro nie je také silné, ako poľský Lech, ktorý nedávno vyradila. Neznie to trošku zradne?

Trnava by sa predovšetkým – a vlastne všetky naše mužstvá – nemali pasovať do role favoritov a niekoho podceňovať. To, čo je na papieri, nie je až také podstatné. Spartak začína doma, potrebuje uhrať dobrý výsledok. Mužstvo poženie plný kotol, pozor na prehnané emócie, nebodaj zbytočnú červenú kartu.

Dnipro je veľká neznáma, tím bez domova, svojim spôsobom sužovaný vojnou na Ukrajine. Musí mať obrovskú motiváciu niečo dokázať…

Všetci ukrajinskí športovci majú o motiváciu navyše. Ich krajina si prechádza ťažkým obdobím. Dnipro neustále strieda domov, my si to ani nedokážeme predstaviť. Kedysi to bolo špičkové mužstvo, dnes nie je na takej kvalitatívnej úrovni. Ale stále s ním treba počítať.

Slavia Praha, Košice Čítajte viac Šéf Slavie sa poďakoval a vystrúhal obrovskú poklonu Košiciam. Súperovi Trnavy navrhuje postup do základnej skupiny bez boja

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík prišiel s myšlienkou, že ukrajinské kluby by mali mať účasť v európskych skupinách zaručenú. Bolo by to podľa vás fair?

To určite nie. Všetky mužstvá, ktoré sa prihlásia do súťaže, by mali mať rovnaké pravidlá. Chápem, že sú znevýhodnení, keďže nemôžu hrať na svojich štadiónoch, ale predsa len to nie je dôvod na to, aby mali vopred niečo zabezpečené.

Chápeme ich, súcitime s nimi, ale takéto rozhodnutie by spôsobilo medzi fanúšikmi nevôľu. O to ukrajinské tímy určite nestoja. Po športovej stránke by to nebolo fair.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Dušan Tittel #Konferenčná liga