Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred sezónou som o Slafkovskom napísal stĺpček. A poriadne som sa sekol... Kanadský novinár hodnotí jeho progres, pri Mešárovi má otáznik

Dianie v Montreale Canadiens sleduje zblízka. Nechýba na jedinom zápase, tlačovej konferencii, či v šatni, keď tam majú médiá prístup. Stu Cowan z Montreal Gazette má Slováka Juraja Slafkovského ako na dlani.

18.02.2024 12:22
Juraj Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský vraj patrí medzi obľúbencov montrealských fanúšikov.
debata

„Zdá sa, že tréner Martin St. Louis má Juraja naozaj rád. Nazval ho špongiou – hráčom, ktorý sa túži učiť,“ vraví renomovaný hokejový novinár.

Dvadsaťdva bodov v posledných 24 zápasoch. To už neznie ako náhoda…

Trpezlivosť hlavného trénera a vedenia, ktorú mali so Slafkovským, sa postupne začína vyplácať. Jeho sebavedomie nesmierne vzrástlo a vyhovuje mu, keď hrá s rovnakými spoluhráčmi Nickom Suzukim a Coleom Caufieldom.

Oveľa častejšie strieľa puk na bránku namiesto toho, aby sa zakaždým snažil prihrať. Uvedomil si, aký je v skutočnosti sil­ný.

Skúste porovnať dnešného Slafkovského s chlapcom, ktorý prišiel do montrealského kempu pred rokom a pol?

Začnem z druhého konca. V jednej veci je Juraj stále rovnaký – v jasnom svetle reflektorov sa vždy cítil veľmi pohodlne a na niekoho, kto má len devätnásť, to zvláda veľmi dobre. Rozdiel je, že na ľade sa začína cítiť čoraz pohodlnejšie a pomaly sa prispôsobuje aj menšiemu klzisku NHL.

V čom podľa vás urobil najväčší pokrok?

Využíva svoju veľkosť a je tiež ochotný ísť do predbránkového priestoru. Zlepšil svoju strelu, keďže spolupracoval s „Dr. Shot“ – uznávaným streleckým špecialistom Glenom Tuckerom. Veľmi mu pomohol aj Adam Nicholas, riaditeľ rozvoja hráčov Montrealu Canadiens.

Novinár Stu Cowan. Foto: Twitter
Stu Cowan Novinár Stu Cowan.

V čom naďalej potrebuje výrazne pridať?

Musí popracovať na defenzívnej hre. Momentálne začína zvádzať množstvo súbojov o puk vo vlastnom pásme. Na začiatku tejto sezóny to bol jeho veľký problém.

Ako na jeho progres reaguje tréner St. Louis?

Zdá sa, že Juraja má naozaj rád. Nazval ho špongiou – hráčom, ktorý sa túži učiť. Myslím si, že je to perfektný tréner pre takého mladého hráča, akým je Slafkovský. St. Louis má veľmi bystrú hokejovú myseľ a je schopný pomôcť Slafkovskému vidieť hru inak. Stať sa lepším hráčom s pukom ale aj bez neho.

Priznajte, mali ste vy alebo fanúšikovia Canadiens niekedy pochybnosti o tom, či Montreal urobil správnu vec, keď si ho vybral ako číslo 1 v drafte?

Nebudem klamať, v tom čase by som ja osobne ukázal prstom na Shanea Wrighta. Slafkovský však začína mne aj fanúšikom Canadiens, ktorí spochybňovali jeho výber, ukazovať, čo na ňom montrealskí skauti videli.

Ako raz povedal Kent Hughes, organizácia vtedy nechcela aktuálne najlepšieho hráča, túžila po tom, ktorý bude najlepší v budúcnosti. Zdá sa, že Hughes dobre vedel, čo robí. Až čas však ukáže – napokon, ako pri všetkých draftových výberoch – ako to je naozaj.

Momentálne to vyzerá tak, že Slafkovský bol správny výber. Stále sa to ale môže zmeniť, lebo hokejový rast je veľmi individuálna záležitosť.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Vymietol pavučinu, na gól prihrával otočkou a vošiel do dejín. Slafkovský sa zabával, hoci Montreal dostal sedmičku

Ako dnes reagujú montrealskí fanúšikovia na Slafkovského?

Je to určite jeden z najpopulárnejších hráčov Canadiens. Cole Caufield je pre nich číslom jeden, nasledujú Nick Suzuki a Slafkovský. Ťažko povedať, kto z nich má v publiku navrch. Je to pomerne vyrovnané.

Už nepočuť hlasy, že Slafkovskému by viac prospela AHL?

Na začiatku tejto sezóny som napísal stĺpček, v ktorom som uviedol, že Juraj ešte nie je pripravený hrať v profilige a potrebuje nejaký čas na farme. Dokazuje, že som sa zmýlil.

Vedenie Canadiens si od počiatku myslelo, že NHL je pre Slafkovského najlepšie miesto na rozvoj. Asi malo pravdu.

A čo vaša novinárska práca? Ako sa vám spolupracuje so Slafkovským?

Mám ho rád. Je to vskutku veľmi zábavné dieťa. Má mimoriadny zmysel pre humor a aj keď angličtina nie je jeho materinským jazykom, s médiami spolupracuje na jednotku. Zdá sa mi, že aj spoluhráči ho zbožňujú.

Juraj Slafkovský. Foto: Profimedia
Juraj Slafkovský Juraj Slafkovský.

Montreal viac rokov v rade patrí medzi najslabšie tímy v NHL. Veríte v dlhodobú víziu jeho vedenia?

Nový manažérsky tím Canadiens má pripravený plán a podľa mňa dáva zmysel. To však neznamená, že prestavba bude fungovať, pretože mnoho vecí musí zapadnúť do seba. Jednou z nich je napríklad aj rozvoj Slafkovského.

Montreal nazhromaždil veľkú skupinu hráčov do 24 rokov a pomaly z nich začína byť akási rodina. V kabíne je výborná atmosféra. Podľa všetkého majú hráči k sebe naozaj blízko a pomaly sa to prejavuje už aj na ľade.

Filip Mešár – hoci bol tiež prvokolovou draftovou voľbou – hrá stále len juniorský hokej. Zaostáva za očakávaniami?

Ako som už spomenul, nie všetci hráči sa vyvíjajú rovnakým tempom. Myslím si, že poslať Mešára späť do juniorky bol rozumný krok, ktorý mu umožnil získať sebavedomie a pokračovať v prispôsobovaní sa životu v Severnej Amerike a na tunajších menších klziskách.

Očakávam, že v budúcej sezóne už bude pripravený hrať na farme v Lavale. Na NHL to ešte nie je, chýba mu krok, či dva. Čas ukáže.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský? Je to monštrum, pripomína mi stavbu domu, vraví Fín. Slovákovi vyčítal jednu vec. K Rusom zaujal rázny postoj

Nie je v jeho prípade 1,25 bodu na zápas v OHL trochu málo?

Na konte má šestnásť gólov v 30 dueloch – vlani ich dal sedemnásť v 52 zápasoch, takže je tam viditeľné zlepšenie. Navyše, mal aj vydarený juniorský šampionát.

Nedávala by v jeho prípade zmysel jedna z európskych súťaží?

Play off v Kitchener Rangers dáva väčší zmysel, keďže intenzita zápasov s príchodom vyraďovacej časti očividne stúpa. Je to hektický program podobný NHL.

Aké šance mu dnes dávate, že by raz mohol byť kmeňovým hráčom Montrealu?

Dobrá otázka. Povedal by som, že existuje 60-percentná šanca, že sa raz stane pravidelným hráčom NHL, čo je pravdepodobne priemer na neskorý výber v prvom kole draftu. O pár rokov budeme mať o ňom lepší prehľad. Treba vyčkať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský #Stu Cowan