Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalová bigamia, reaguje Borbély na správy, že Calzona povedie aj Neapol. Reprezentácia vraj bude len doplnková aktivita

Slovensko sa pravdepodobne bude o reprezentačného trénera deliť. S SSC Neapol, kam má Francesco Calzona namierené. Na aktuálnu situáciu zareagoval pre Športweb futbalový expert Ladislav Borbély.

19.02.2024 14:06
Ladislav Borbély Foto:
Futbalový expert Ladislav Borbély.
debata (34)

Dá sa v dnešnom futbale sedieť na dvoch stoličkách?

(smiech) Tuším, kam smeruje táto otázka. Odpoveď bude jednoznačná: štandardné to nie je. Na úrovni slovenského futbalu sme to už raz riešili, keď Vladimír Weiss st. mal trénovať Slovan Bratislava i reprezentáciu zároveň.

Vieme, ako to napokon dopadlo…

Celý odborný front sa v tom čase k tomu vyjadril v zmysle, že je to v dnešných podmienkach neakceptovateľné riešenie. Ale viete, aké je Slovensko…

Aké?

Krajina zaujímavých premien. To, čo tu včera platilo, dnes už nemusí. Žiaľ, toto je náš prístup. Sme bez filozofie, kráčame zľahka životom a nikdy netušíme, čo nás stretne. Celé mi to pripadá ako futbalová bigamia, ktorá nemá opodstatnenie.

Najmä pred začiatkom Eura to je celkom nečakané, nie?

Je to absurdné. Veď reprezentačný tréner má v tejto chvíli množstvo práce. Existujú náznaky, že v slovenskom národnom tíme je pozitívne smerovanie, cítiť zmenu odborného nastavenia a všetkých tých odborných vecí naokolo.

Tie si však aj naďalej vyžadujú stopercentnú účasť. Pokiaľ to niekomu v dnešnej dobe nie je jasné, asi to znamená, že nie sme hodnotovo vyvážení.

Francesco Calzona Čítajte viac Calzona je nový tréner SSC Neapol, Hamšíka neberie. Futbalový zväz zverejnil detaily súhlasu

Ale z hľadiska trénera Calzonu určite chápete, že je to ťažko odmietnuteľná ponuka…

Samozrejme. Klubová báza v Serii A má neskutočný cveng. Treba sa však k tomu chlapsky postaviť. Buď poviem nie, lebo chcem ešte dokončiť svoju štvormesačnú reprezentačnú misiu na Slovensku alebo si poviem, že mužstvo som pripravil a mením svoj cestovný plán. No riešiť to aj ono? Je to veľmi povážlivé.

Viete si vari predstaviť, že reprezentáciu by mal teraz prevziať niekto iný?

Je koniec februára, k dispozícii tri a pol mesiaca. Ak neapolská ponuka neznesie triapolmesačný odklad, zrejme nie je až taká vážna.

Ak SSC potrebuje okamžitú záplatu, potom to je zasa postavené na vnútornej hierarchii hodnôt trénera. Odviedol tu serióznu a profesionálnu prácu, ale nie je dokončená. To sa stane až na európskom šampionáte.

Môže to takto fungovať aj po ňom?

To by už bolo non plus ultra. To by bola totálna devalvácia trénerskej pozície pri reprezentačnom kormidle. Lebo prioritou by bol klub a stolička pri národnom tíme len doplnková aktivita. Nerozumiem tomu. Nečítal som zmluvu. Ale buď je zle nastavená alebo jednotliví participanti k nej nemajú úctu.

Francesco Calzona takto oslávil postup na ME... Foto: Jaroslav Novák
SR Bratislava šport futbal ME2024 J Slovensko Island BAX Francesco Calzona takto oslávil postup na ME 2024 po zápase s Islandom.

V inom národnom tíme by sa to podľa vás nemohlo stať?

Tento syndróm je výrazom toho, že vyjednávacia schopnosť manažmentu SFZ je veľmi nízka. Opäť sa to len potvrdilo. Dvakrát nám už odišiel zazmluvnený tréner reprezentačnej 21-ky do klubu a neprišla žiadna kompenzácia. Minimálne o nej neviem.

V obchodných transakciách, keď sa ruší zmluva, nový zamestnávateľ, či ten, kto ju ruší, to musí nejako kompenzovať. Sebavedomá a silne integrovaná futbalová asociácia by toto nedopustila.

U nás je reprezentácia, jej poslanie a misia na ME, najvyššia úloha, akú môže mať. Všetko ostatné je nieže sekundárne, ale malo by to byť subordinované. Je to otázka vyjednávacieho potenciálu ľudí, ktorí robili na týchto zmluvných vzťahoch.

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček najlepšie zarábajúcich...

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #Ladislav Borbély #Francesco Calzona #ME vo futbale 2024