Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagana opäť trápilo srdce. Ruší program, vraví, že potrebuje prestávku v boxoch. Čaká ho operácia

Pred pár týždňami šiel na kontrolu činnosti srdca, keďže mal počas pretekov taký vysoký tep, ako nikdy predtým. Výsledok, že je všetko v poriadku a môže ďalej jazdiť, sa ukázal ako nesprávny.

17.03.2024 12:30
7 Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata (65)

Pravda je totiž taká, že slovenský cyklista Peter Sagan musí podstúpiť operačný zákrok.

„Kým som trénoval v Marseille, opäť sa objavili moje problémy so srdcovým rytmom. Nie je sa čoho báť, ale dalo by sa povedať, že moje srdce potrebuje zastávku v boxoch. Budúci týždeň podstúpim operáciu a vďaka môjmu priateľovi a kardiológovi Robertovi Corsettimu som si istý, že sa čoskoro vrátim na bicykel,“ uviedol žilinský rodák na sociálnej sieti Instagram.

Okrem iného to znamená, že 34-ročný pretekár vynechá najbližšie podujatia na horskom bicykli, ale tiež cestné jednorazovky v Slovinsku, na ktorých sa mal čoskoro zúčastniť.

Prvotné problémy trojnásobného majstra sveta sa objavili už vo februári – po pretekoch XCO v Španielsku mal problémy s nezvyčajne vysokým tepom a jeho monitor srdcovej frekvencie opakovane zaznamenával hodnoty nad 200 úderov za minútu. Zvyčajne sa však pohybuje okolo 190.

Víťaz siedmich zelených dresov na Tour de France odvtedy používa senzor, ktorý monitoruje jeho tep. Portál biker.sk uvádza, že jeho problémy môžu súvisieť s postcovidovým syndrómom. Sagan totiž prekonal koronavírus niekoľkokrát.

Peter Sagan v nových farbách americkej stajne SFR Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan sa nevzdáva svojho sna, ktorým je...

Tešili sa naňho

Donedávna jedna z najväčších hviezd svetového pelotónu v 21. storočí sa po minulej sezóne rozlúčila s profesionálnou kariérou. Sagan dal prednosť horskému bicykli, ku ktorému si vybudoval vzťah už počas juniorských čias. Jeho cieľom bolo dostať sa na olympiádu do Paríža.

Svoj program v teréne si chcel spestriť aj na menej významných cestných pretekoch v drese slovenského tímu Pierre Baguette. Koncom marca mal absolvovať dvoje preteky v Slovinsku.

Minulý týždeň nám to v rozhovore potvrdil aj šéf kontinentálnej stajne Boris Horváth. Tvrdí, že prilákať ho vôbec nebolo jednoduché.

"Sagan je profesionál, obklopený množstvom ľudí. Najprv som musel vybudovať zázemie tímu. Oslovil som Petrovho brata Juraja, ktorý je našim športovým riaditeľom – chcel som mu dokázať, že to myslím seriózne a projekt má budúcnosť.

Celú kariéru sa v Peťovej blízkosti pohybuje Ján Valach, podľa mňa jeden z najšikovnejších športových riaditeľov súčasnosti. Aj on musel mať istotu, že krok, ktorý sa chystáme spraviť, je správny. Peter týmto ľuďom veľmi dôveruje," vysvetlil pre Športweb Horváth.

Peter Sagan Čítajte viac Prilákať Sagana nebolo ľahké. Musel som presvedčiť ľudí, ktorým verí, vraví šéf slovenskej stajne Pierre Baguette

Plán bol taký, že po dvoch jednorazovkách v Slovinsku pôjde Sagan aj na etapové podujatie do Maďarska. V hre sú údajne aj júnové preteky Okolo Slovenska. V Pierre Baguette sa na to, že hviezda jeho kalibru si oblečie ich dres, veľmi tešili.

„Ak to trošku preženiem, Peter by sa mohol tešiť na to, ako sa tam bude jazdiť pomaly,“ pousmial sa Horváth.

"Sagan bude v dobrej kondícii a my vieme, že ak zacíti výsledok, pôjde za ním. V každom prípade sme nadšení, že tam bude s nami. Veľa to pre nás znamená. Ďalší krok v zlepšovaní sa. Otvárajú sa nám nové možnosti. Môžeme oslovovať nových partnerov, posúvať sa a profesionalizovať.

Navyše, naši mladí jazdci budú vidieť, ako sa správa profesionál. Raz chcú aj oni pretekať za World Tour tímy, no nech sa páči, teraz majú šancu jazdiť popri jednej z najväčších hviezd tohto storočia," komentoval Horváth.

Všetko z toho čoskoro môže byť pravda. Sagan opakuje, že sa vráti. Ale až keď ho začne poslúchať srdce. „Zostaňte na príjme, čoskoro vás budem informovať,“ odkazuje aj domov na Slovensko.

Peter Sagan Čítajte viac Prilákať Sagana nebolo ľahké. Musel som presvedčiť ľudí, ktorým verí, vraví šéf slovenskej stajne Pierre Baguette
65 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan