Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vzbura čiernych na US Open. Cez Djokoviča chcú do finále

Začal to Arthur Ashe s Altheou Gibsonovou, nasledovali sestry Williamsové a teraz je na mladých puškách, aby pokračovali v odkaze.

05.09.2023 14:25
US Open Tennis Tiafoe Foto: ,
Frances Tiafoe a jeho víťazné gesto na US Open 2023.
debata (15)

Afroamerická komunita je pyšná na svoje korene a obraz na tohtoročnom US Open ju napĺňa hrdosťou.

Prvýkrát od roku 1968, keď sa v tenise začala tzv. open éra (amatéri mohli hrať s profesionálmi), postúpilo do štvrťfinále oboch singlových pavúkov na záverečnom grandslame roka kvarteto domácich hráčov černošského pôvodu.

Medzi ženami držia americkú vlajku Coco Gauffová s Madison Keysovou, o trofej v mužskej časti chcú zabojovať aj Frances Tiafoe i vychádzajúca hviezda Ben Shelton.

Coco Gauffová na US Open 2023. Foto: TASR/AP, Frank Franklin II
Coco Gauffová Coco Gauffová na US Open 2023.

„Každý zo štvorice ponúka odlišný príbeh. Je to veľký moment pre celú našu komunitu. Nielen černošskú, ale aj pre ostatné menšiny. Šport je skvelý prostriedok, ako spájať ľudí,“ vraví James Blake, bývalá svetová štvorka a aktuálne expert televízie ESPN.

Miestenka v semifinále

USA majú jednu semifinálovú miestenku istú.

To preto, že Tiafoe a Shelton v noci na zajtra nastúpia vo vzájomnom štvrťfinálovom zápase. Favoritom je o päť rokov starší Tiafoe, ktorý už vie, aké je to hrať o finále na domácej pôde.

Vlani sa stal prvým Afroameričanom od čias legendárneho Ashea, ktorý sa prebojoval na kurtoch vo Flushing Meadows medzi najlepšiu štvorku.

Potomok afrických migrantov, ktorí ušli pred vojnou zo Sierry Leone, dokonale spĺňa atribúty o v USA toľko zbožňovanom príbehu o „americkom sne“.

Tiafoe býval a vyrastal v tenisovom centre v Marylande, ktoré jeho otec staval a neskôr upratoval ako pomocný robotník.

Domáci fanúšikovia obdivujú jeho pevnú vôľu a pracovitosť, vďaka ktorým sa napriek neľahkým podmienkam v detstve prepracoval medzi tenisovú elitu.

Daniil Medvedev Čítajte viac Drž hubu! Si sprostá alebo čo? Medvedev sa v New Yorku viac trápil s mladou diváčkou ako na kurte

Energický mladík je navyše veľký šoumen, nebojí sa ukázať emócie a to sa Američanom páči. Má to byť on, kto ukončí domáce čakanie na mužského víťaza US Open. Naposledy to dokázal Andy Roddick pred 20 rokmi.

„Nepamätám si nič z toho, ako vyhral, mal som päť rokov. Ale viem, v ktorom roku sa mu to podarilo, pretože sa ma na to novinári pýtajú v každom rozhovore,“ vraví s úsmevom Tiafoe. „Vlani som bol k jeho úspechu relatívne blízko. Teraz chcem byť ešte bližšie,“ dodáva.

V boji o semifinále ho vyzve 20-ročný krajan a častý partner z tréningových zápasov Shelton.

Vychádzajúca hviezda ničí súperov nielen delovým podaním. Okrem servisu, ktorý vie vyslať aj rýchlosťou 242 km/h (rekord tohtoročného US Open), predvádza aj kvalitnú celoplošnú hru.

„Konečne začína ukazovať reálny potenciál. Verím, že nikoho neurazím, ak poviem, že spomedzi domácich hráčov má najviac talentu,“ hodnotí mladíka legendárny John McEnroe.

Aby bola americká štvrťfinálová vizitka kompletná, treba spomenúť aj Taylora Fritza. Svetová deviatka dnes podvečer nastúpi proti favorizovanému Novakovi Djokovičovi, ktorý útočí na 24. grandslamo­vý titul.

Alexander Zverev Čítajte viac Nad New Yorkom sa vznášal Hitlerov tieň. Na tú históriu nie som hrdý, vravel Zverev

Ak sa neudeje prekvapenie a Srb cez Fritza postúpi, v semifinále ho vyzve jeden z dvojice Tiafoe, Shelton.

Súboj farebných

Zápas blízkych priateľov si nenechá ujsť ani Coco Gauffová, ktorú predtým čaká štvrťfinálový súboj proti Jelene Ostapenkovej (dnes od 18.00).

„Nemám favorita, nech vyhrá lepší. Obaja sú moji kamaráti, milí a usmievaví chalani. Ale Ben nastupuje lepšie oblečený,“ smiala sa Gauffová a poukazovala na farebné tričko Tiafoeho bez rukávov.

Ben Shelton a jeho delové podanie na US Open 2023. Foto: TASR/AP, Eduardo Munoz Alvarez
Shelton Ben Shelton a jeho delové podanie na US Open 2023.

Devätnásťročná tínedžerka má z výsledkov krajanov veľkú radosť. S vážnou tvárou dodáva, že je jedno, či úspech dosiahne biely alebo farebný Američan.

„Všetkým nám ide o rovnaký cieľ. Účasť černošských hráčov tak vysoko na turnaji ma teší, ale v konečnom dôsledku je jedno, kto bude úspešný. Chceme potešiť amerických fanúšikov,“ zdôrazňuje.

Ak Gauffová dnes uspeje, v boji o finále nastúpi proti lepšej z dvojice Karolína Muchová, Sorana Cirsteaová.

Madison Keysová vyzve v stredu Markétu Vondroušovú, víťazka tohto duelu si zahrá v semifinále proti úspešnejšej z dua Arina Sobolenková, Čchin-wen Čeng.

Hviezdna Dominika Cibulková krstila dcérku Ninku Fotogaléria - 91 fotiek Všetky fotky
Dominika Cibulková krstila svoju dcérku v Dóme...

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Frances Tiafoe #Coco Gauffová #US Open 2023