Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Slovane budú šéfovať Česi. Ide o výsledky, fanúšik dlho čakať nebude, uvedomuje si Růžička

Usmiaty, uvoľnený a ako vždy suverénny. Vladimír Růžička si obliekol modré tričko Slovana a je pripravený na prvý trénerský angažmán v zahraničí.

28.09.2023 19:06
Vladimír Růžička Foto: ,
Nový tréner Slovana Vladimír Růžička.
debata (2)

Čerstvý šesťdesiatnik nechce strácať čas, ako šéf striedačky absolvuje už piatkový duel v Nitre.

Domácu premiéru si odbije v nedeľu proti Dukle Trenčín, teda proti klubu, kde viac ako pred 30 rokmi počas vojenčiny odohral dve skvelé sezóny.

V Slovane bude spolupracovať s krajanom Rostislavom Dočekalom, ktorý obsadil miesto po Otovi Haščákovi a stal sa novým športovým riaditeľom. Skúsený funkcionár doteraz pôsobil ako športový manažér mládeže a tímový manažér belasej farmy Modré krídla.

Nový tréner a nový športový riaditeľ - krajania... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Růžička, Dočekal Nový tréner a nový športový riaditeľ - krajania Vladimír Růžička a Rostislav Dočekal.

Růžička, olympijský šampión a trojnásobný majster sveta, po podpise zmluvy, ktorá znie do konca sezóny, odpovedal na otázky slovenských novinárov.

Dlho ste rozmýšľali nad ponukou z Bratislavy?

Ani sekundu. Je pre mňa pocta trénovať slávny klub s najvyššími cieľmi. Skoro hneď sme boli dohodnutí. Veľmi si to vážim, pretože idem do klubu, ktorý má obrovské ambície. A urobím všetko pre to, aby som splnil očakávania.

Zasiahnete do kádra a spôsobu hry mužstva okamžite?

Zápas v Nitre je už v piatok, niet veľa času. Predtým stihneme len jeden tréning. Hráčov osobne nepoznám, prebral som si ich s vedením klubu, ako aj s dvojicou asistentov.

Predovšetkým ich chcem vidieť v akcii, aby som si mohol urobiť obraz o mužstve. Potrebujem ich lepšie poznať, verím, že to bude čo najskôr. Ide o výsledky a fanúšik dlho čakať nebude.

Uvidíme vás v Nitre rozdávať pokyny na striedačke?

Opakujem, musím spoznať mužstvo. Neprišiel som sem všetko zmeniť. Budem spolupracovať s hráčmi, ktorí tu sú, ako aj realizačným tímom. Chceme Slovan naštartovať. Zápas v Nitre bude náročný aj pre mňa, verím, že to nejako zvládneme.

Vladimír Růžička hokej Čítajte viac Slovan má nového trénera. Prichádza kouč majstrov sveta

Nedávno ste povedali, že ste mali trénerské ponuky zo Slovenska, ale že Slovensko je pre vás ďaleko. Zmenili ste názor?

Ani nie, ale predchádzajúce rokovania so záujemcami boli také napoly. Tu stačil jeden telefonát a hneď som vedel, že chcem ísť do Slovana. Klub má obrovské meno, nebolo o čom."

Akou hrou sa bude prezentovať Slovan pod vaším vedením?

Chceme, aby sa náš hokej páčil ľudom, chceme veľa korčuľovať a hrať čo najlepšie. Zodpovedne sa vracať dozadu po strate puku.

Videl som zopár zápasov Slovana, mužstvo má kvalitu smerom dopredu, ale vzadu často prepadáva a súperi sa dostávajú do protiútokov. S asistentmi (Rudolfom Jendekom a Richardom Kapušom, pozn.) máme na to podobný názor, aj podľa toho viem, že si budeme rozumieť.

Vo veku 60 rokov to bude váš prvý trénerský angažmán v zahraničí. Nečakali ste príliš dlho?

Bol som dlho v Slávii, pre mňa to bola ako rodina. Keď niekde som, chcem tam zakotviť. Nie preskakovať z klubu do klubu, i keď musím priznať, že sa mi to zatiaľ nedarí. Ale to je moja túžba, zostať niekde trvalejšie. Prajem si, aby to bola Bratislava.

Vladimír Růžička na ZOH v Nagane. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / -
6 ruzička šport Vladimír Růžička na ZOH v Nagane.

V drese Litvínova či Dukly Trenčín ste hrávali aj na Slovane, ako si na to spomínate?

Dva roky, ktoré som hral v Trenčíne, bol pre mňa najlepšie hokejové sezóny v kariére. Mal som ísť do Jihlavy, ale Trenčín zariadil, aby som strávil vojenčinu v Dukle. Potom sa ma pýtali, či by som v klube nezostal, som rád, že som si vybral Duklu.

Federálna liga mala náboj, zápasy proti Slovanu či Sparte boli vyhecované. Na niečo také musíme pripraviť aj hráčov. Na Slovan sa chce každý vytiahnuť, hráči musia vedieť zvládnuť tlak.

Je trénovať Slovan pre vás nová výzva v kariére?

Nemám rád tento termín. Každý hovorí výzva, výzva a boli kluby, kde som skončil po roku. Beriem to ako obrovskú šancu. Slovan má veľké meno, vždy ho mal a mať bude. Verím, že spolu uspejeme.

Reakcia vedenia Slovana

„Úvod nás nezastihol v dobrej forme a zamýšľali sme sa ako naštartovať mužstvo. Po zápase v Spišskej sme si uvedomili, že mužstvo nepodáva dobré výkony. Jeden z impulzov je výmena trénera. Růžička bol našou prvou voľbou. Sme radi, že sme našli spoločnú reč. Jeho skúsenosti je to najlepšie, čo môžeme klubu dať. Verím, že to mužstvo nakopne. Ak bude potrebné, dôjde aj zmenám v hráčskom kádri. Zajtra budú známe prvé meno posily, ale zatiaľ ešte nenastúpi proti Nitre. Chceme sa zorientovať aj po kempoch v NHL,“ povedal člen predstavenstva Pavol Hofstädter.

Marie Růžičková, manželka slávneho hokejistu Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Marie Růžičková vo svojich statusoch tvrdí, že...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #Vladimír Růžička