Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Sagana nemá ani doma. Nečakanému šampiónovi svedčí viac bicykel ako bežky

Čo Lance Armstrong zničil, ostatní sa snažia napraviť. Heroický výkon útleho vrchára z Colorada môže výrazne pomôcť.

18.09.2023 18:37
Vingegaard, Kuss, Roglič Foto:
Víťazný triumvirát zo stajne Jumbo-Visma za rok 2023: šampión Tour de France Jonas Vingegaard, prvý na Vuelte Sepp Kuss a víťaz Giro d'Italia Primož Roglič.
debata

Americká cyklistika sa po rokoch čakania teší z veľkého úspechu.

Sepp Kuss, podceňovaný domestik, ktorý doteraz pomáhal tímovým kolegom k prvenstvám, ovládol záverečnú Grand Tour roka. Po veľkej dráme a napínavom priebehu vyhral prvýkrát v kariére španielsku Vueltu.

806055328 Čítajte viac V Madride najrýchlejší Austrálčan. Vueltu ovládli jazdci Jumbo-Visma na čele s Kussom

„Žijem svoj sen. Stáť na najvyššom stupienku na pódiu, vedľa fantastických jazdcov a veľkých šampiónov, je úžasný pocit. Všetkým vám veľmi pekne ďakujem,“ usmieval sa Kuss v madridskom cieli, kam prišiel v červenom drese víťaza podujatia.

Radšej teplo ako sneh

Ako každá veľká krajina, aj USA chcú byť najlepšie vo všetkom vrátane cyklistiky. Dlho sa im to aj darilo.

Armstrong vybojoval sedem titulov na najslávnejších pretekoch planéty, ale neskôr o všetky úspechy z Tour de France prišiel. Dokázali mu masívne užívanie dopingu, vďaka ktorému získal nad súpermi neférovú výhodu.

Nikto sa nemohol čudovať, že Američania následne na cyklistiku zanevreli. Mala nálepku „špinavého“ športu, v ktorom sa pohybujú podvodníci. Až uplynulá dekáda priniesla zmenu.

Sepp Kuss na Vuelte 2023. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Fotoreporter Sirotti Stefano
sepp kuss vuelta Sepp Kuss na Vuelte 2023.

Pomohol k nej aj Peter Sagan, ktorý šoumenstvom a dominantnými výkonmi zabával fanúšikov na pretekoch Okolo Kalifornie.

Keď finišoval na MS 2015 v Richmonde po skvelom úniku, americkí diváci mu fandili ako svojmu. „Niet pochýb, že Sagan je najpopulárnejší cyklista v USA,“ písali americké médiá.

Kuss vstúpil medzi profesionálov v rovnakom roku, ako Sagan vyhral prvý titul svetového šampióna.

Cyklistika najskôr nebola u neho na prvom mieste. Nasledoval odporúčanie otca Dolpha, ktorý na olympiáde 1964 v Innsbrucku viedol ako šéftréner americkú reprezentáciu v bežeckom lyžovaní.

Sagan Okolo Slovenska Čítajte viac Sagan nahneval Francúzov, tí odmietli prísť na Slovensko. Rozchod nebol ideálny, priznáva šéf domácej cyklistiky

„Vedel som skôr bežkovať, ako chodiť. V Colorade bol šport na snehu prirodzenou voľbou, ale mňa to ťahalo inam. Vždy som mal radšej slnko a teplo,“ spomína rodák z mestečka Durango.

Po krátkom pôsobení v americkom zoskupení Rally Cycling zamieril do Európy, kde si ho vyhliadli manažéri z Jumbo-Visma. V drese holandskej stajne sa postupne vypracoval na elitného pomocníka, ktorý robil čiernu robotu pre lídrov tímu.

Rovnako to bolo aj tento rok.

Primožovi Rogličovi pomohol k triumfu na Gire d'Italia, Jonasovi Vingegaardovi zase k obhajobe titulu na Tour de France. S veľmi podobnými úlohami cestoval aj na Vueltu, ktorá napokon dopadla úplne inak, ako všetci očakávali.

Slabá vizitka pre konkurenciu

Kussovi sa podaril výnimočný počin, ktorý nemá obdobu.

Nielenže štartoval na všetkých troch Grand Tours v sezóne, ale postupne svoje výkony gradoval. Na Gire bol celkovo štrnásty, na Tour dvanásty a Vueltu, kde už všetci čakali, že bude mlieť z posledného, vyhral.

„Obdivuhodný výkon. Dokonale nás zaskočil. Navyše nebojoval primárne s konkurenciou, ale proti tímovým kolegom,“ hodnotila hviezda tímu Ineos Grenadiers Geraint Thomas.

Sepp Kuss na Vuelte 2023. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Rafa Gomez / Sprintcyclingagency
Sepp Kuss Sepp Kuss na Vuelte 2023.

Šampión Tour de France 2018 sa nemýli.

Najťažšie chvíle pre Kussa prišli v záverečnom týždni, keď na neho útočili Vingegaard s Rogličom. Náskok Američana sa scvrkol na osem sekúnd a zdalo sa, že skúsenejší kolegovia ho pripravia o životný úspech.

Lenže zasiahla tímová réžia. Šéfovia Jumba rozhodli, že aj top hviezdy budú jazdiť pre potreby priebežného lídra, ktorý vďaka priateľskej povahe a ochote pomôcť kolegom na predchádzajúcich podujatiach patrí medzi najobľúbenejších jazdcov v pelotóne.

„Jonas aj Primož dostali svoju šancu. Sepp im odolal a preto si zaslúži, aby sa stal celkovým víťazom. Celý tím mu bude k tomu pomáhať,“ rázne reagoval tri etapy pred koncom generálny manažér Jumba Richard Plugge.

Peter Sagan Čítajte viac Ošiaľ na festivale. Sagan prikývol Flámom a odniesol si triumf. V kritériu zdolal aj víťaza zo Champs-Élysées

Vingegaard s tým nemal problém, Roglič trochu áno, ale napokon obetoval osobné ambície a pracoval pre Kussa. Na madridskom stupni víťazov stáli hneď vedľa neho – Dán skončil celkovo druhý, Slovinec tretí.

„Sepp si titul jednoznačne zaslúži. Nič sme mu nedarovali, trofej si vybojoval sám výkonmi na ceste. Predtým pomáhal nám, teraz my jemu. Skvelú sezónu sme zakončili najlepším možným spôsobom,“ tešil sa Vingegaard.

Jumbo sa zapísalo do histórie ako prvá stajňa, ktorá ovládla všetky tri Grand Tours v jednej sezóne. Medzi expertmi ešte viac zarezonoval fakt, že Holanďania brali na Vuelte prvé tri miesta.

„Veľmi slabá vizitka pre konkurenciu. Jumbo dalo všetkým súperom na frak, ostatné stajne hrali len druhé husle,“ hodnotili komentátori Eurosportu.

Cyklistická sezóna 2023 sa chýli ku koncu, posledným relevantným podujatím v kalendári bude monument Okolo Lombardska (7. októbra).

Peter Sagan v obkľúčení ženského pokolenia Fotogaléria - 38 fotiek Všetky fotky
Magnet pre ženské pokolenie. O fotke s Petrom...
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Jumbo-Visma #Sepp Kuss #Vuelta a Espaňa 2023