Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vueltu vyhrá podceňovaný domestik. Mám z toho zmiešané pocity, mračí sa jeho hviezdny tímový kolega

Dlhé hodiny v sedle, tisícky nastúpaných metrov. Zvládnuť trojtýždňovú Grand Tour stojí veľa síl a námahy. Absolvovať dvoje takýchto pretekov v jednej sezóne? Väčšina cyklistov pokrúti hlavou. A čo takto tri? Bláznovstvo.

15.09.2023 19:19
kuss roglič vingegaard Foto:
Primož Roglič, Jonas Vingegaard a Sepp Kuss (všetci Jumbo-Visma) na Vuelte 2023.
debata

Sepp Kuss je opačného názoru. Americký univerzál má blízko k tomu, aby skompletizoval unikátny rok, navyše s triumfálnym finišom.

Po tom, ako v máji pomohol Primožovi Rogličovi k celkovej výhre na Giro d'Italia a v júli mal leví podiel na triumfe Jonasa Vingegaarda na Tour de France, vedie priebežnú klasifikáciu na španielskej Vuelte.

Sagan Okolo Slovenska Čítajte viac Sagan nahneval Francúzov, tí odmietli prísť na Slovensko. Rozchod nebol ideálny, priznáva šéf domácej cyklistiky

Od životného úspechu ho delia už len dve etapy. V podstate len zajtrajšia, pretože nedeľný dojazd do Madridu má slávnostný charakter. O výhru tradične bojujú špurtéri, celkové poradie sa nemení.

Ak Kuss zvládne sobotnú previerku, ktorá vzdialenosťou cez 200 km patrí medzi najdlhšie v tohtoročnom itinerári, vyhrá svoju prvú Grand Tour v kariére.

A Jumbo-Visma sa stane prvým tímom v histórii, ktorý ovládne všetky tri Grand Tours v sezóne.

Výnimočný počin

Pomocníci, domestici, nosiči bidonov s vodou. O jazdcoch, ktorí sú väčšinu času mimo záberov televíznych kamier, sa veľa nedozviete. Na trojtýždňových pretekoch sú však nenahraditeľní.

Ich úlohou je „lepiť“ úniky a držať elitných jazdcov v bezpečí hlavného balíka. Ak líder tímu potrebuje potiahnuť v náročnom stúpaní, sú po ruke. Ak je smädný alebo baží po energetickej tyčinke, prinesú mu ju.

Sepp Kuss. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Rafa Gomez / Sprintcyclingagency
Sepp Kuss Sepp Kuss.

Kuss ešte donedávna patril medzi nich. Roglič, ktorému pomohol k hetriku na Vuelte (2019–2021), mu dal prezývku „Poštár“.

„Prečo ho tak volám? Pretože vždy ,doručí“ prvotriedny výkon domestika. Pomôže vám presne vtedy, keď to najviac potrebujete," vraví elitný Slovinec z tímu Jumbo-Visma.

Šéftréner holandskej stajne Mathieu Heijboer vysvetľuje, že Američan mal pôvodne štartovať „len“ na Tour a Vuelte.

„Lenže pred štartom Gira sa zranil Primožov kľúčový pomocník Wilco Kelderman a potrebovali sme náhradu. Sepp neváhal a zahlásil: Poďme do toho!“ ozrejmuje Heijboer.

Nathan Van Hooydonck Belgian cyclist Čítajte viac Najlepší tím sveta v šoku. Belgická hviezda mala vážnu nehodu, ležala v umelom spánku. V aute bola aj tehotná priateľka

Dodáva, že bez Kussovej schopnosti dokonale si rozumieť s vlastným organizmom by to nebolo možné.

„Vie, kedy má zabrať v tréningu a naopak, kedy je čas na oddych a regeneráciu. Zvládnuť tri Grand Tours v jednej sezóne na vysokom leveli je výnimočný počin. Ale ak to má niekto dokázať, tak je to Sepp,“ tvrdí jeho kouč.

Tímová réžia

Rodák z Colorada ešte pred pár dňami nemal nič isté.

V 16. etape na neho zaútočil Vingegaard, v 17. Roglič. Cyklistickí fanúšikovia sa hnevali na hviezdnych jazdcov, že nechcú dopriať kolegovi, ktorý sa roky obetoval pre ich úspechy, celkový triumf.

Primož Roglič víťazí v 17. etape Vuelty pred... Foto: ČTK / Panoramic / Tommaso Pelagalli / Sprintcyclingagency
Primož Roglič Primož Roglič víťazí v 17. etape Vuelty pred Jonasom Vingegaardom.

V tej osemnástej už však bolo všetko inak. Šéfovia Jumba určili jednoznačnú tímovú taktiku – udržať Kussa v červenom drese.

Vingegaard s tým nemal problém, Roglič trochu áno. „Tím sa rozhodol, že Vueltu vyhrá Sepp. Mám z toho zmiešané pocity,“ vravel Slovinec.

Kuss príde o životný úspech iba v jedinom prípade – že nezvládne sobotnú etapu. Profilom nie je až tak náročná, ale po troch týždňoch v sedle môže byť 208 km dlhá kopcovitá previerka z Manzanares do Guadarramy veľmi zradná.

Nezabudnuteľné momenty Petra Sagana na Tour Fotogaléria - 43 fotiek Všetky fotky
Zaspomínajte si na najslávnejšie momenty Petra...
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Jumbo-Visma #Vuelta a Espaňa 2023