Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Marián Hossa: Nepatríme k favoritom, ale môžeme každého prekvapiť

V Soči je už na svojej štvrtej zimnej olympiáde a opäť by mal patriť k ofenzívnym lídrom slovenskej hokejovej reprezentácie.

10.02.2014 15:40
debata (9)

Útočník Chicaga Blackhawks Marián Hossa (35) si najskôr vychutnával na pobreží Čierneho mora slnečné lúče a večer už "Myslel som si, že tu bude chladnejšie, ale takéto počasie mám rád,“ vravel pár hodín po prílete.

Marián Hossa po prílete do Soči. Foto: TASR, Jakub Súkup
Marián Hossa Marián Hossa po prílete do Soči.

Ako ste zvládli presun z Ameriky do Soči?
Let bol fantastický, celkom rýchly, trval osem a tri štvrte hodiny.

Premýšľali ste už v posledných dňoch nad olympiádou?
Intenzívnejšie až pred posledným zápasom, ktorý sme odohrali pred odchodom v NHL. Možno preto sme aj prehrali… Posledné dva týždne som bol s mužstvom na cestách. Vrátil som sa o štvrtej ráno, vymenil veci v kufri a popoludní šiel zasa na letisko, aby som zamieril do New Yorku.

Čo vravíte na olympijskú zostavu, z ktorej na poslednú chvíľu vypadli Marián Gáborík a Ľubomír Višňovský?
S Mariánom som bol v kontakte, keďže sa dlho poznáme. Jeho zranenie bolo vážne, takže sa dalo počítať s tým, že zrejme nepríde. Nemáme v NHL veľa hráčov a keď ešte takíto dvaja hokejisti zo zostavy vypadnú, tak to zabolí. Na druhej strane to znamená šancu pre mladých, aby sa ukázali. Generačná výmena musí prísť, či teraz alebo neskôr.

Višňovský odohral v NHL po návrate šesť zápasov, no potom neprešiel lekárskou kontrolou. Čo si o tom myslíte?
Sám som mal otras mozgu a Ľubo najlepšie vie, ako sa cíti. Asi to nebolo najlepšie, tak neprišiel.

Ako vnímajú olympiádu v Amerike?
Aj tam je to veľká vec. Pred piatkovým zápasom vo Phoenixe predstavili olympionikov z oboch tímoch, pripravili nám pekný ceremoniál.

Prvé dojmy zo Soči?
Ešte keď som bol v Chicagu, pozreli sme si s rodinkou slávnostné otvorenie a bolo krásne. Po prílete ma nadchol výhľad na hory a more.

Čakali ste, že sa budete na zimnej olympiáde prechádzať takto naľahko oblečený?
Myslel som si, že tu bude chladnejšie, ale príjemne ma to prekvapilo.

Pocítili ste už prísne bezpečnostné opatrenia?
Zatiaľ len na letisku v New Yorku, tam boli značné. Prešli sme dvojitou kontrolou, ešte aj na palube každému precízne prezreli tašku. Niektorí hráči si nemohli vziať ani kvapky do nosa.

Prvý zápas hrá Slovensko vo štvrtok. Stihnete sa dovtedy aklimatizovať?
S časovým posunom sa budeme musieť popasovať. Predsa len, rozdiel oproti Chicagu je desať hodín. Bavil som sa v lietadle so spoluhráčom Jonathanom Toewsom. Kanaďania majú v tíme dokonca špeciálneho poradcu na spánok, takzvaného sleeping coacha. Pôvodne sme si chceli s Tomášom Kopeckým po prílete trochu zdriemnuť, ale zmenili sme názor. Lepšie je vydržať čo najdlhšie hore.

Bavili ste sa už so spoluhráčmi o veľkom klzisku?
Ešte nie, ale čítal som vyjadrenie Zdena Cháru. Keď sa jemu zdá priveľké, tak čo potom my ostatní?(so smiechom) Verím, že si naň rýchlo zvykneme, aby sme prispôsobili podmienkam našu hru.

Aké môže mať Slovensko na turnaji ambície?
Vždy je šanca. Vieme, že nepatríme k favoritom, ale môžeme každého prekvapiť.

Zdravotne ste v poriadku?
Dá sa povedať, že áno. Akurát mám zlomený prst na nohe. Odohral som tak posledné štyri zápasy. Korčuľujem v pohode, horšie sa cítim v topánkach. Ešte pred dvoma týždňami ma to dosť bolelo a netrénoval som, ale už je to lepšie.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Soči 2014