Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je tu odjakživa a užíva ju čoraz viac hráčov. Známy brankár varuje pred látkou, ktorej holdoval aj on

Niekdajší anglický brankár David James sa obáva, že žuvací tabak má negatívny vplyv na hráčov.

06.12.2023 08:57
597219655 Foto:
Anglická reprezentácia na MS 2010.
debata

Ako referuje web spravodajskej televízie BBC, James to tvrdí preto, že sám má skúsenosti s jeho užívaním. Žuvací tabak je výrobok vo vrecúšku, ktorý sa umiestňuje pod pery a uvoľňuje nikotín do krvného obehu.

V marci Asociácia profesionálnych futbalistov (PFA) uviedla, že čoraz viac hráčov užíva žuvací tabak, pričom niektorí hráči dostávajú pomoc pri liečbe závislosti.

„Žuvací tabak je tu odjakživa. Keď som hrával a po skončení kariéry som bol veľmi znepokojený užívaním žuvacieho tabaku, keď som videl, koľko hráčov ho berie,“ povedal 53-ročný James pre BBC Radio 5 Live Breakfast.

Milan Borjan Čítajte viac Toho chlapa sa musíš zbaviť, veď má cigarety v šatni. Borjan nie je Chovan, fanúšikovia Slovana mu odpustia aj kiksy

„Je to len môj osobný názor, pretože nie som vedec, no mám pocit, že to má škodlivý vplyv na výkon. Podobne ako keď som fajčil, bol som v skutočnosti schopný urobiť oveľa viac,“ dodal James.

Bývalý brankár FC Liverpool uviedol, že prvýkrát vyskúšal žuvací tabak v 90. rokoch minulého storočia a neskôr ho užíval, aby mu pomohol skoncovať s cigaretami.

Predaj žuvacieho tabaku je v Spojenom kráľovstve nezákonný, ale jeho užívanie nie je v rozpore so zákonom. PFA a Loughborough University v súčasnosti vykonávajú štúdiu o užívaní a účinkoch tejto látky na hráčov.

Manažér Accringtonu Stanley John Coleman povedal, že by „rád videl“ úplný zákaz žuvacieho tabaku vo futbale. „V istej fáze sme sa ho pokúšali zakázať, ale nevyšlo to,“ povedal Coleman.

Športovci, ktorí našli uplatnenie v politike Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Šport sa vraj nemá miešať s politikou. Niektorí...
debata chyba
Viac na túto tému: #nikotín #futbalisti #David James #žuvací tabak