Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Českí fanúšikovia poslali sovietskym okupantom jasný odkaz. Reagovala aj poslankyňa zo Slovenska

Smutný dátum, ktorý odštartoval 23-ročnú vojenskú okupáciu československého územia, ako aj zastavenie a zvrátenie prebiehajúcich demokratizačných reforiem.

21.08.2023 14:21
Baník Foto:
Fanúšikovia Baníka Ostrava a ich choreo počas zápasu na ihrisku Slavie Praha.
debata (23)

Pred 55 rokmi, 21. augusta 1968, vstúpili do Československa vojská zahraničných krajín pod vedením Sovietskeho zväzu.

Operácie sa zúčastnilo asi pol milióna vojakov a okolo 6 000 tankov. Operácii velil sovietsky armádny generál Ivan Georgievič Pavlovskij.

Len počas prvého dňa okupácie zomrelo na území Slovenska alebo bolo smrteľne zranených 20 ľudí.

O deň neskôr pribudol k obetiam aj vtedy len 16-ročný Peter Legner, ktorého postrelili pred budovou hlavnej pošty na bratislavskom Námestí SNP. Zomrel pri prevoze do nemocnice.

0 hokej MS 1969 Čítajte viac Si okupant, ruku ti nepodám! Ukrajinky neboli prvé, Golonka a spol. rázne odmietli hviezdnych Sovietov

Spolu si invázia spojeneckých vojsk na Slovensku vyžiadala 37 obetí na životoch. Počas celého obdobia okupácie až do odchodu sovietskych vojsk v roku 1991 zomrelo v dôsledku ich pobytu na území Československa 406 ľudí.

Výročie invázie si pripomenuli počas víkendu aj futbaloví fanúšikovia. Zaujali predovšetkým priaznivci Baníka Ostrava počas zápasu na ihrisku Slavie Praha.

V rámci chorea vo svojom sektore rozprestreli veľký grafický transparent, na ktorom je herec Jiří Kodet ako postava prvorepublikového dôstojníka z populárneho film Pelíšky a kričí známu repliku: „Duraci!“ (durak – po rusky hlupák).

Choreo ocenili na sociálnych sieťach aj fanúšikovia z konkurenčných klubov, pridala sa aj slovenská politička Janka Bittó Cigániková:

Po zápase zostali fanúšikovia Baníka sklamaní, ich tím prehral so Slaviou 0:1. S bilanciou výhra, remíza a tri prehry patrí Ostrave aktuálne v tabuľke 12. priečka.

Slavia je po piatich zápasoch stopercentná a vedie ligu.

Hrdinovia vs okupanti. Príbeh hokejistov z MS 1969 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
O pár mesiacov to bude 55 rokov od konania...
Načítavajú sa športové výsledky...
23 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #august 1968 #Baník Ostrava