Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zradca presťahoval svoj svet. Kvôli Messimu

Prestupová sága je na konci - po dlhých rokovaniach, hviezdnych obštrukciách, odmietavých postojoch šatne Barcelony, tajných rokovaniach o znížení vysokej ceny a šikovnosti vedenia Kataláncov.

14.07.2019 22:08 , aktualizované: 15.07.2019 16:14
Antoine Griezmann, Frenkie de Jong, Neto Foto: ,
Na pondelkovom tréningu nechýbali okrem Antoina Griezmanna (v strede) ani Frenkie de Jong a Neto.
debata

Antoine Griezmann sa v nedeľu stal novou posilou Barcelony. Španielsky futbalový šampión zaplatil výkupnú klauzulu, ktorá od 1. júla 2019 činila 120 miliónov eur. Francúz prichádza na Nou Camp s jasnými cieľmi.

„Je to pre mňa nová výzva. Dostal som možnosť stať sa jedným z kľúčových hráčov Barcelony. Môžem jej pomôcť vyhrať La Ligu, Španielsky pohár a Ligu majstrov. Teda trofeje, ktoré chýbajú v mojej zbierke,“ vravel počas oficiálneho predstavenia.

Griezmanna však ešte pred naplnením smelých ambícií čaká viacero povinností. Napríklad udobriť si nie príliš nadšenú kabínu či reagovať na súdne ťahanice ohľadom výšky prestupovej sumy.

Súd o 80 miliónov

Problémom je „tajné“ stretnutie Griezmanna so zástupcami Barcelony v marci tohto roka. Bolo to len niekoľko hodín potom, ako Atlético zbabralo osemfinálovú odvetu Ligy majstrov a vypadlo s Juventusom po výsledkoch 2:0 a 0:3. Hoci mal Francúz s Madridčanmi stále platnú zmluvu, údajne sa s Barcelonou dohodol na prestupe. Vedenie Atlética označilo tento krok za hanebný.

To však ešte netušilo, čo Barcelona na čele s prezidentom Josepom Bartomeuom Madridčanom vyvedie v júli. Do konca júna 2019 bola Griezmannova prestupná klauzula dvestomiliónová. Katalánci tak počkali a ušetrili osemdesiat miliónov eur. Atlético však plánuje podať žalobu, ak Barcelona nedoplatí zvyšok. Údajne má dôkaz o tom, že sa Griezmann s novým zamestnávateľom dohodol už pred prvým júlom.

„Griezmannovo správanie sa bolo neprofesionálne. Sklamalo ma to, je to zrada. Chcel odísť, ale nepovedal nám o tom až do poslednej minúty,“ povedal na margo prestupu prezident Atlética Enrique Cerezo a k pripravovanej žalobe doplnil: „Klub vydal oficiálne stanovisko, lebo má dôkaz. Preštudujeme ho a budeme požadovať finančnú náhradu.“

Jeho barcelonský náprotivok Bartomeu nemá obavy. Spoločne s Griezmannom podpisom potvrdili lukratívnu päťročnú zmluvu. Zaujímavosťou je, že Griezmannova výstupná klauzula je 800 miliónov eur. Lionel Messi má o sto miliónov menej.

„Rozprával som sa s nimi a nemyslím si, že nejaký dôkaz majú. Žiaden neexistuje. Chápem, že chránia vlastné záujmy. Nevidím však cestu, ktorou by mohli na súde uspieť,“ vyhlásil Bartomeu.

Ako prst a prsteň

Nie div, že Griezmannov odchod je pre Atlético bolestivý. Dvadsaťosemročný majster Európy aj sveta ho zvažoval už vlani. V marci sa však rozhodol, že zostane, lebo neprišiel správny čas. Počas lanského svetového šampionátu v Rusku však klubu oznámil, že túži po novej výzve.

Po piatich sezónach v Madride – do Atlética prišiel v roku 2014 zo San Sebastianu za 30 miliónov eur – a finále Ligy majstrov či triumfe v Európskej lige Griezmannov pohár trpezlivosti pretiekol. Po lapsuse v osemfinále s Juventusom si pohovoril s blízkymi. Rozhodol sa, že rodinné zázemie presunie do Barcelony.

„Urobil som veľa zlých vecí, ale neľutujem ani jednu. Vybral som si Barcelonu, lebo cítim, že je to správny krok. Hrať s Messim je vec, ktorá ma robí najšťastnejšou. Je to legenda a bude ňou pre moje deti aj vnúčatá. Je pre futbal niečo ako LeBron James pre basketbal. Kvôli nemu som celý môj svet presťahoval z Madridu sem. Sledovať ho každý deň bude fantastické,“ tešil sa Griezmann.

Francúzsky futbalista Antoine Griezmann pózuje... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
Antoine Griezmann Francúzsky futbalista Antoine Griezmann pózuje v novom drese Barcelony, kam prestúpil z Atlética Madrid za 120 miliónov eur.

V novom pôsobisku si bude obliekať dres s číslom sedemnásť. Kde bude sedieť, nevedno. Jednou z prvých vecí však bude, aby v šatni zašiel k Messimu a Luisovi Suárezovi. Zohratej dvojici, ktorej sa špekulovanie Griezmanna nepáčilo.

„Možno ich to nahnevalo. Uvidím, keď sa s nimi porozprávam. Určite to urovnáme. Rád by som sa ospravedlnil na ihrisku,“ uzavrela nová akvizícia.

Podľa expertov je jeho príchod posledným kúskom skladačky, ktorý má vrátiť Barcelonu na európsky futbalový trón. Niekdajší tréner San Sebastianu ho označil naozaj trefne.

„Griezmann a Barcelona? Ako prst a prsteň,“ reagoval Martin Lasarte. Zažiari Francúz aj v Barcelone?

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #Antoine Griezmann