Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tínedžeri sú tromfami starých značiek. Dokedy?

Desaťročia patrili k najlepším. Doma i v Európe. Získavali jednu trofej za druhou. Ich mená mali cveng. U súperov vzbudzovali rešpekt a strach.

13.11.2018 21:25
koláž Foto: , ,
Hviezdy už v mladom veku: Vinícius Júnior, Gianluigi Donnarumma, Kylian Mbappé.
debata

Paríž Saint-Germain. AC Miláno. Real Madrid. Ajax Amsterdam.

Kluby, ktoré sa pýšia nielen rozsiahlou zbierkou trofejí. Sú známe aj tým, že svetu dali takých hráčov ako Johan Cruyff, Paolo Maldini, Iker Casillas či Dominique Rocheteau. Nebáli sa im dať šancu už mladom veku. A s údivom sledovali, čo na trávniku predvádzajú.

Zdá sa, že štyri veľkokluby ctia pravidlá z minulosti. Aj momentálne dávajú šancu štvorici tínedžerov. Dúfajú, že sa vo veľkých stopách predchodcov nestratia. Zatiaľ sa im to darí a rozbiehajú veľkú kariéru. Dokedy ju však budú rozvíjať v dresoch starých-známych značiek?

Mladý Henry

Kylian Mbappé má len 19 rokov. To však neprekáža expertom, trénerom, legendám z futbalových trávnikov, aby mu už roky hľadali čo najtrefnejšiu charakteristiku.

Nový Thierry Henry? Má rýchlejšie nohy ako Bolt? Je priamočiarejší ako Ronaldo? Má silnejšiu strelu ako Cristiano Ronaldo?

„Všetko z toho má niečo do seba. A jedno porovnanie pridám aj ja. Podľa mňa je momentálne lepšie futbalovo vybavený, ako bol v jeho veku Lionel Messi,“ hovorí bývalý hráč PSG Ludovic Giuly, ktorý hral po boku argentínskeho virtuóza v Barcelone.

Pri (ne)starnúcich Messim a Cristianovi Ronaldovi či Neymarovi potrebuje futbalový svet novú krv. Mbappé má podľa trénera Francúzska Didiera Deschampsa predpoklady stať sa superhviezdou najpopulárnejšieho športu.

„Na ihrisku i mimo neho sa správa príkladne. Keď tím potrebuje, aby sa obetoval, neváha. Ak však prehráva, je pripravený prevziať zodpovednosť a skórovať. Je to veselý chlapec, ale žiadne dieťa. Je mužom činu,“ tvrdí Deschamps.

Krátko po finále MS 2018 dodržal Mbappé sľub, ktorý dal ľuďom v núdzi. Pred šampionátom vyhlásil, že ak Francúzi v Rusku uspejú, odmenu venuje na charitu. Štvorgólový strelec i najlepší mladý hráč MS daroval viac ako pol milióna eur.

„Sľuby sú na to, aby sa plnili. Verím, že to ľuďom, ktorí to potrebujú, uľahčí ťažkú situáciu,“ reagoval Mbappé, najdrahší tínedžer futbalového sveta. Jeho trhová hodnota na portáli transfermarkt.de sa v októbri vyšplhala na astronomických 180 miliónov eur. Máloktorý klub na svete si ho môže dovoliť. Real Madrid k nim však nepatrí.

Stam s vlasmi

Finančný rozdiel medzi vychýreným strelcom Parížanov a ďalším z mnohých diamantov amsterdamského veľkoklubu Matthijsom de Ligtom je markantný. Devätnásťročného stopéra si bohatí konkurenti kedysi slávneho Ajaxu môžu dovoliť približne za polovicu.

Nie div, že 188 centimetrový blondiak si má z čoho vyberať. Môže ísť do Barcelony k Messimu alebo Ronaldovi do Juventusu. Záujem majú aj Bayern či Manchester United. Po ostatnom kole holandskej Eredivisie všetci záujemcovia zbystrili pozornosť. De Ligt znova prilial olej do prestupového ohňa. A nebolo ho málo.

„Ak mám byť úprimný, nie je to bohviečo. Vyhrali sme nad Excelsiorom 7:1, a to sme nehrali na sto percent. Kvalita ligy ide dole. Rozdiel medzi najlepšími dvoma klubmi a ostatnými sa veľmi prehĺbil. Ak budeme zbierať body, nebude so ziskom titulu žiaden problém. Malo by sa s tým niečo robiť, lebo to nie je žiadna zábava,“ tvrdí De Ligt.

Mladučký kapitán Ajaxu je známy tým, že si nedáva servítku pred ústa. Povahou i tvrdým herným prejavom pripomína trénerovi Holandska Ronaldovi Koemanovi Jaapa Stama. Holohlavý postrach útočníkov si to z PSV Eidhoven namieril do anglickej Premier League. Po Manchestri United okúsil aj AC Miláno a Koeman očakáva, že podobná cesta čaká aj terajší mladý pilier národného tímu Holandska.

„To, čo povedal, hovorí o Eredivisie mnohé. V mojich hráčskych časoch tiež odchádzali hráči z holandskej ligy do sveta. Bolo to však v neskoršom veku, ako je to teraz. Matthijsovi chýba konkurencia. Keď v jednom týždni bojujete o body v Lige majstrov a potom o týždeň rozdrvíte Excelsior na umelej tráve, je ťažké nájsť motiváciu. Je otázkou času, kedy si zvolí jeden z veľkoklubov a urobí v kariére ďalší krok,“ hovorí Koeman.

Buffonov nástupca

Hoci mu vo februári sympatická snúbenica pripraví lahodnú tortu s dvadsiatimi sviečkami, jej fešák nie je v AC Miláno žiadny bažant. V klube krúti tretiu sezónu a už teraz je kľúčovou postavou AC Miláno. V čierno-červenom drese Rossoneri debutoval 16-ročný a pýši sa už 137 zápasmi a 45 čistými kontami.

„Gianluigi Donnarumma je budúcnosťou AC Miláno i talianskeho futbalu,“ povedal o ňom pred časom Gianluigi Buffon.

Jeho o generáciu mladší nasledovník v bránke talianskeho národného tímu má s legendou Juventusu a súčasným gólmanom parížskeho Saint-Germain výnimočný vzťah. Pamätné je najmä objatie po májovou debakli Juventusu vo finále Talianskeho pohára. Stará dáma vyprevadila z Olympijského štadióna v Ríme svojho soka po výhre 4:0. Donnarumma ju niesol veľmi ťažko.

„Povedal mi, aby som zostal silný a nehanbil sa za slzy. Len prehry nás môžu posunúť k víťazstvám. V tom momente som tie slová príliš nevnímal. Teraz viem, že to neboli len chlácholivé frázy víťaza zdolanému,“ priblížil Donnarumma pre ESPN.

Jeho pozícia na San Sire sa zdá byť neohrozená. Svoj vzor, kolegu, súpera i priateľa v jednej osobe Buffona však s najväčšou pravdepodobnosťou nasledovať v dlhoročnej službe jednému mužstvu nebude. Na stole už v minulosti mal ponuku napríklad z Chelsea. Ak AC Miláno čím skôr nenadviaže na kedysi slávnu históriu, príde o svoj mladučký klenot.

Zapláta dieru po Ronaldovi?

Real Madrid sa pred niekoľkými dňami dočkal trénerskej definitívy. Najslávnejší futbalový klub povedie odpisovaný Santiago Solari. Muž, ktorý si kedysi hrdo obliekal dres Bieleho baletu, upokojil rozbúrenú šatňu. Nastolil v mužstve poriadok i akú-takú defenzívnu líniu.

Vrátil ho do boja o ligový titul po debakli v El Clásicu. A vytiahol z lavičky osemnásťročný tromf, ktorý fanúšikovia Realu tak túžobne očakávali už za vlády Solariho neúspešného predchodcu Julena Lopeteguiho.

„Kedy má ukázať na Viníciusa Júniora ak nie teraz?“ pokladal rečnícku otázku denník AS. „Tento mladík má v nohách dynamit. Môže zaplátať dieru po odchode Ronalda do Juventusu. Ak mu dá Solari šancu, dostane ju aj on. Od vedenia,“ doplnil AS krátko po Solariho menovaní do pozície dočasného kouča Realu. Predpoveď sa naplnila.

Osemnásťročný krídelník prišiel v lete z brazílskeho Flamenga s veľkými fanfárami i s 61-miliónovou cenovkou. Lopetegui mu ťažko hľadal miesto v nabitej zostave. Keď to však mužstvu nejde, potrebuje nový impulz. V podobe Solariho ho Real dostal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Estreia na @championsleague e realizando o sonho de criança!! Gloria a Deus por tudo! ¡HALAMADRID!

Príspevok, ktorý zdieľa Vinicius Jr. (@viniciusjunior),

Argentínsky kormidelník na to použil mladíkov. Nebál sa dať šancu aj svojim bývalým zverencom z madridského béčka. Vinícius sa mu odvďačil prvým gólom i premiérovou asistenciou v drese Realu.

„Mám veľkú radosť. Plním si veľký futbalový sen. Je náročné sa v drese Realu presadiť. Som mladý a chcem hrávať. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie,“ naznačil Vinícius zajačie úmysly.

Jeho budúcnosť má v rukách Solari. Ak mu k doterajším pár striedaniam pridá niečo naviac, brazílsky talent nebude mať dôvod odchádzať. V Reale je však meradlo na hráčov veľmi prísne. A je jedno, či sa ním hodnotí kvalita harcovníka, hviezdy alebo tínedžera.

Prejde Vinícius veľmi úzkym sitom alebo bude hľadať motiváciu inde?

Najdrahší tínedžeri
Kylian Mbappé 19 Francúzsko Paríž SG 180
Kai Havertz 19 Nemecko Leverkusen 55
Matthijs de Ligt 19 Holandsko Ajax 50
Jadon Sancho 18 Anglicko Dortmund 45
Gianluigi Donnarumma 19 Taliansko AC Miláno 40
Ryan Sessegnon 18 Anglicko Fulham 35
Vinícius Júnior 18 Brazília Real 35

Meno, vek, krajina, klub a trhová hodnota v miliónoch eur

debata chyba
Viac na túto tému: #Vinícius Junior #Gianluigi Donnarumma #Kylian Mbappé