Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brexit je problém. Pre Premier League

Vystúpenie Británie z Európskej únie bude mať výrazný vplyv na tamojšie futbalovú Premier League.

24.06.2016 18:44
Premier League Foto:
debata

V súťaži aktuálne pôsobí okolo 400 zahraničných hráčov, z toho väčšina z krajín EÚ. Po brexite budú musieť mnohí hráči prechádzať zložitým procesom kvôli pracovnému povoleniu a najmä tí mladí ho ani nebudú môcť získať. Samotné kluby sa obávajú, že by mohlo dôjsť k výraznému zníženiu prestíže najzárobkovejšej futbalovej ligy na svete.

„Brexit bude mať na futbal oveľa väčší vplyv, než si ľudia myslia. Viac ako polovica hráčov v súťaži bude potrebovať pracovné povolenie,“ povedala BBC hráčska agentka Rachel Andersonová. „Krátkodobý vplyv bude obrovský, ale aj ten dlhodobý, pretože kluby budú nútené výrazne riešiť výchovu vlastných odchovancov,“ dodala.

„Bude to mať devastujúce následky,“ vyhlásila viceprezidentka West Hamu Karren Bradyová. „Z môjho pohľadu to bude zničujúce. Futbal to výrazne ovplyvní. Dve tretiny hráčov nebudú schopné dostať pracovné víza,“ pripojil majiteľ klubu zo Stoke Peter Coates, ktorý je tiež zakladateľom stávkovej spoločnosti bet365, ktorá bude mať kvôli brexitu tiež problém.

„Európa je pre náš trh veľmi dôležitá a teraz z nej budeme zrejme musieť odísť. Čakajú nás dva roky neistoty. Bojím sa, čo to urobí s britskou ekonomikou. Ľudia, čo hlasovali za brexit, si to nepremysleli. Ja som nepočul jediný pádny dôvod, prečo by sme mali vystúpiť,“ dodal.

Aktuálne v anglickom futbale platí, že hráči mimo EÚ musia mať odohraných za posledné dva roky 75 percent zápasov za národný tím, aby dostali pracovné povolenie. Navyše ich krajina musí byť do 70. miesta v rebríčku FIFA. Ak tieto podmienky hráč nesplní, musí dúfať, že dostane výnimku na základe svojho talentu a výkonnosti. Po brexite by rovnaké pravidlo malo platiť aj pre hráčov z EÚ. Analýza tvrdí, že hneď 332 hráčov z prvej a druhej anglickej a škótskej ligy by tieto kritériá nesplnili.

Problém s pracovným povolením by mali aj hviezdy uplynulej sezóny Premier League N'Golo Kante z Leicesteru či Dimitri Payet z West Hamu.

Najväčší dopad to však bude mať na mladých hráčov, ktorí teraz tvoria najžiadanejší tovar na trhu. Do 20 rokov totiž ťažko nazbierajú potrebný počet štartov za národný tím.

Zástancovia brexitu však argumentujú, že zmena anglickému futbalu naopak pomôže, pretože v lige budú dostávať priestor domáce talenty na úkor zahraničných hráčov.

„Z dlhodobého hľadiska to môže mať pozitívny vplyv na anglických hráčov. Ale nevýhodou je, že hodnota ligy sa zníži a nebude takým lákadlom pre zahraničné hviezdy,“ povedal agent Simon Bayliff. „Všetko ale záleží na tom, aké sa dohovoria podmienky brexitu. To je však nemožné predvídať,“ dodal.

Teraz totiž bude na Futbalovej asociácii, aby vyjednala pre kluby zmiernenie dôsledkov brexitu. Hovorí sa napríklad o zavedení kvót, že by kluby mohli mať v zostave maximálne šesť zahraničných hráčov. „Čudoval by som sa, keby sa pravidlá na udeľovanie pracovných víz neupravili,“ povedal profesor univerzity v Glasgowe Raymond Boyle. „Šport má vplyv na pravidlá, z ktorých môže ťažiť,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #Brexit