Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Guardiola mal byť nástupcom Fergusona, nezavolal mu

Pep Guardiola mal byť nástupcom Alexa Fergusona na lavičke anglického futbalového klubu Manchester United.

22.09.2015 11:10
Pep Guardiola Foto: ,
Pep Guardiola.
debata

Píše o tom 73-ročný už bývalý kormidelník vo svojej novej knihe „Vedenie“. Sir Alex okrem iného v publikácii uvádza, že so španielskym súčasným koučom Bayernu Mníchov absolvoval večeru v New Yorku. „Požiadal som Pepa, aby mi zavolal pred tým, ako akceptuje ponuku z nejakého klubu. On to však neurobil a upísal sa Bayernu,“ tvrdí Ferguson. Na trénerskú stoličku „červených diablov“ bolo nedostupných niekoľko vytypovaných kandidátov, napokon sa funkcie v júli 2013 ujal David Moyes, ktorý vydržal len 11 mesiacov.

Hoci Ferguson verejne oznámil koniec svojho takmer 27-ročného pôsobenia v tíme United v máji 2013, rozhodol sa už v decembri 2012 po úmrtí manželkinej sestry. Guardiola vyhlásil v januári 2013, že od ďalšej sezóny prevezme taktovku nad Bayernom. FC Barcelona opustil po ročníku 2011/2012. Hľadanie nástupcov Fergusona sa začalo v marci 2013, keď Ferguson oznámil rodine Glazerovcov vlastniacej klub, že chce v máji skončiť. „José Mourinho dal slovo Romanovi Abramovičovi, že sa vráti do Chelsea, a Carlo Ancelotti ho nahradil v Reale Madrid. Tiež sme vedeli, že Jürgen Klopp bol v Dortmunde spokojný a podpísal by nový kontrakt. Medzitým sa Louis van Gaal stal trénerom Holandska,“ píše ďalej Ferguson.

Holandský kouč Van Gaal napokon prišiel na Old Trafford, keď vystriedal nevýrazného Moyesa. „Vyskytli sa takí, čo chceli môj návrat. Ale v danej situácii som nemal také úmysly,“ dodal Ferguson na margo Moyesovho odchodu a tiež uviedol, že len štyria hráči počas jeho pôsobenia v tíme United boli na úrovni svetovej extratriedy: Eric Cantona, Ryan Giggs, Cristiano Ronaldo a Paul Scholes.

Škótsky bývalý kouč získal s Manchestrom United 13 majstrovských titulov, dve trofeje v Lige majstrov, päťkrát s ním vyhral národný pohár FA Cup, štyrikrát Ligový pohár, 10-krát duel o národný superpohár a po jednom raze celkovo uspel v Pohári víťazov pohárov, európskom superpohári, interkontinentálnom pohári a na majstrovstvách sveta klubov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Pep Guardiola #Alex Ferguson