Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ivan po premiére: S Hamšíkom sa opäť nezoznámim

Narodil sa v Bratislave, vyrastal v Hontianskych Nemciach, trvalé bydlisko má v Šali a do futbalového sveta vyrážal z Nitry.

24.08.2015 16:40
dávid ivan, samuel eto´o, sampdoria janov Foto:
Dávid Ivan (vpravo) v drese Sampdorie Janov na tréningu so slávnym kamerunskym hráčom Samuelom Eto'o, ktorý donedávna pôsobil v Janove.
debata

Dávid Ivan už štyri roky pôsobí v talianskom klube Sampdoria Janov a v nedeľu si ako ďalší Slovák odkrútil premiéru v talianskej najvyššej súťaži. Pre dvadsaťročného stredopoliara mala trochu trpkú príchuť – v závere zápasu videl červenú kartu.

Jeho tím vyhral nad nováčikom z Carpi 5:2. „Bol to veľký zážitok, ale červená karta ma mrzí, je to pre mňa tiež skúsenosť i poučenie,“ vyslovil sa pre Pravdu mladý slovenský reprezentant. „Našťastie som ju videl až desať minút pred koncom, keď bolo o osude zápasu dávno rozhodnuté, v tom čase sme viedli 5:1. Potešilo ma, že aj diváci ocenili môj výkon a keď som odchádzal do šatne cez celé ihrisko, postavili sa a skandovali moje meno, bolo to neskutočné.“

V druhej polovici druhého polčasu dostal niekoľko minút po sebe žlté karty. Druhá, po ktorej nasledovala červená, bola prísna. „Zobral som súperovi čisto loptu, ukázal to aj záznam, aj tréner to vyhodnotil rovnako. Nič mi nevyčítal, len mi povedal, že podobné situácie sa môžu vo futbale stať a musím si dávať pozor, poučiť sa z toho. Prvá žltá sedela, zostavil som akciu súpera, bol to taktický faul,“ vysvetľoval Ivan.

Debut v prvom mužstve zažil nedávno, keď nastúpil na záverečnú štvrťhodinu stretnutia s Vojvodinou Nový Sad v 3. predkole Európskej ligy. Teraz prvý raz dostal šancu v základnej zostave. Tréner Walter Zenga je veľká osobnosť, bývalý vynikajúci brankár a taliansky reprezentant, aj ako kouč má rešpekt. Ivana teší, že má jeho dôveru.

„Bojovať o miesto v zostave je veľmi náročné, v kádri je tridsať hráčov. Prestupové obdobie sa zatiaľ neskončilo, očakáva sa, že prídu ešte nejaké posily, možno aj na môj post. Tréner trochu aj riskoval, keď ma postavil. Nikdy som v takom zápase nehral, v hľadisku bolo tridsaťtisíc divákov, čakal, čo to so mnou spraví, ako sa s tým vyrovnávam. Dúfam, že mi naďalej bude veriť, ja pre to urobím všetko, čo bude v mojich silách.“

Ivan pravidelne hrával v mládežníckych výberoch Sampdorie, najmä v prvých mesiacoch po príchode do Janova prežíval ťažké obdobie, musel sa naučiť najmä jazyk. „To bol spočiatku veľký problém. Klub mi zaplatil učiteľku a rýchlo som sa zdokonaľoval v taliančine, potom to už bolo jednoduchšie. Teraz sa mi v Janove žije dobre, je to krásne mesto, kde sa dá vo voľnom čase stále niečo robiť. Pricestovala už za mnou aj priateľka Bibiana, náš byt leží päť minút od mora.“ S prvým mužstvom trénuje od začiatku roka, na lavičke najskôr sedel v šiestich ligových a jednom pohárovom zápase, až teraz dostal šancu. „Celý júl sme boli na sústredení v Alpách, tam ma tréner lepšie spoznal,“ dodáva. „Novú zmluvu mám od decembra 2014, ale už mi naznačili, že keď budem pokračovať ako doteraz, ponúknu mi novú.“

Verí, že trest za červenú kartu nebude vysoký. „Dúfam, že to zostane pri jednom zápase. Najmä ak na disciplinárke uvidia, za čo bola druhá žltá karta… Aj tak ma mrzí, že nebudem najbližší víkend hrať, pretože nás čaká astraktívny zápas v Neapole, mohol som sa spoznať s Marekom Hamšíkom. Hoci som v Taliansku už pomerne dlho, ešte sme sa osobne nestretli, neboli sme ani v kontakte,“ prezradil Dávid Ivan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Seria A #Sampdoria Janov #David Ivan
Načítavajú sa športové výsledky...