Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Falcao je na lavičke, Rooney takmer v obrane. Van Gaal stráca podporu

Silná osobnosť na trénerskej lavičke, jagajúce sa hviezdy na zelenom trávniku a k tomu bezodný mešec peňazí. To je kombinácia, ktorá je na papieri predurčená na úspech, v realite však často výrazne kríva.

13.02.2015 14:22
Louis van Gaal Foto: ,
Louis van Gaal.
debata

Manchester United v honbe za ďalšími titulmi urobil pred sezónou maximum, mix nekonečných finančných možností a výnimočných futbalových schopností však v tejto chvíli na najlepších nestačí. Ba čo viac, v klube 20-násobného ligového majstra sa šušká o kríze. Predovšetkým vzťahovej.

Daley Blind, Ander Herrera, Angel di Maria, Marcos Rojo, Luke Shaw a Radamel Falcao – suma sumárum 154 miliónov libier investoval Manchester do posíl, ktoré mali pod kormidlom Holanďana Louis van Gaala vrátiť červených diablov na futbalový trón. Najväčší otáznik visí práve nad posledným z nich, kolumbijský kanonier nedostáva na Old Trafforde dostatok príležitostí a je tak viac ako pravdepodobné, že jeho nie lacné ročné hosťovanie sa v lete na prestup nezmení.

“Falcao je šampión a ak nezostane v United, nájde sa iný špičkový klub. Som presvedčený, že ak by Manchester naďalej viedol Alex Ferguson, strieľal by podstatne viac gólov. Dajte mu príležitosť v piatich zápasoch už od prvej minúty a garantujem, že v každom z nich skóruje,“ presviedča jeho agent Jorge Mendes.

Futbalový biznismen, v ktorého portfóliu sú aj také hviezdy ako Cristiano Ronaldo, či David De Gea, nie je prvý, kto načrtol problém pošramotených vzťahov medzi hviezdami a Van Gaalom.

„Stačí, ak sa pozriete na tváre dvoch, či troch kľúčových hráčov. Keď dá gól Robin van Persie, ani sa neusmeje, som presvedčený, že ani Wayne Rooney nie je s čoraz viac defenzívnymi úlohami spokojný,“ domnieva sa dlhoročný útočník Boltonu a dnes druholigového Prestonu Kevin Davies.

Práve postavenie Rooneyho na pozícii defenzívneho štíta je v očiach futbalových odborníkov najväčším Van Gaalovým „faulom“. Štatistiky bývajú verným zrkadlom diania na ihrisku a kapitánovi tímu a anglickej reprezentácie teraz nastavujú nelichotivý odraz. Rooney strelil v uplynulých jedenástich zápasoch iba jeden gól a čo je horšie, v tomto kalendárnom roku ešte ani raz priamo neohrozil bránku súpera.

"Rooney je hráč, ktorý môže nastupovať na ktorejkoľvek pozícii a neprekvapí ma, ak raz bude na pravom kraji obrany. V tejto chvíli je stále najplatnejší na hrote a tam s ním aj počítam,“ priznal kouč Anglicka Roy Hodgson.

Dvadsaťdeväťročný kanonier útočí na gólový rekord Sira Bobbyho Charltona. Na jeho 249 presných zásahov v červenom drese mu stále chýba 25 a je preto takmer isté, že napínať sieť za súperovými brankármi bude chcieť aj naďalej. O svojej novej pozícii zatiaľ pred britskými novinármi mlčí, tí však nepochybujú o tom, že je iba otázkou času, kedy sa dobre stavaný útočník ozve. Rooney s tým totiž nikdy nemal problém a niekoľko ostrých názorových stretov absolvoval aj s „futbalovým despotom“ Fergusonom.

Zábrany pred kritikou do vlastných radov stratil už aj legendárny Paul Scholes. Bývalý motor mužstva, ktorý dve dekády dvíhal nad hlavu trofeje takmer so železnou pravidelnosťou, paradoxne nešetril ostrými slovami po vyhratom zápase nad Burnley (3:1).

"Je mi to ľúto, ale vo Van Gaalovom tíme mi chýba radosť a túžba víťaziť. Ak chcete tri body, potrebujete útočiť a trošku riskovať. V Manchestri je však iba pár hráčov, ktorí sú ochotní toto riziko podstúpiť. Nad Burnley sme sí síce vyrali, ale na ten výkon sa nedalo pozerať,“ povedal Scholes.

Manchester United je v tabuľke Premier League na treťom mieste s dvanásťbodovou stratou na vedúcu Chelsea. Miesto zaručujúce „iba“ účasť v Lige majstrov je pre náročných a na úspechy zvyknutých fanúšikov málo. A pre štedrých investorov zaiste tiež.

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Wayne Rooney #Louis van Gaal