Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemec najskôr New York odmietol. Teraz bude v útoku s Villom

V tomto čase už cestuje do Ameriky, kde ho čaká nová, trochu dobrodružná futbalová skúsenosť.

28.01.2015 13:00
Adam Nemec Foto: ,
Adam Nemec.
debata

Slovenský reprezentant Adam Nemec (29) odletel v stredu skoro ráno na Floridu, kde sa jeho nový tím FC New York City zúčastňuje na predsezónnom kempe. Stane sa druhým Slovákom, ktorý si zahrá v Major League Soccer (MLS).

Jeho novým spoluhráčom bude strelecký rekordér španielskej reprezentácie, bývalý hráč Atlética Madrid či FC Barcelona David Villa alebo niekdajší anglický reprezentant Frank Lampard, ktorý je momentálne na hosťovaní v Manchestri City. „Verím, že to bude dobrá voľba,“ uviedol tesne pred odchodom do zámoria banskobystric­ký rodák.

Dlho ste uvažovali o angažmáne v New Yorku? Mali ste aj iné ponuky?
Mal som viacero ponúk a chvíľu som váhal. Nebolo to úplne jednoduché. Ozval sa mi tréner New Yorku a bolo jasné, že má eminentný záujem. Niekoľkokrát sme si telefonovali, písali. Najskôr som jeho ponuku odmietol, ale ani to ho neodradilo. Opäť sa ozval a nakoniec som súhlasil.

Prečo ste spočiatku váhali?
Dôvodov som mal niekoľko. Zvažoval som aj iné možnosti a hľadal čo najlepšie riešenie. Nie je také ľahké sa zo dňa na deň zbaliť a odcestovať do mesta vzdialeného osemtisíc kilometrov od domova, pokračovať vo futbalovej kariére v Amerike, vymeniť ju za Nemecko, kde som väčšinu kariéry pôsobil. Ďalším problémom bola finančná otázka. V tomto smere neboli podmienky ideálne. Ako je známe, v USA sú prísne finančné stropy. Výnimku môžu dostať len traja hráči v klube a tieto miesta sú, samozrejme, rezervované pre také hviezdy, akými sú Villa, Lampard, Gerrard…

Ovplyvnila vás aj možnosť byť v jednom mužstve s takýmito esami?
To asi ani nie, ale určite bude pre mňa veľká česť, byť na ihrisku vedľa takých osobností ako Villa či Lampard. To sa nepodarí každému futbalistovi a nemusí byť ani zo Slovenska. Pre mňa to znamená veľmi veľa a pokúsim sa to dokázať maximálnymi výkonmi. Chcem byť novému tímu osožný. Ako som už naznačil, najviac ma však ovplyvnila trénerova vytrvalosť. Mal úplne jasnú predstavu, vravel mi, že potrebuje do útoku na hrot k Villovi typického útočníka, presne taký typ hráča, akým som ja.

Odkiaľ mal americký kouč Jason Kreis o vás informácie?
To netuším. Nikdy sme sa spolu nestretli, ani sme nehovorili. Až na začiatku januára, keď sa mi prvý raz ozval.

Ako ste sa rozlúčili v Unione Berlín, kde ste naposledy pôsobili tri roky a kde vás preradili na jeseň nečakane do juniorky?
Zažil som tam pekné i horšie okamihy. Bola to veľmi rýchla rozlúčka i odchod. V klube som podpísal potrebné doklady, podal som si s človekom, ktorý to vybavoval ruku a bol koniec. Mužstvo je teraz na sústredení, takže som sa ani s nikým z bývalých spoluhráčov nestretol. Len s hráčmi z juniorky, tí ma vyprevádzali, to bolo príjemné.

Nebudete teraz tak na očiach. Nemáte obavy, že veľká vzdialenosť a horší kontakt môže ovplyvniť vašu ďalšiu účasť v reprezentácii, v ktorej ste boli stabilným členom?
To neviem, to sa ešte len uvidí. Nie je nikde vopred napísané, že v New Yorku budem vždy hrávať, ale urobím pre to všetko, čo bude v mojich silách. Chcem podávať dobré výkony a potom bude ostatné závisieť najmä od trénera Kozáka. Aj v minulom období, keď sa moja pozícia v Unione Berlín zhoršila, som cítil jeho podporu. Verím, že si ju naďalej udržím.

Aký je váš najbližší program? Zostanete už v Amerike?
Po sústredení na Floride sa presunieme na chvíľu do New Yorku. Potom by sme mali stráviť nejaký čas v akadémii Manchestru City. Keď budeme v Európe, na skok by som sa mal ešte zastaviť doma, vybaviť si zopár potrebných formalít a vzápätí ma už čaká nový klub a súťaž.

Nemec je tretím Slovákom v USA
Adam Nemec bude tretím slovenským futbalistom v USA. V Major League Soccer (MSL) hrával v mužstve Chicago Fire pred desiatimi rokmi útočník Ľubomír Reiter. Minulý rok pôsobil v tíme Fort Lauderdale Strikers v konkurenčnej North American Soccer League (NASL) brankár Kamil Čontofalský. Nemcov FC New York City vznikol len pred necelými dvoma rokmi (21. mája 2013) a od jari ho čaká premiérový ročník v súťaži. Klub doťahuje zloženie tímu, v ktorom sú okrem Američanov hráči z viacerých krajín sveta. Väčšinovým majiteľom je anglicko-arabská spoločnosť City Football Group z Abú Zabí (80 percent akcií), ktorá vlastní okrem iného aj Manchester City. Svoje zápasy bude hrať FC New York na Yankee Stadium, ktorý bude mať v čase futbalových stretnutí maximálnu kapacitu 27 470 divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Nemec