Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatka zažil premiéru v pohári. Teraz tím čaká prvá Chelsea

Ľubomír Šatka sa dočkal. Kapitán juniorského výberu Newcastle United sa už niekoľkokrát dostal na lavičku áčka, v sobotu mu dal tréner John Carver prvú šancu v prvom tíme.

05.01.2015 10:00
Ľubomír Šatka Foto:
Ľubomír Šatka z Newcastlu.
debata

V 58. minúte súboja na pôde Leicestru City v 3. kole ligového pohára (FA Cup). „Hral som na pravej strane obrany a myslím si, že to bola solídna premiéra, mal som z nej dobrý pocit. Pravda, až na prehru, škoda, že sme vypadli,“ komentoval svoj súťažný debut v tíme devätnásťročný rodák z Ilavy.

V zápase pred bezmála 25-tisíc divákmi nastúpil v čase, keď jeho tím prehrával, gól inkasoval pred prestávkou. Proti poslednému tímu najvyššej anglickej súťaže už hostia zápas neotočili.

„Domáci sa sústredili na bránenie, my sme mali prevahu, ale nedokázali sme si vypracovať šance. Tréner nechal doma štyroch kľúčových hráčov, ktorí boli v uplynulých dňoch maximálne vyťažení, premiéru si okrem mňa odbil ešte jeden mladý útočník – Roberts. Aj tak sme mali silnú zostavu, verili sme, že to zvládneme. Prioritou je liga, v nej sa nám celkom darí, ale v klube aj tak vládne sklamanie, fanúšikovia od nás čakali postup,“ vravel Šatka, ktorý v marci 2014 podpísal s klubom profesionálnu zmluvu. Do Newcastle prišiel pred vyše dvoma rokmi z Dubnice nad Váhom.

Slovenský mladík v posledných týždňoch trénuje pravidelne s prvým výberom. Aj po nedávnom odchode trénera Alana Pardewa, ktorý prijal ponuku z londýnskeho Crystal Palace. „Škoda, že odišiel, mal som u neho podporu a určite by mi dal priestor. Ale aj tréner Carver, ktorý bol doteraz jeho asistentom, je v klube dlho, dobre ma pozná. Akurát neviem, či zostane, hovorí sa, že zatiaľ je menovaný len dočasne.“

V Anglicku bežala Premier League celé sviatky. „Bolo mi trochu smutno, prvý raz vôbec som strávil Vianoce mimo domova, bez rodiny, ale nakoniec som ich prežil celkom príjemne,“ približuje. „Štedrý večer som strávil u rodičov mojej priateľky Laury. Jej mama mi pripravila rybu, hoci to nebol kapor, a tiež špeciálne pre mňa upiekla bábovku, bolo to od nej milé, cítil som sa skoro ako doma.“

V súťaži bude krátke voľno až v druhej polovici januára, Šatka sa chystá na pár dní na Slovensko. Má pred maturitou na dubnickej priemyslovke, kde na diaľku študuje odbor technické a informačné služby. „Vo voľnom čase sa teraz učím, mal by som doma absolvovať nejaké skúšky. V pauze malo však áčko naplánovaný aj pobyt v Dubaji, takže uvidím, či sa po odchode doterajšieho trénera niečo v programe zmení a či ma klub na zopár dní uvoľní.“

Mladý obranca čaká na šancu aj v Priemer League, v ktorej si doteraz zahrali trinásti Slováci. Šatka by mohol byť už čoskoro štrnástym. Prvý bol Vladimír Kinder, ktorý zažil premiéru v drese FC Middlesbrough proti Sheffieldu Wednesday pred osemnástimi rokmi (1. marca 1997). Momentálne nastupuje v anglickej lige jediný slovenský futbalista Martin Škrtel v FC Liverpool.

Najbližšie sa v sobotu desiaty tím súťaže Newcastle United (dva body za Liverpoolom) predstaví na ihrisku lídra Chelsea Londýn. Má Šatka šancu aj na ligovú premiéru?

„S tým príliš nerátam, ale bolo by to skvelé. Konkurencia v tíme je veľká, vracajú sa viacerí zranení hráči a, samozrejme, aj opory, ktoré mali naposledy voľno. Tréner dá určite prednosť najmä skúseným futbalistom. Mňa by potešilo, keby som sa dostal na ihrisko hoci na päť minút, či už v sobotu alebo v niektorom ďalšom stretnutí,“ zdôraznil Ľubomír Šatka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Newcastle United #Ľubomír Šatka