Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jesenný primát? Dôležitejšie je, kto bude prvý po poslednom kole

Má za sebou najlepší rok v kariére. Stal sa oporou popredného českého klubu, výbornými výkonmi ťahal za úspechmi slovenskú dvadsaťjednotku. Premiérovo nazrel aj do seniorskej reprezentácie.

03.12.2014 11:00
Patrik Hrošovský Foto:
Patrik Hrošovský predvádza v Plzni kvalitné výkony.
debata

„Zdvihol som si sebavedomie a splnil niektoré sny,“ vraví stredopoliar Patrik Hrošovský (22), ktorý nechýbal v základnej zostave Viktorie Plzeň ani v jednom zo šestnástich zápasov a pomohol jej k ligovému prvenstvu po jesennej časti.

Nakoľko si v Plzni cenia neoficiálny titul jesenného majstra?
Vnímame ho ako čiastkový úspech. Do sezóny sme vstupovali s tým, že by bolo skvelé pozerať sa po jesennej časti na ostatné tímy z prvého miesta. Dôležitejšie však bude, kto zostane na líderskej pozícii po poslednom kole celej sezóny.

O tom, že Plzeň prezimuje na čele tabuľky, rozhodlo víťazstvo v Jablonci (2:1). Podľa viacerých českých médií nechýbalo Plzni v šlágri 16. kola šťastie…
Zápas nám nevyšiel podľa predstáv. Divákom sa však musel páčiť. Bol to otvorený boj z oboch strán, ktorý ponúkol dostatok gólových šancí. Na konci sa k nám priklonilo šťastie, veď víťazný gól sme strelili v nadstavenom čase. Tri body z ihriska jedného z konkurentov v boji o titul nás tešia dvojnásobne.

Viktoria nazbierala v 16 zápasoch 38 bodov. Pred Spartou má jednobodový náskok. Vládne v klube spokojnosť?
Myslím si, že áno. Počas jesene sme podávali dobré výkony. Bodov však mohlo byť o čosi viac. Nevyhli sme sa zbytočným stratám – podobne, ako naši súperi.

Môžu fanúšikovia očakávať na jar dramatický boj o titul?
Bude vyrovnaný. Zápasy na jar bývajú o čosi náročnejšie. Viaceré mužstvá hrajú o záchranu, iné zas o čelo tabuľky. Záležať bude na psychike, všetci budú pod výraznejším tlakom.

Bude pražská Sparta najväčším konkurentom Plzne v boji o titul?
Určite. Pražania vlani vyhrali s veľkým náskokom a aj teraz strácajú len bod. Ich ambície sú vždy najvyššie. Naše sú však rovnaké, a tak bude boj o prvé miesto zaujímavý.

Ako by ste ohodnotili svoje výkony počas jesennej časti?
Známkovať by som sa nechcel. Niektoré zápasy mi vyšli lepšie, iné horšie. Celkovo som však spokojný.

Vaše meno sa vyníma v štatistikách prihrávok na góly. Nazbierali ste ich šesť – najviac v súťaži. Je to málo či dostatok?
Keď ich mám najviac v celej lige, tak asi dosť (smiech). Priznávam však, že ich mohlo byť aj viac. Rád by som zopakoval minimálne rovnaké číslo aj po zimnej prestávke.

Na jar tohto roku ste zbierali štarty v plzenskej zostave len veľmi pomaly. Od novej sezóny ste stabilným členom základnej jedenástky. Zmenila sa vaša pozícia v tíme?
V porovnaní s minulým ročníkom som stabilnejším a platnejším členom tímu. Výrazne k tomu prispel príchod trénera Miroslava Koubeka, ktorý mi dal príležitosť takmer vo všetkých zápasoch.

V strede poľa ste nahradili jednu z dlhoročných českých stálic a niekdajšieho kapitána tímu Pavla Horvátha. Nezväzovala vás zodpovednosť?
Najmä zo začiatku som bol trochu nervózny. Teraz to už veľmi nevnímam. Nerád by som však hovoril o tom, že som Pavla nahradil. Stále je členom tímu a kedykoľvek môže do niektorého zo zápasov zasiahnuť.

Je tento rok pre vás zlomový aj z toho pohľadu, že ste debutovali v seniorskej reprezentácii?
To, že si ma všimol tréner Ján Kozák, pre mňa veľa znamená. Splnil sa mi tým jeden zo snov a výrazne som si zdvihol sebavedomie. Nesmiem však poľaviť, aby premiérový štart v zápase s Fínmi nebol pre mňa zároveň posledným.

Patríte k najväčším talentom slovenského futbalu. Prejavujú o vás záujem niektoré z popredných európskych klubov?
O žiadnom záujme neviem, ani sa tým nezaoberám. V prvom rade chcem pomôcť Plzni k titulu a potom uvidím, čo sa udeje po sezóne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #Patrik Hrošovský