Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švento si nechá skrutku pod malíčkom, kým bude hrať

Proti Borussii Dortmund odohral 57 minút, proti Werderu Brémy 69 minút a proti Freiburgu už celý zápas. Stredopoliar Dušan Švento (29), ktorý v lete po piatich rokoch prestúpil z rakúskeho Salzburgu do nemeckého Kolína nad Rýnom, sa vrátil po bezmála polročnej pauze zavinenej zranením do futbalového kolotoča.

07.11.2014 09:00
Dušan Švento Foto: ,
Dušan Švento (vpravo) v slovenskej reprezentácii.
debata

Stal sa tretím Slovákom, ktorý si v aktuálnej sezóne zahral v prestížnej bundeslige. Tréner Ján Kozák ho opäť pozval do reprezentačného mužstva.

Na ihrisko ste sa vrátili len pred vyše dvoma týždňami. Prekvapila vás pozvánka do reprezentácie?
Predovšetkým ma potešila. Som rád, že sa vraciam aj do reprezentácie a stretnem sa po dlhšom čase opäť s kamarátmi a spoluhráčmi. Hovoril som pravidelne s asistentom trénera Štefanom Tarkovičom, veril som, že by som sa mohol objaviť v nominácii už na predchádzajúci dvojzápas so Španielskom a Ukrajinou. Lekári má však ešte na ihrisko nepustili. Škoda. Tešil som sa, že mužstvo odohralo dva výborné zápasy a ľutoval som, že som nebol pri tom. Dúfam, že v ďalších stretnutiach si to vynahradím.

Už ste zdravotne aj fyzicky úplne v poriadku?
Odohral som uplynulý víkend plných deväťdesiat minút, som pripravený na celý zápas. Pauza bola dlhá, ale pred návratom som absolvoval aj kvalitný rehabilitačný a kondičný tréning. Našťastie, noha drží.

Zranili ste sa krátko po prestupe z Rakúska v príprave. Tušili ste vtedy, že vás zranenie vyradí na taký dlhý čas?
Samotné liečenie trvalo desať týždňov, mal som za sebou prvé obdobie v príprave a potom som musel začať v podstate odznova. Mohol som si zlomeninu záprstnej kostičky na pravej nohe liečiť aj konzervatívne, ale trvalo by to rovnako dlho a ešte by bol výsledok neistý. Rozhodol som sa pre operáciu, pod malíček na nohe mi dali skrutku. Už si ju tam nechám aspoň dovtedy, kým budem hrať futbal.

Návrat sa vám vydaril, v prvých zápasoch váš tím vyhral, ale proti Freiburgu, keď ste odohrali celý zápas, podľahol 0:1. Vládlo v tíme sklamanie?
Šťastie, že predtým sme zabrali a vybojovali šesť bodov. Celkovo vládne v klube spokojnosť. Sme nováčikom v súťaži a nik od nás neočakáva, že zaútočíme na pohárové priečky. Potrebujeme stabilizovať výkonnosť. Samozrejme, prehra s Freiburgom doma nás všetkých zamrzela. Súper sa zameral na dôsledné bránenie, ťažko sme sa proti nemu presadzovali. O výhre rozhodol z penalty. V Nemecku je každý ligový zápas nesmierne ťažký, to je pre mňa zmena. Predtým v Salzburgu som si ligu príliš neužíval.

Naznačili ste jeden z rozdielov medzi rakúskou a nemeckou ligou. V čom sú ďalšie?
Ťažko sa to porovnáva. V Salzburgu sme boli od začiatku jasnými favoritmi a naše úsilie sa zameriavalo najmä na európske súťaže. V Nemecku je liga kvalitnejšia, bežný ligový zápas je ako pohárový. V Kolíne je skvelé divácke zázemie, všetky zápasy vypredané, čo je 50-tisíc ľudí. Spolu s Dortmundom máme najlepších fanúšikov.

Trošku hypotetická otázka, ale skúste povedať, ako by rakúsky suverén Salzburg obstál v nemeckej bundeslige?
V Salzburgu sme mali dobré mužstvo, ktoré sa presadilo aj v európskej súťaži. Ani v bundeslige by sa nestratilo, bojovalo by o pohárové miesta.

Premiéru v bundeslige ste si odkrútili v zápase s jedným z favoritov – s vicemajstrom Borussiou Dortmund. Kolín ho zdolal doma po jedenástich rokoch. Borussii sa teraz v lige nedarí, čím si vysvetľujete jej domácu krízu?
Borussia nie je zvyknutá, aby z desiatich zápasov sedem prehrala, je to pre ňu kritická situácia. Mne sa príčiny hľadajú ťažko, ale som presvedčený, že jej čas ešte príde. O jej kvalitách svedčí aj účinkovanie v Lige majstrov. Má stále veľmi silné mužstvo a ešte sa to akiste prejaví aj doma.

Najbližšie vás čaká zápas na pôde Hoffenheimu, ktorý sa drží vysoko – na štvrtom mieste. Trúfate si?
Hoffenheim má formu, bude to ťažký zápas, napokon ako každý iný. Súper hrá atraktívny futbal, otvorený, útočný, čo by nám mohlo vyhovovať. Môže sa nám naskytnúť viac priestoru a využijeme azda nejaké protiútoky. Dúfam, že sa nevrátime s prázdnymi rukami.

Potom vás už čaká zraz reprezentácie a zápas s Macedónskom. Čo očakávate od najbližšieho súpera?
Viem, že na rozdiel od nás mu vstup do kvalifikácie príliš nevyšiel. Nečaká nás však nič ľahké. Súper bude bojovať, bude sa usilovať vytiahnuť na súpera, ktorý vedie tabuľku. To je pre neho veľká motivácia. My sa musíme dobre pripraviť a podať zodpovedný výkon. Bolo by perfektné, keby sme predchádzajúce výsledky potvrdili ziskom ďalších troch bodov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Švento