Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chelsea odstavila svoju legendu na vedľajšiu koľaj

Skúsenosť, alebo perspektíva? Fanúšikovia anglického futbalového klubu FC Chelsea počas letnej prestávky napriek veľkým nákupom majiteľa Romana Abramoviča riešili predovšetkým brankársky post.

19.08.2014 08:24
Petr Čech Foto: ,
Brankár Česka Petr Čech.
debata

José Mourinho im v pondelok večer dal jasnú odpoveď. Jednotkou medzi tromi žrďami bude 22-ročný Belgičan Thibaut Courtois. A napiek tomu, že portugalský tréner by si najradšej v tíme ponechal obe brankárske esá, aj jemu musí byť jasné, že dni legendárneho gólmana Petra Čecha na Stamford Bridge sú zrátané.

„Je zrejmé, že brankára nebudem meniť po každom zápase, musí totiž dostať podporu. Pred desiatimi rokmi som bol pred podobným rozhodnutím. Mal som v tíme skúseného Carla Cudicciniho, ktorý bol veľkou oporou niekoľko rokov, ale rozhodol som sa pre Petra Čecha. Myslel som si, že Chelsea tak bude mať na niekoľko ďalších sezón v bránke istotu, čo sa aj potvrdilo. Situácia je teraz podobná,“ vysvetlil Mourinho svoj krok.

„Musíme myslieť dopredu, preto som sa rozhodol pre Courtoisa. Cítim, že je to správne. Peter je fantastický profesionál, o mojom rozhodnutí sa dozvedel v pondelok ráno,“ dodal.

Čech je v najlepších brankárskych rokoch a preto sa o svoju budúcnosť báť nemusí. Ihneď po Mourinhovom rozhodnutí sa začali šíriť špekulácie, kam by mohol skúsený gólman prestúpiť. Jednou z alternatív je Real Madrid, kde by sa 107-násobný český reprezentant mohol stať súčasťou výmeny za talentovaného francúzskeho obrancu Raphaela Varana. O jeho služby však prejavili záujem aj finanční žraloci vo vedení francúzskych tímov z Paríža, či Monaka.

“Zatiaľ ma nepožiadal o prestup a ja dúfam, že ani tak neurobí. Nepoznám hráča, ktorý by bol šťastný na lavičke a som presvedčený, že Peter v stredu príde na tréning a bude tvrdo pracovať,“ povedal po víťaznom vstupe do sezóny pre britský denník The Telegraph Mourinho.

Čech od roku 2004, kedy do Chelsea prestúpil z francúzskeho Rennes za 7 miliónov eur, odchytal 326 súťažných zápasov, trikrát priviedol svoj klub k zisku anglického titulu, štyrikrát dvíhal nad hlavu prestížny FA cup a raz dokonca aj trofej pre víťaza Ligy majstrov, či Európskeho pohára UEFA.

Courtois je hráčom Chelsea od roku 2011, ale uplynulé tri sezóny strávil na hosťovaní v Atléticu Madrid. V španielskom klube si spravil skvelé meno predovšetkým v uplynulej sezóne, keď aj jeho zásluhou sa menej slávny madridský tím prebojoval do finále Ligy majstrov a stal sa aj víťazom Primera División.

Pri svojom súťažnom debute v Chelsea nesklamal a tak sa zdá, že v Londýne majú otázku brankárskej jednotky definitívne vyriešenú. Možno aj na ďalších desať rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Čech #José Mourinho #Chelsea FC