Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wenger jubiloval, fanúšikovia sa mu smiali. Expert na neúspech, kričali

Mal to byť jeho deň. Francúzsky kouč Arséne Wenger viedol futbalistov Arsenalu v jubilejnom 1000. zápase. Viac si však z tohto dňa bude pamätať inú cifru - 0:6.

23.03.2014 07:50
debata
zväčšiť Arsene Wenger v zápase proti Chelsea. Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Arsene Wenger Arsene Wenger v zápase proti Chelsea.

Takýmto skóre jeho tím pokoril mestský rival Chelsea a zdeptaný Wenger po zápase hovoril o tom, že prežil jeden z najhorších momentov svojej bohatej kariéry.

Čo na tom, že z tisícky zápasov ich prehral necelých 200. Wenger dokonca po zápase neprišiel na povinnú tlačovku, klubový hovorca len odkázal, že autobus s tímom musel hneď odísť. „Je to jeden z najhorších dní v mojej kariére. Po 20 minútach bolo po zápase, potom už sa čas strašne vliekol,“ povedal Wenger cestou zo štadióna novinárom.

Za 17 a pol roka na lavičke Arsenalu zažil takú potupu druhýkrát. V roku 2011 jeho zverencov zmietol Manchester United 8:2. „Dnešný výsledok je mojím zlyhaním, beriem za neho zodpovednosť,“ povedal šesťdesiatšty­riročný kouč.

„Myslím, že nie je potrebné hovoriť o chybách, ktorých sme sa dopustili,“ utrúsil ešte. Francúzskej televízii údajne povedal, že urobil chybné rozhodnutie pri skladaní základnej jedenástky, konkrétny však byť nechcel.

Jeho náprotivok José Mourinho prišiel po zápase medzi novinárov rád. „Začali sme úžasne. Po siedmich minútach sme viedli 2:0. To je po zápase. Dnes sme boli na Arsenal príliš silní,“ tvrdil nadšene. „Ako sme si vo futbale zvykli hovoriť, prišli sme zabíjať. Za desať minút sme súpera zničili a potom? Pohoda … ,“ rozplýval sa po najvyššej výhre, ku ktorej kedy Chelsea doviedol. Doteraz bolo jeho maximom na lavičke „Blues“ víťazstvo 6:1 v domácom pohári nad Macclesfieldom v roku 2007.

Inokedy ostro kritizuje rozhodcov, tentoraz sa ich pri chybne udelenej červenej karte ako víťaz veľkoryso zastal. „V šestnástke bolo veľa hráčov. Ani my na lavičke sme sa nemohli zhodnúť na tom, kto hral rukou,“ uviedol.

Portugalčan odišiel do útrob štadióna ešte pred záverečným hvizdom a nevychutnal si ovácie na úkor kolegu. Porazil ho aj v jedenástom vzájomnom zápase, zdolal ho zhodou okolností aj pri jeho 500. zápase na lavičke Arsenalu. Aj ten sa odohral na Stamford Bridge, v roku 2005 však Mourinho poslal Wengera domov s prehrou „len“ 0:1.

Prešedivelý Francúz svojou výdržou v jednom klube pripomína Alexa Fergusona v Manchestri. Lenže Wenger, ktorý do Londýna prišiel z japonskej Nagoje Grampus Eight, nie je v Arsenale zďaleka tak úspešný. Na zatiaľ poslednú trofej, ktorú do klubovej siene slávy pridal, už skoro deväť rokov sadá prach.

Titul v tejto sezóne sa mu vzďaľuje. Na jeseň ligu Arsenal viedol, potom ale na svojich konkurentov stratil vonku, na ihrisku Manchestru City utŕžil výprask 3:6, z Liverpoolu nedávno odchádzal s debaklom 1:5.

V sobotu mu fanúšikovia Chelsea posmešne spievali: „Arséne Wenger, chceme, aby si zostal!“ A pokrikovali hlášku „odborník na neúspech“. Práve takto francúzskeho kouča nedávno tituloval Mourinho. Po sobote má o dôvod viac do kolegu rýpať…

debata chyba
Viac na túto tému: #Arséne Wenger #Arsenal Londýn