Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový svet postavia na nohy nemeckí giganti

Napriek tomu, že v tomto kalendárnom roku sa stretnú už po piatykrát, ich súboj si opäť nenechajú ujsť milióny fanúšikov po celom svete. Ponúkajú totiž futbalové divadlo plné drámy, nevšednosti a výnimočnosti.

23.11.2013 10:00
Lewandowski, Ribery Foto: ,
Hlavičkový súboj útočníka Dortmundu Roberta Lewandowského (vľavo) a Francka Riberyho z Bayernu.
debata

Udalosťou víkendu na futbalových trávnikoch bude dnešný bundesligový šláger, v ktorom Borussia Dortmund vyzve Bayern Mníchov. Vo vypredanom 80-tisícovom Signal Iduna Parku sa stretnú tímy, ktoré v posledných rokoch vládnu nielen bundeslige, ale v uplynulej sezóne tvrdili muziku aj v prestížnej Lige majstrov, kde to dotiahli až do finále.

Nemecký šampión má pred svojím veľkým rivalom po dvanástich kolách štvorbodový náskok. A v Dortmunde by nemal prehrať – nielen podľa viacerých expertov, ale aj podľa futbalových priaznivcov v Nemecku. V ankete na oficiálnej stránke bundesligy verí vo víťazstvo zverencov Pepa Guardiolu 50% z nich. Dortmundský triumf odkliklo 37% hlasujúcich, za remízu hlasovalo 13%.

„V posledných dueloch sme dokázali, že to na Bayern vieme. Sme možno jediným tímom v Európe, ktorý môže Mníchovčanov zdolať,“ vyhlásil sebavedomo stredopoliar Ilkay Gündogan.

Práve Borussia je posledným mužstvom v bundeslige, ktorý dokázal na domácej pôde obrať Bayern o všetky body. Bolo to ešte v apríli 2012, odvtedy nenašiel mníchovský veľkoklub na súperových trávnikoch premožiteľa v 24 zápasoch. Táto štatistika len potvrdzuje fakt, že Kloppovmu tímu sa proti Bayernu darí. V lige s ním neprehral už šesť zápasov – naposledy pred tromi rokmi a deviatimi mesiacmi.

„Vieme o tom, že s Dortmundom nám to v lige nejde. Súpera rešpektujeme, no nebojíme sa ho. Chceme vyhrať,“ vraví holandský krídelník Arjen Robben, ktorý by mal byť pri absencii Francka Ribéryho hlavným ofenzívnym ťahúňom hostí. Francúzska hviezda, ktorá sa vrátila z reprezentácie so zranením, bude zápas sledovať len z tribúny.

Oveľa väčšie problémy so zostavou však má Dortmund. Kloppovi chýba celá obrana – o šláger príde stopérske duo Subotič – Hummels aj dvojica krajných bekov Piszczek so Schmelzerom. „Takú kritickú situáciu som ešte nezažil,“ krútil hlavou na tlačovej besede Hans – Joachim Watzke, generálny manažér klubu, ktorý má na sociálnych sieťach šesť miliónov priaznivcov. Bayern dvakrát toľko.

Zápas dvoch gigantov svetového futbalu môžete sledovať od 18.30 v priamom prenose Eurosportu 2.

Vzájomné zápasy v roku 2013
Liga majstrov Bayern – Dortmund 2:1
Bundesliga Dortmund – Bayern 1:1
Superpohár Dortmund – Bayern 4:2
Nem. pohár Bayern – Dortmund 1:0
debata chyba
Viac na túto tému: #Dortmund #Bayern Mníchov