Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kamenár sa vykúpil z Nantes a v Győri čelil útokom Bayernu

Nedávno oslávil 25 rokov a tvrdí, že prežil najťažšie futbalové obdobie svojho života. Brankár Ľuboš Kamenár sa sám vykúpil z FC Nantes.

15.08.2013 08:00
Ľuboš Kamenár Foto:
Ľuboš Kamenár v drese Trnavy.
debata

„Teraz reštartujem svoju kariéru,“ tvrdí trnavský rodák o súčasnom pôsobení v ETO Győr. Uplynulú nedeľu mal nevšednú príležitosť, zachytal si proti najlepšiemu tímu uplynulej sezóny Bayernu Mníchov. Inkasoval tri góly. Maďarský majster podľahol nemeckému 1:4.

„Máme rovnakého sponzora – automobilku Audi, ktorá na maďarskom trhu oslavuje jubileum a pri tej príležitosti sa u nás predstavil Bayern. Po prvom polčase sme viedli 1:0, ale po prestávke už dominoval súper,“ približoval Kamenár.

Deň predtým hral Győr ligový zápas a pomaly mu dochádzali sily. Bayern postupne nasadzoval z lavičky svoje esá a zvyšoval tempo. Po dva góly dali Shaqiri a Götze. Zaujímavosťou bol fakt, že v domácom tíme sa vystriedali traja brankári z troch krajín.

„Začala klubová legenda Saša Stevanovič. Deň predtým však utrpel otras mozgu, preto sa na ihrisku objavil s páskou na rukáve len symbolicky a už v prvej minúte som ho striedal. V závere sa postavil medzi žrde ešte mladý Gergely Nagy. Tak to bolo dohodnuté. Išlo o to, aby sme si zápas užili všetci,“ približoval brankár, ktorý pred piatimi rokmi získal s Artmediou titul majstra Slovenska a dostal sa aj do kádra reprezentácie.

Z Artmedie prestúpil do Nantes, kde si prežil futbalové peklo a svoj príchod do Francúzska stokrát oľutoval. Prvý rok pravidelne hrával, nastúpil vo vyše 30 zápasoch, ale mužstvo nepostúpilo do prvej ligy. Slováka chcel klub poslať na hosťovanie do Grécka, ale odmietol to. Začala sa vojna. Za prestup klub žiadal milión dvesto tisíc eur. Rovnakú sumu, za akú ho získal. „Také peniaze by v novej situácii nik nezaplatil ani za renomovanejšieho brankára ako som ja. Nehrával som, vyradili ma z kádra, nemohol som s tímom ani trénovať. Začalo sa moje putovanie po Európe. Bol som na polročných hosťovaniach v Sivaspore, Sparte, Trnave, Glasgowe, vedel som, že nebudem chytať, ale bral som tieto miesta, aby som utiekol z Nantes a mohol aspoň kvalitne trénovať a brať nejaký plat. Keď príde hráč na krátky čas do klubu, sotva vytlačí stabilnú oporu. Výnimkou bola Trnava, kde som dostal šancu,“ popisuje situáciu.

Pred nástupom v Maďarsku pôsobil v poprednom škótskom klube Celticu. „Trénoval som s výbornými hráčmi, aj som si zachytal za rezervu, ale v lige som sa do bránky nedostal.“ Rád spomína na známeho trénera Lennona. Keď sa mu vlani v novembri narodil syn, pustil ho na skok domov, aby navštívil Maxima i priateľku Andreu, ktorí mu robia stále najväčšiu radosť.

Aj zo Celticu po polroku odchádzal a keď sa vrátil do Francúzska, všetko sa zopakovalo. „S mužstvom som opäť netrénoval, nariadili mi, aby som behával v parku. Potreboval som chytať, rozhodol som sa z vlastnej iniciatívy ukončiť zmluvu. Stálo ma to veľa peňazí, ale inú možnosť som nevidel,“ vraví.

Ľuboš Kamenár sa dostal aj do reprezentačného... Foto: SITA
Ľuboš Kamenár Ľuboš Kamenár sa dostal aj do reprezentačného kádra.

Do maďarského klubu prišiel na začiatku marca a získal s ním titul. Jednotkou bol kapitán, 38-ročný Stevanovič, ktorý sa pomaly lúči s kariérou. Kamenár zväčša sedel na lavičke, ale v závere jari dostal šancu v troch zápasoch. Teraz už pravidelne chytá a pribrzdilo ho len na chvíľu vylúčenie v druhom ligovom kole.

Podľa Kamenára sa sila maďarského majstra dá porovnať so slovenským. „Győr je na tom výkonnostne podobne ako Slovan. Aj obe ligy sú na približne rovnakej úrovni. Akurát podmienky, vybavenie, ihriská, regenerácia, sú v Győri podstatne lepšie. Na bežné zápasy chodí päť-šesťtisíc ľudí, na atraktívneho súpera desaťtisíc. Vyhovuje mi, že mám domov do Trnavy na skok.“

Môže navštevovať rodinu i štvornohého priateľa, psa Buffona, ktorý dostal meno po jeho vzore z Juventusu. „Dúfam, že v Győri niečo odchytám a možno neskôr príde šanca prestúpiť do popredného tímu,“ uzatvára Ľuboš Kamenár, ktorý má zmluvu ešte na tri roky.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Győr #Kamenár