Čakvetadzeho chceme kúpiť. Investujeme toľko, koľko si rodina môže dovoliť, Rusom však nevieme konkurovať

Vladimír Trávniček | 29.05.2023 05:45
Ivan Kmotrík ml. Foto:
Ivan Kmotrík mladší sa na pozíciu generálneho riaditeľa vrátil v marci tohto roku.
Dramatický záver a zisk piateho titulu v rade uzavrel jednu z najúspešnejších sezón futbalového Slovana Bratislava. Len pár dní po jej skončení už vedenie pracuje na tom, aby sa vysnívaný postup do skupinovej fázy Ligy majstrov stal už o tri mesiace realitou. Novinky z kuchyne belasých prezradil generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík mladší.

Pred rokom ste si kládli otázku, pre koho robíte futbal. Dala vám posledná sezóna na ňu odpoveď?

Jej záverečné týždne určite áno. To, ako sa na konci sezóny zachovali ľudia a akú podporu sme od fanúšikov cítili v nadstavbovej časti a pohárovej Európe, na to nebol Slovan v minulosti zvyknutý. Považujem to za správnu reakciu priaznivcov na moje slová. Na posledné kolo prišlo 15 606 divákov, na záverečnom zápase minulej sezóny bolo na súboji so Žilinou 5 617 divákov. Ten nárast je obrovský.

Nespôsobil to najmä dramatickým záver súťaže, keď ste skoro celú jar naháňali Dunajskú Stredu na prvom mieste tabuľky?

Nemyslím si, že to bolo iba tým, aj keď pre nejaké percento to mohlo zohrávať úlohu. Mám však pocit, že fanúšikovia Slovana zistili, že môžu na Tehelnom poli zažívať nezabudnuteľné chvíle. Mnohí to spoznali počas jesenného účinkovania v pohárovej Európe. Odvtedy záujem o futbal v Bratislave rástol. Futbal je spoločenský fenomén a skôr či neskôr si ľudia k zaujímavým veciam cestu nájdu.

Čo plánujete počas prestávky urobiť pre to, aby na 1. kolo nového ročníka neprišla podpriemerná troj-štvortisícová návšteva?

Mojou úlohou je vytvoriť mužstvo, ktoré dá ľuďom nádej, že v ďalšej sezóne môžeme dosiahnuť ešte väčší úspech v Európe. Teraz je dôležité, kam sa odrazíme do budúcej sezóny. Bolo by fantastické, ak by sa nám podarilo zapĺňať tribúny tak, ako tomu bolo pri posledných domácich dueloch s Trnavou, Dunajskou Stredou či Podbrezovou. Máme veľmi dobrý základ a hráčov, ktorých si ľudia obľúbili a na ktorých sa radi chodia pozerať – ako Weissa, Kucku, Čavriča, Kankavu a ďalších.

Video
Takto oslavoval Slovan zisk piateho titulu za sebou. / Zdroj: TV Pravda

Napríklad Čakvetadzeho…

Áno, aj na toho. Ale u neho ešte nemáme istotu, že bude obliekať dres Slovana v budúcej sezóne. Vnímam ho ako výborného futbalistu, ktorý klubu veľmi pomohol po hernej stránke a stal sa obľúbencom fanúšikov. Robím všetko pre to, aby sme ho získali na trvalý prestup. To je náš cieľ. Bude to veľmi náročné, ale urobíme všetko, čo bude v našich silách.

V kuloároch sa spomína, že jeho výstupná klauzula z Gentu je 10 miliónov eur. Aj keby ste vyjednali povedzme o polovicu nižšiu sumu, je dnes Slovan schopný kúpiť hráča za 5 miliónov?

Nemôžem konkretizovať čiastku, o ktorej s Gentom rokujeme. Slovan by musel byť v inej situácii, aby mohol zaplatiť za hráča povedzme 4 milióny. Hľadáme formu takého prestupu, ktorý by sme mohli zvládnuť. V hre sú možnosti splátok, percentá z ďalšieho predaja – alternatív je viacero. Pri prestupoch často zohráva veľkú úlohu samotný futbalista.

A čo si teda želá Čakvetadze?

Chcel by zostať v Slovane. Avšak nie je to iba v jeho rukách. V jeho prípade sú tri možnosti: Buď prestúpi natrvalo k nám, kúpi ho niekto iný, alebo ho Gent pošle znova na hosťovanie. Zvádzame boj s neznámymi konkurentmi a ja nedokážem odhadnúť, aké plány s ním má belgický klub.

Koľko zarobili slovenské futbalové kluby Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Rebríček je zoradený podľa tržieb klubov za...

Kto má v súvislosti s budúcnosťou hráča silnejšie slovo, klub alebo futbalista?

Klub bude mať v otázke prestupov vždy navrch. No na druhej strane môže futbalista povedať, kam ísť nechce. Je to jeho slobodné rozhodnutie.

Vie si Čakvetadze predstaviť pôsobenie v inom klube?

Je veľmi pozitívne nastavený na to, aby urobil všetko, čo je v jeho silách, aby prišiel natrvalo do Slovana. Odozva fanúšikov na jeho výkony, na všetko čo tu zažil… V porovnaní s temným obdobím kariéry v Gente prežil teraz jednu z najlepších sezón v kariére.

No udržanie 23-ročného Gruzínca asi nebude fanúšikom stačiť na to, aby pri štarte novej sezóny zaplnili Tehelné pole.

Pozrite sa, ľudia ukončili sezónu pozitívne naladení a od toho sa musíme odraziť do novej. Gro nášho tímu zostáva pokope a verím, že už aj to je dostatočné lákadlo. Len udržať týchto hráčov nie je jednoduché. V nasledujúcich týždňoch sa pokúsim urobiť všetko, čo bude v mojich silách, aby sme mužstvo vhodne doplnili a boli čo najlepšie pripravené na Európu. A pri tomto boji budeme fanúšikov potrebovať na našej strane. Keď nás budú hnať za úspechom tak, ako to bolo v poslednom ročníku, tak to opäť spolu zvládneme. Fanúšikov potrebujeme, boli a sú náš dvanásty hráč.

Na to však Slovan potrebuje kvalitných a verejnosti známych futbalistov…

Určite. Ale nemôžeme priniesť každé leto hráča formátu Juraja Kucku, to jednoducho nie je možné. Vlani prišiel Čakvetadze a nikto netušil, o koho ide a ako hrá. No a po trištvrte roku ho všetci oslavovali. Tým chcem povedať, že ľudia by mali prísť s tým, že chcú vidieť nové posily. A je jedno, či je to Slovák alebo cudzinec. Dobrou správou je, že základ mužstva ostáva a to by malo byť najväčšie lákadlo pre našich fanúšikov. Lebo práve títo hráči im robili celú predošlú sezónu radosť a zaslúžia si ich podporu aj naďalej. A najmä v boji o Európu.

Giorgi Čakvetadze Čítajte viac Táto sezóna je pre nás výkričníkom, vyhlásil Kmotrík. Ako prebiehajú rokovania s Čakvetadzem?

Vráťme sa k návštevnosti. V lanskej sezóne prišlo v priemere 3 406 divákov, v tej poslednej 5 976. Je to o 41 ľudí v priemere menej, ako dosiahla Dunajská Streda. Neškrie vás to?

Samozrejme. Ale som presvedčený, že slovanisti sa prebudili a že už v nasledujúcom ročníku to aj potvrdia. To číslo pôjde vyššie. A DAC v budúcej sezóne zdoláme nie len na ihrisku, ale aj na tribúnach.

V ôsmich zápasoch v európskych súťažiach bol priemer 16 684 divákov. Prevýšil vaše očakávania?

Bezpochyby. Vysokú návštevnosť ale nemali iba zápasy s top mužstvami ako Ferencváros či Olympiakos Pireus. Veľa ľudí prišlo aj na menej atraktívnych súperov, akými boli Žalgiris Vilnius či Zrinjski Mostar. A keď prišli na nich, prečo by nemohli aj v lige na Košice či Žilinu? Ľudia sa musia naučiť chodiť na našich hráčov a podporovať ich bez ohľadu na súpera. Takto to funguje v zahraničí. A musíme to dosiahnuť aj v našom prípade. Potom môžeme byť spoločne silnejší a úspešnejší.

Slovenský divák nie je zvyknutý na dva domáce zápasy za štyri dni vo štvrtok a nedeľu. Nemôže sa presýtiť futbalom?

Potom by museli byť štadióny poloprázdne aj v iných krajinách. Veľké tímy dokážu mať vysokú návštevnosť aj na ligu. A to nemyslím iba tímy z najlepších piatich európskych súťaží. Dnes to už vidíme napríklad aj v Česku na Sparte či Slavii. Keď to dokázali oni, tak to musíme dokázať aj my.

Priblížiť sa ku klubom ako Sparta Praha či Ferencváros, na ktoré chodilo v priemere viac ako 10-tisíc divákov?

Presne k takým číslam by sa Slovan chcel v dohľadnej dobe dopracovať. Ľudia musia pochopiť, že ak chcú vidieť hráčov ako Čakvetadze, Weiss, Kucka či Kankava, musia chodiť na futbal. V takom prípade má klub väčšie možnosti prinášať kvalitných hráčov.

Litva futbal EKL 6. kolo H Vilnius Slovan Čítajte viac Naučil som sa mať rád Vlada Weissa takého, aký je, vraví Kitka. Zaujal ho aj gestom, ktoré u nás nebolo bežné

Už dva týždne sa v médiách objavujú vyjadrenia majiteľa Dunajskej Stredy Oszkára Világiho. Nedávno uviedol, že DAC-u možno ukradnúť titul iba raz, vehementne kritizoval aj Komisiu rozhodcov. Ako ste vnímali tieto reči?

Mám na to názor, ktorý si nechám pre seba. No povedať, že Slovan získal titul preto, že v 60. minúte vzájomného zápasu nebola odpískaná penalta v prospech DAC, je veľmi nešťastné vyjadrenie. Liga je dlhodobá súťaž, kde sa odohralo 32 kôl. Jedna situácia neovplyvňuje celú sezónu, je to pritiahnuté za vlasy. V zápase na pôde DAC nebola chyba len v ich neprospech, ale aj v náš pri neuznanom góle na 1:1 po ruke Vernona De Marca. A môžeme iba polemizovať, ako by sa ďalej zápas vyvíjal… Možno by v spomínanej 60. minúte bolo už 1:3 a bolo by po zápase. Takže si myslím, že je to úplne zbytočná polemika. Rozhodcovia sú pánmi na ihrisku a my musíme rešpektovať ich rozhodnutia. Aj oni sú len ľudia a môžu urobiť chybu. Aj my sme sa mnohokrát mohli cítiť ukrivdene, ale nikdy by som takto na súpera, rozhodcov či vedenie súťaže neútočil.

Neznižujú podobné kontroverzné momenty dôveru fanúšikov?

Všetci vieme, že sa podobné chyby a diskutabilné situácie vo futbale dejú pravidelne. Raz vám rozhodca verdiktom pomôže, v ďalšom sa zase cítite ukrivdený. To je šport a kontroverzných momentov sa nikdy nezbavíte. A možno práve tie robia futbal tiež zaujímavejším, lebo sa o nich debatuje. Slovan strácal na DAC 6 bodov a keď na Tehelnom poli Dunajská Streda vyhrávala 1:0, rozdiel bol už 9 bodov… Kvalita sa ukáže a keď to v klube funguje dobre, tak to nemohlo dopadnúť inak. Vyjadrenia majiteľa DAC považujem za nešťastné.

Podľa neoficiálnych informácií bol rozpočet Slovana v poslednej sezóne 16 miliónov eur. Bude v nasledujúcej vyš­ší?

Nerád by som akokoľvek komentoval výšku rozpočtu na verejnosť. Môžem povedať len toľko, že sa budeme snažiť urobiť všetko, aby sme ho udržali na podobnej úrovni aj v nasledujúcej sezóne. Ale spomínaných 16 miliónov eur to nebolo, bolo to viac. Čiastka, ktorú spomínate, nie je správna. Rozpočet bol iný a tým nemyslím menší, ale práve naopak.

V zahraničí býva zvykom fanúšikov informovať, koľko peňazí chystá klub minúť na nákup nových hráčov. Koľko to bude v prípade Slovana?

Klub je odkázaný na to, koľko financií získame na prestupoch. Ale najmä na tom, koľko si môže naša rodina dovoliť v danom roku investovať do nákupov.

No teraz to nevyzerá tak, že dokážete niekoho výhodne predať.

Je tam málo zaujímavých hráčov, to je fakt a musíme to do budúcna zmeniť. Súčasťou vízie klubu je, že musí byť schopný predávať futbalistov. Nemáme teraz stanovenú sumu a nemáme ani nadbytočné peniaze, aby sme na to mohli minúť povedzme 5 miliónov. Naša rodina sa bude musieť pri každom prípade rozhodnúť, koľko je ochotná investovať. Dnes už neplatí ani to, že ak do klubu príde hráč po skončení zmluvy, je to hráč zadarmo. V takom prípade totiž musíte viac investovať do podpisového bonusu a tiež do provízie pre agentúru, ktorá ho zastupuje. Takže fráza, že prišiel hráč zadarmo, už vo futbale dávno neexistuje.

Vladimír Weiss ml. a generálny riaditeľ Slovana... Foto: TASR, Martin Baumann
Slovan - DAC Vladimír Weiss ml. a generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík ml.

Fanúšikovia vám vyčítajú, že v kádri absentujú talentovaní hráči do 22 rokov, ktorých by mohol klub následne výhodne predať. Mate takých vo výhľade?

Na to potrebujete mať dobre nastavený skauting a financie. Mladého, dobrého a talentovaného futbalistu za málo peňazí nenájdete. Som si vedomý, že v dohľadnom čase musí dôjsť k prestavbe mužstva. Nedá sa to však urobiť z roka na rok. Rád by som sa do toho pustil až v zimnom prestupovom období. Teraz musíme stavať najmä na overených hráčoch, ktorí nám okamžite pomôžu a zapadnú do mužstva. Času nie je veľa a o chvíľu budeme opäť bojovať o Európu a na to sa musíme čo najlepšie pripraviť.

Prečo dnes nedokáže Slovan získať napríklad niektorého zo žilinských mladíkov ako sú Kaprálik, Bari či Rusnák?

Slovenský trh na to ešte nie je zvyknutý a u nás to nefunguje tak, ako v Česku. Ale ja verím, že aj to sa čoskoro zmení a kluby na Slovensku to nakoniec pochopia. V Česku to funguje dobre. Slavia, Sparta či Plzeň kupujú od slabších mužstiev hráčov za 500 až 800-tisíc eur plus spomínané percentá z predaja. A všetci sú spokojní.

Prečo ste nepredĺžili zmluvu so skúseným obrancom Jurijom Medveděvom, ktorý odchádza do Soči?

Počas poslednej zimy som nebol v klube a nemal som dosah na plánovanie budúcnosti a predlžovanie hráčskych zmlúv. Keď už som to začal riešiť, Jurij mal na stole niekoľko ponúk a na konci sme neboli schopní finančne dorovnať ponuku Soči.

17. Vladimír Weiss Čítajte viac Weiss sa stal najlepším hráčom ligy: Je to čerešnička na torte a výsledok tvrdej práce

Čiže hráč nemal záujem pokračovať v klube?

Práveže mal. Aj mi povedal, že chcel v zime podpísať predĺženie zmluvy, ale nedotiahlo sa to. Nejdem za to nikoho kritizovať. Podobný prípad bol aj Andre Green, ktorý chcel zostať, ale nikto s ním nediskutoval. Počas zimy sa podcenilo predlžovanie zmlúv v čase, keď bolo v Slovane turbulentné obdobie. Plánovanie vo futbale je veľmi dôležité.

Nie je to prílišný luxus pustiť preč zadarmo futbalistov ako Medveděv a Green?

Je to luxus, je to nepredstaviteľné a nepamätám si, kedy zo Slovana takto odišli hráči. Ale je to realita a futbal prináša aj takéto momenty. Za seba môžem povedať, že pokiaľ budem v pozícii generálneho riaditeľa, urobím všetko, aby sa podobné chyby už neopakovali.

Viditeľnou slabinou v zostave Slovana bol brankár. Čo bude s Adriánom Chovanom?

V Slovane končí. Pre Adriána bude najlepšie, keď mu nájdeme iné pôsobisko. Sezóna bola pre neho náročná, potrebuje iné prostredie a na tom budeme pracovať. Prospeje to hráčovi aj klubu.

Dočkajú sa priaznivci posilnenia na brankárskom poste napriek tomu, že v dobrom svetle sa ukazoval Martin Trnovský a na súpiske je aj reprezentant do 20 rokov Adam Hrdina?

Musíme sa posilniť a príde minimálne jeden brankár. Tento post patrí medzi najdôležitejšie v zostave. Videli sme v minulosti, ako nás podržal počas účinkovania v Európskej lige Dominik Greif. Musíme niekoho získať, aby vytvoril konkurenciu Martinovi Trnovskému, ktorý sa bohužiaľ pre nás opäť nešťastne zranil a vynechá pravdepodobne celú prípravu.

Čo aktuálne chýba Slovanu, aby maximalizoval možnosť postúpiť do skupinovej fázy Ligy majstrov?

Správne rozhodnutia, dobrý brankár a kus šťastia. Pri ceste predkolami do seba musí všetko zapadnúť. Sme v lepšej situácii, ako vlani – môžeme byť vďaka zvýšenému koeficientu trikrát medzi nasadenými mužstvami. Ale stále budú v predkolách kvalitní súperi a nikto nespí. To, že budeme nasadení, ešte neznamená, že nemôžeme dostať silného súpera. Napríklad už v 1. predkole môžeme naraziť aj na majstra Poľska a to by isto nebolo pre nás jednoduché.

Môžete vylúčiť, že počas najbližších týždňov dôjde v súvislosti s trénerom Vladimírom Weissom k podobnému turbulentnému obdobiu, ako vlani, keď už bol jednou nohou preč zo Slovana?

Som presvedčený o tom, že teraz je situácia stabilná a je to len o malých detailoch, ktoré musíme s trénerom zmluvne doladiť. Sme s Vladom dohodnutí, že budeme pokračovať v spolupráci a verím, že budeme opäť úspešní.

Generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík ml. Foto: TASR, Marko Erd
10 Kmotrík SLovan Generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík ml.

Medzi fanúšikmi aj novinármi sa hovorí, že najlepšie platení futbalisti Slovana Weiss a Kucka zarábajú ročne 500 až 800-tisíc eur. Sú tieto šumy pravdivé?

Nikdy nebudem komentovať výšku platov, lebo to je interné tajomstvo. Keby som čokoľvek naznačil, mohlo by to spôsobiť problémy v hráčskom kolektíve.

Ako hodnotí vašu prácu otec a majiteľ klubu Ivan Kmotrík starší po tom, čo ste sa v marci vrátili na pozíciu generálneho riaditeľa?

To je skôr otázka na neho. Ale verím, že nakoniec je s touto sezónou spokojný.

Výsledky a tituly sú jedna vec, hospodárenie klubu druhá. Je spokojný napriek tomu, že Slovan skončil v mínuse prevyšujúcom 6 miliónov eur?

Vidí, že sme za posledných 12 mesiacov urobili dostatočný progres na to, aby sme načrtli pozitívnu budúcnosť klubu. Vnímanie Slovana bolo doteraz veľmi často negatívne. No čísla návštevnosti z posledného ročníka dávajú možnosť rozmýšľať tak, že by to mohlo fungovať dlhodobo.

Z chlapcov muži. Ako sa rokmi zmenili slovanisti? Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Brankár Adrián Chovan (v oranžovom) v apríli...

Ste dnes ohľadom úspešnej budúcnosti Slovana optimistickejší, ako pred rokom?

Presne tak a oprávňujú ma k tomu čísla na príjmovej stránke. Všetko so všetkým súvisí – viac divákov prinesie viac sponzorov a vyššie príjmy. No možno dostaneme facku od ľudí a na 1. kolo príde iba 3-tisíc divákov. Verím, že posledné obdobie bolo odrazom k lepšej budúcnosti.

O tri mesiace by ste chceli vidieť Slovan v skupinovej fáze Ligy majstrov. Nakoľko tomu veríte?

Snívam o Lige majstrov, odkedy som pred ôsmimi rokmi prišiel do klubu. A teraz máme k jeho splneniu zatiaľ najlepšiu východiskovú pozíciu. No stále sa rozprávame o zázraku v prípade, ak sa to podarí. Dostali sa tam Ferencváros, Plzeň aj Slavia. Verím, že sa približujeme k týmto mužstvám, šťastia sa raz usmeje aj na nás a dostaneme sa tam. No ciele pred ročníkom 2023/24 sú rovnaké, ako vlani: Obhájiť majstrovský titul a dostať sa do skupinovej fázy niektorého z európskych pohárov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ