Kamoši z Dunajskej Stredy? Weiss múdro tlmí národnostné vášne, bez jeho syna by dnes Slovan nemal šancu

Martin Prosnan | 24.04.2023 14:40
Slovan, Ferencváros Foto: ,
Vladimír Weiss st. so synom vrátili Slovan do boja o majstrovský titul.
Štyri kolá pred koncom ligovej súťaže to vyzerá na dramatický finiš. Futbalisti Dunajskej Stredy majú o bod viac ako Slovan Bratislava. Situácia je zamotaná a v naháňačke za trofejou bude kartami miešať aj Trnava.

Belasí totiž v piatok doma privítajú Spartak a v pondelok zasa do Trnavy pocestujú – na finále Slovenského pohára. Peter Ďuriš (42), dlhoročný ligový futbalista a dnes televízny expert, tvrdí, že „sme svedkami najlepšieho záveru za posledné roky. Je to podmienené tým, že to Slovan dotiahol v Európe tak ďaleko.“

Čo zmenilo uplynulé kolo na majstrovských vyhliadkach DAC a Slovana?

V podstate nič. Speje to k tomu, že o všetkom sa rozhodne vo vzájomnom zápase v Dunajskej Strede. Ak by mi niekto pred začiatkom sezóny povedal, že DAC bude zopár kôl pred koncom súperiť s belasými o titul a v tabuľke mať jednobodový náskok, neveril by som.

Pred pár týždňami mal ešte šesťbodový náskok…

Pravda, bol som na zápase na Tehelnom poli, kde ho Slovan v priamom súboji skresal. Pred jeho začiatkom som si pomyslel, že by to bol zázrak, keby Dunajská titul nezískala. No tie sa v živote dejú (úsmev).

Aj dnes som presvedčený, že sa jej to napokon podarí. Je to skvelá reklama pre slovenský futbal. Fanúšik to vidí.

Je remíza z Trnavy pre DAC dobrým výsledkom?

Jednoznačne. Ani počas mojej éry v Trnave si poriadne nespomínam, kedy tam Dunajská Streda vyhrala. Štadión Antona Malatinského je veľmi špecifický, klub má podporu na tribúnach a hráčom to dodáva obrovské sebavedomie. V takomto prostredí nemajú najmenší problém oddať sa.

Aj preto je remíza pre DAC veľmi solídny výsledok. Pokojne to môže byť rozhodujúci bod v bitke o majstrovský trón.

SR futbal FL o titul 6. kolo Žilina Slovan ZAX Čítajte viac Boj o titul sa dramatizuje. Dunajská Streda zakopla, Slovan stráca už len bod

Takže, ak sa tréner Guľa po zápase tešil, myslel to úprimne…

Vyzerá to tak. Prvý polčas bol, aký bol, DAC musel doťahovať, potom však Aďo vstúpil do zápasu veľmi odvážnym ťahom. Stiahol jedného z najlepších a najskúsenejších hráčov v lige (v 55. minúte Kalmára nahradil Kružliak, pozn. red.), obetoval ho, aby mohol zmeniť rozostavenie. A vyšlo mu to. Skvelé striedanie.

Poviem úprimne: to, že tento klub zaútočí na titul, som čakal až v nasledujúcej sezóne. Tréner je tam pomerne krátko, musel urobiť čistky, nastavil útočné i obranné schémy, pri tom všetkom pracuje s kozmopolitným tímom – spravil veľký kus práce.

Keď však už chválim Guľu, potom musím aj trénera Weissa, lebo ak sa mu podarí predbehnúť Dunajskú Stredu, bude to neskutočne veľký počin. Bavíme sa totiž o tom, že strácal už šesť bodov.

Oba tábory zhodne tvrdia, že situáciu majú vo vlastných rukách. Dá sa povedať, kto drží opraty pevnejšie?

Určite DAC. Slovan je však v tejto chvíli na dostrel jedného duelu. Otázka je, ako to obe mužstvá pochopia. Liga majstrov je najkvalitnejšia súťaž na svete, belasí si v nej odohrali predkolá a vedia, o čom to je.

Teraz však očakávam aj hráčsky impulz v kabíne Dunajskej Stredy, lebo stratégia, taktika, princípy a automatizmy, to všetko majú ponastavované. O titul sa musia pobiť samotní futbalisti, v Trnave im akoby niečo zväzovalo nohy. Možno to bol pocit zodpovednosti. Musia zahodiť tabuľku spred vlastných očí. Strach a stres sú zlí radcovia.

Pre Dunajskú Stredu to môže byť historický míľnik. Slovan je v inej pozícii, v každom jesennom zápase v európskych súťažiach hral o život. Často to zlomil v nadstavenom čase či v predĺženiach. To hrá v jeho prospech. Bude to brutálny záver sezóny.

Slovan uplynulé týždne ťahá predovšetkým Weiss ml. Majú aj v Dunajskej Strede takého výrazného hráča?

Mladý Vlado je vzpruha. Keby ho nebolo, Slovan je – nechcem povedať rozpadnutý, ale ktovie ako by to s ním bolo. Spomínate si na jeho exportný gól od rohovej zástavky proti Batumi? Weiss dozrel ako víno, dnes má životnú formu a najväčšiu zásluhu má na tom jeho otec, pre ktorého to robí.

V Slovane momentálne funguje chémia, Weiss junior je uvoľnený – nie tým, že by bol protekčný, ale je rozdielový a dovolím si povedať, že aj najlepší futbalista na slovenských ligových trávnikoch.

Vladimír Weiss ml. Foto: TASR, Martin Baumann
Vladimír Weiss ml. Vladimír Weiss ml.

Priemerný vek hráčov základnej zostavy Slovana je často viac ako tridsať rokov, DAC-u okolo 24. Môžu rozdielne skúsenosti zohrať v závere sezóny úlohu?

Cítim to sám na sebe (úsmev). Mať tak dnešný rozum v čase, keď som aktívne hrával v lige. Skúsenosti ničím iným nenahradíte, to si musíte odžiť a nie sa o tom len rozprávať. V zlomovej časti zápasu hráč musí vedieť, čo a ako má robiť, aby bol mentálne nastavený na najlepší možný výkon.

A čo faktor únava? Slovan toho odohral na jar nepomerne viac…

Aj to môže zohrať svoje, ale rozprávame sa o tom, že ak by sa dnes Vlado Weiss zranil, tak by som Slovanu nedával ani pol percenta na zisk titulu. Vieme veľmi dobre, že keď majster vymení troch hráčov zo základnej zostavy, problém je na svete. Pre príklad netreba chodiť ďaleko, v Skalici, v pohárovom semifinále, sa trápil.

Ukazuje sa, že ani Slovan nemá šestnásť vyrovnaných hráčov. Nemá ich však ani DAC či Trnava. Na tom by mali všetky kluby zapracovať. Dnes to už nie je len o jedenástke na trávniku, potrebujete mať možno až osemnásť rovnocenných futbalistov – ako to je vo veľkokluboch. Krídelníci a útočníci nemôžu hrať dlhodobo dva náročné zápasy za týždeň.

Trnavské prostredie poznáte veľmi dobre… Spartak hrá v piatok v Bratislave ligový zápas a v pondelok doma proti Slovanu finále pohára. Pricestuje na prvé derby v plnej sile alebo pošetrí sily na pondelok?

Slovan – Trnava, to máte ako El Clásico. Tam ide o všetko. Pre mňa ako trénera by bol vrcholom sezóny pohárový zápas, v ktorom už ide o trofej, ale som si istý, že tí, ktorí nastúpia v piatok, tam neodovzdajú len 90 percent schopností. To sa nedá, všetci chcú najväčšiemu rivalovi pokaziť nielen pohár, ale aj ligu. Je tam obrovská rivalita, ktorá rozdeľuje dokonca celé Slovensko.

Peter Ďuriš v drese Spartaka Trnava. Momentka... Foto: ČTK / Kubáni Samuel
Peter Ďuriš Peter Ďuriš v drese Spartaka Trnava. Momentka je z roku 2006.

Z emócií, ktoré sme videli v Trnave, sa zdalo, že sú veľmi radi, keď honbu za titulom kazia aj Dunajskej Strede… Je Trnavčanom jedno, kto získa majstrovský pohár?

Nuž, Trnava nerivalizuje iba so Slovanom. Dobre si na to spomínam. Vstupuje do toho aj politický rozmer, ktorý by tam určite nemal byť. Nejde o to, komu to viac dožičia fanúšikovia Spartaka, lebo tí chcú vidieť skalp DAC a o Slovane sa vôbec nemusíme baviť. Ani len náznakom.

Spomenuli ste národnostný motív. Máte obavy, že sa bude vyťahovať aj táto karta?

Tu by sme mali zasiahnuť všetci – od médií až po priaznivcov slovenského futbalu. Ukážme, že nám ide skutočne iba o náš futbal. Nepáčia sa mi maďarské vlajky na tribúnach na Žitnom ostrove, nepáči sa mi, že sa tam pred každým zápasom hrá maďarská hymna. Budem to však rešpektovať, pokiaľ to bude mať nejakú mieru.

Nezneužívajme šport na propagandu a politické ciele. Slovan aj DAC reprezentujú Slovensko, v pohárovej Európe zbierajú body do koeficientu pre náš futbal, pre naše deti. Myslime na to, prosím.

Nie je v momentálnej situácii finále pohára pre Slovan akousi prekážkou?

Víťaza domáceho pohára si cenia všade na svete. Navyše, viete si predstaviť, že Slovan nezíska v sezóne ani jednu trofej? Veď ani ligu nemá v suchu. Zabudnime na zákulie a kšeftovanie v štýle „ty mne ligové body, ja tebe pohár“, nič také nepripúšťam. Na Tehelnom poli chcú mať oba poháre stoj čo stoj.

Na ktorej lavičke by ste aktuálne radšej sedeli – v Slovane alebo v Dunajskej Strede?

Z môjho pohľadu DAC nemá čo stratiť, môže veľa získať. Bratislavčania sú tlačení už len tým, že zažili Ligu majstrov a túžia sa v nej biť opäť.

To, že dnes sa stále bojuje o ligový primát, je len preto, že Slovan nemal počas sezóny dostatočne široký káder. Kto z nás sníval, že belasí budú hrať na jar európsku súťaž? Predovšetkým po nemastnom začiatku proti gruzínskemu šampiónovi.

Tréner Weiss – a dnes už ani Adrián Guľa – nemusia nikomu nič dokazovať. Hovoria za nich výsledky i hra. Sú to slovenskí top tréneri. K jednému z nich sa teraz prikloní aj štipka športového šťastia.

Ak tvrdíte, že Dunajská Streda nemá čo stratiť, čo by znamenalo pre Slovan, ak by tento rok skončil bez titulu?

V klube by to mali triezvo zhodnotiť. V zmysle, že to bola historická sezóna, v ktorej spravili pre slovenský futbal veľa. Ak by im ušiel titul, potom nech majú zdvihnuté hlavy a ďalej pracujú. Môžu hrať predsa v skupine Európskej ligy, lebo kvalitu na to majú. Aj oni však musia doplniť káder.

Weiss často na tlačových konferenciách hovorí o kamarátoch z Dunajskej Stredy – nie je to trošku „mourinhovská“ hra?

Nie. Nechce eskalovať slovensko-maďarské politické prostredie. Navyše, v minulosti za Dunajskú Stredu hral a pozná aj majiteľa Oszkára Világiho. Vlado to robí veľmi umne, nevytĺka z toho pre Slovan žiadne body.

Aj vy to vnímate ako súboj slovenských mecenášov?

Chcem, aby bol čisto férový, aby sa rozhodol na ihrisku. Kmotrík st. a Világi si už dnes môžu pogratulovať, lebo na zamestnancov, ktorých platia – a na slovenské pomery sú mimoriadne štedrí – môžu byť hrdí.

Sme svedkami najlepšieho ligového finišu za posledné roky – je to podmienené tým, že to Slovan tento rok dotiahol v Európe ďaleko.

Načítavajú sa športové výsledky...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ