Stáva sa, že vyhráme a už sme ako majstri sveta, vraví bosniansky novinár. Chorvátsko je vraj iný svet a do tímu by vzal Škriniara

Martin Prosnan | 25.03.2023 06:00
Edin Džeko Foto:
Edin Džeko, najväčšia hviezda Bosny a Hercegoviny.
Môžete nad nimi pokojne vyhrať vonku, ale aj doma prehrať. Sú to Balkánci so všetkým, čo k nim patrí. Futbalisti Bosny a Hercegoviny budú v nedeľu druhým súperom Slovenska v kvalifikácii o postup na Euro 2024 v Nemecku. Málokto ich má tak dobre naštudovaných ako Samir Mlačo, renomovaný novinár z bosnianskeho periodika SportSport.

„Náš tréner jasne povedal, že cieľom z úvodných dvoch zápasov je šesť bodov – je pekné, keď je niekto optimista, ale treba to ukázať aj na ihrisku,“ vravel pred úvodnými duelmi v skupine J.

V roku 2013 Slovensko doma podľahlo v kvalifikácii Bosne 1:2. Ako sa odvtedy zmenil váš národný tím?

Dobre si na ten zápas pamätám, aj ja som bol v Žiline, boli to nezabudnuteľné tri dni. Pre Bosnu to bol, samozrejme, v každom smere špeciálny zápas. Všetci dodnes na ten duel spomíname s úsmevom. Otvoril nám dvere na MS v Brazílii, bol to historický úspech. Tím sa však výrazne zmenil, zostali len Edin Džeko a Miroslav Stevanovič. Zvezdan Misimovič je šéfom národného tímu, Elvir Rahimič zasa členom trénerského štábu. Všetko je iné (úsmev).

1. ohlasy Čítajte rozhovor Spokojnosť s 0:0? Bolo to hanebné, na mieste hráčov pár dní nejdem na ulicu. Calzonu vytiahli z klobúka

V žilinskom hľadisku sedela drvivá väčšina fanúšikov Bosny a Hercegoviny – bola z nich cítiť obrovská futbalová eufória. Platí to stále?

Vtedy si to u nás akosi sadlo. V krajine vládla veľká eufória, do reprezentácie chodili aj tí, ktorí to predtým nie vždy robili. Vo vzduchu bol cítiť blížiaci sa úspech. Spomínam si aj na ten dav, žiaľ, situácia je teraz iná.

Po Brazílii nenasledoval žiadny úspech, opadol aj záujem, na niektorých domácich zápasoch bývalo len niekoľko tisíc fanúšikov. Teraz sa to o niečo zlepšilo. Škoda, že fanúšikovia z Bosny nemôžu prísť v nedeľu do Bratislavy (dostali od UEFA trest, pozn. red.), aj keď som si istý, že niektorí si cestu na štadión nájdu.

Pred desiatimi rokmi prišla Bosna na Slovensko ako favorit. Opakuje sa dnes situácia?

Mali sme generáciu, ktorá jasne ukázala, že vie splniť fanúšikom aj najtajnejšie sny. Dnes je ťažké povedať, kto je favorit. Bosna má nového trénera a veľa bude závisieť od zápasu v Zenici s Islandom. Ak ho Bosna zdolá, v reprezentácii bude lepšia klíma. Ak prehrá alebo remizuje, vytvorí pred príchodom na Slovensko na seba tlak. Každý chce odštartovať kvalifikáciu so štyrmi alebo šiestimi bodmi.

Martin Dúbravka Čítajte viac Ak proti Luxembursku nie sme favorit, v akom predklone nastúpime proti Ronaldovi?

Bude pre Bosnu v Bratislave dobrá i remíza?

Veľké množstvo našich hráčov nie je vo forme, veľa závisí od 37-ročného Džeka a – navyše – Slovensko bude mať výhodu domáceho prostredia. Vidím to 50:50. Niektorí Bosniaci vám však akiste povedia, že bod by bol úspech, pretože so Slovenskom budeme neskôr hrať aj u nás.

Aké renomé má u vás slovenská reprezentácia?

Nenastúpi Milan Škriniar a to je pre Slovensko obrovská rana, uvedomujeme si to aj my. Je to veľká vec, aj keď, samozrejme, nikto by sa nemal radovať z cudzieho nešťastia. No je to šport. Myslím si, že Slovensko je napriek tejto strate veľmi nepríjemným tímom. Taká je však celá naša skupina.

Favoritom je určite Portugalsko, ale kto môže povedať, že na druhom mieste bude určite Bosna a Hercegovina, Island alebo Slovensko? Nikto. Náš tréner jasne povedal, že cieľom z úvodných dvoch zápasov je šesť bodov – je pekné, keď je niekto optimista, ale treba to ukázať aj na ihrisku.

Kde je bosniansky tím najviac zraniteľný a naopak, v čom vyniká?

Začnem od konca – niet pochýb o tom, že najväčšou bosnianskou hrozbou je Džeko. No už nemá tridsať, vtedy ho nikto nedokázal ustrážiť. Futbal je tímový šport a často záleží predovšetkým na hráčoch v strede poľa. Tam sa spoliehame na Kruniča, ktorý hrá v Miláne.

Chýbať však budú Miralem Pjanič, no najmä ľavý bek Sead Kolašinac.Problémom sa javí naše stopérske duo. Ahmedhodžić má síce skvelú formu v Anglicku, no Miličevič hrá iba na Cypre, čo nie je veľmi kvalitná liga.

08. Slovensko vs. Luxembursko Čítajte viac Lobotka: Ani Guardiola by s nami nespravil zázraky na počkanie. Calzona potrebuje čas, ale na Slovensku ho tréneri nemajú

Balkánci často hýria prílišným sebavedomím – je to dobré, lebo zo seba dostanú naozaj maximum, ale občas zvyknú súpera aj podceniť…

Pravda, často sme sebavedomí a je to dvojsečná zbraň. Veľmi ľahko sa „rozbehneme“, stačí nám jedno víťazstvo a potom narastá eufória, zrazu ako keby sme boli majstri sveta a vzniká dojem, že nám už nikto nič nemôže. Prerastie nám to jednoducho cez hlavu. V poriadku, pozitívna atmosféra je fajn, treba však poznať hranice. Často nás to unáša.

Ak zdoláme Island, každý bude hovoriť aj o troch bodoch zo Slovenska a čokoľvek iné sa bude považovať za prehru. Ak však kvalifikáciu začneme remízou alebo prehrou, atmosféra opadne a všetko bude inak. Začne sa volať po zmenách v reprezentácii.

Novinár Samir Mlačo. Foto: Facebook
Samir Mlačo Novinár Samir Mlačo.

Ako hodnotíte kvalifikačnú skupinu?

Ako veľmi nepríjemnú. Portugalsko je favoritom a ťažko ho môže niekto ohroziť. Istotu to však neznamená. Slovensko, Island a Bosna budú bojovať o druhé miesto. Náš nový tréner dostal zmluvu len do konca kvalifikácie, ak postúpi, zostane na lavičke, v opačnom prípade sa bude hľadať niekto iný. Je pod tlakom, ale tak to v športe býva.

Kto má z trojice Slovensko, Bosna a Island najväčšiu šancu postúpiť?

To si povieme po týchto dvojzápasoch. Je možné, že jazýčkom na váhach budú Luxemburčania a Lichtenštajnci, ak niekoho oberú o body. V tejto skupine nedostane nikto nič zadarmo. Ak by som si mal tipnúť, poviem, že druhá skončí napokon Bosna, i keď si myslím, že je porovnateľné dobrá ako váš národný tím.

Slovensko, Luxembursko Čítajte aj Kto bol najlepší a kto najviac sklamal? Ohodnoťte Slovákov v úvodnom zápase kvalifikácie

Island nechávam akosi bokom, aj keď má naozaj veľké srdce a to v mnohých zápasoch rozhoduje. Jeho hráči majú v sebe oveľa väčší náboj v porovnaní s reprezentantmi Bosny či Slovenska. Sám neviem, prečo je to tak.

Ak by ste si mohli vziať do Bosny jedného z dvojice Škriniar – Lobotka, kto by to bol?

Moja voľba je Škriniar, aj keď chute môžu byť rôzne. Veľa sledujem Seriu A, sú tam aj Džeko s Kruničom… A poviem vám, Škriniar i Lobotka sú fakt borci. Šiel by som za Škriniarom, lebo je srdečný, obetavý a ja milujem takýchto hráčov. Milana si preto všade vážia.

Chorvátsko, ktoré má podobný počet obyvateľov, je dlhé roky vo svetovej špičke, Bosna nie je taká konzistentná. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo je to tak?

Áno, v Bosne radi hovoríme, že Chorvátsko je nám blízke (geograficky), ale v mnohom aj vzdialené. Na Chorvátov v tom najpozitívnejšom zmysle slova žiarlime. Treba však uznať, že pre nás sú iným svetom.

Hráči z ich ligy sa predávajú za desať a viac miliónov eur, majú oveľa lepšiu infraštruktúru, ich tréneri vedú svetových a európskych gigantov. Modrič patrí Realu Madrid a teraz prichádzajú nové hviezdičky. Guardiol má dnes hodnotu viac ako sto miliónov eur a s touto silou sa nemôžeme rovnať.

Edin Džeko, kapitán Bosny. Foto: Profimedia
Edin Džeko Edin Džeko, kapitán Bosny.

Pochopiteľne…

Z domácej súťaže máme v reprezentácii jediného hráča a ten sa na ihrisko s určitosťou nedostane. Mnohé sa u nás odvíja od Džeka a ja mám obavy, čo bude, keď odíde. Toto je jeho posledná kvalifikácia. Sme na míle vzdialení od Chorvátska, ktoré pravidelne získava medaily a my sme sa pritom len raz kvalifikovali na šampionát do Brazílie. Aj teraz to budeme mať veľmi ťažké.

V Bosne a Hercegovine vládne veľká kriminalita. V športe a v jeho vedení nie sú bývalí hráči a legendy, nemôžu sa tam ani len priblížiť. Všetko sa vyberá podľa národnostného kľúča, trénerom reprezentácie musí byť napríklad moslim, asistentmi Chorvát a Srb. Je to smutné, žalostné, ale je to realita. Tento systém rúca nádej na zlepšenie.

Na jeseň odohral Slovan Bratislava s Mostarom dva veľmi tesné zápasy. Bude to na reprezentačnej úrovni niečo podobné?

Bol to výborný dvojzápas. Mostar doma dominoval. Aj v tejto sezóne určite vyhrá titul. Sú to podobne silné tímy a domnievam sa, že aj reprezentácie sú na rovnakej úrovni. Dnes je ťažké niečo predpovedať. Na jeseň sa tešil Slovan, teraz by sme sa pre zmenu mohli my (smiech).

Utrápená remíza. Ohlasy na zápas Slovákov v Trnave Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Wort.lu (Lux.): Luxemburčania berú bod zo...