Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci potrápili favorita, hrdinský výkon im nestačil. Tesnú výhru Portugalčanov zariadil Fernandes

Slovenskí futbalisti prehrali v piatkovom zápase kvalifikácie ME 2024 s Portugalskom 0:1. O triumfe favorita J-skupiny rozhodol na Tehelnom poli v 43. minúte Bruno Fernandes.

08.09.2023 22:43 , aktualizované: 09.09.2023 00:35
SR Bratislava šport futbal kval. ME J Slovensko... Foto: ,
Sklamanie Petra Pekaríka a radosť portugalských futbalistov po kvalifikačnom zápase v Bratislave.
debata (5)

V tabuľke sú Portugalčania na čele s plným počtom 15 bodov a so skóre 15:0, druhé Slovensko a tretie Luxembursko, ktoré v piatok zdolalo Island 3:1, majú 10 bodov.

Slováci podali proti favoritovi sympatický výkon, vypracovali si viacero šancí, no v 43. nestačili na rýchlu akciu súpera, po ktorej rozhodol Fernandes. Stredopoliar Portugalska tak štýlovo oslávil svoje narodeniny.

László Bénes Čítajte viac Kto vás potešil a od koho ste čakali viac? Ohodnoťte Slovákov po trpkej prehre

Zverenci Francesca Calzonu nastúpia v ďalšom domácom zápase kvalifikácie v pondelok 11. septembra o 20.45 h proti Lichtenštajnsku. Na budúcoročný šampionát v Nemecku (14. júna – 14. júla) postúpia prvé dva tímy z každej z desiatich skupín.

J-skupina kval. ME 2024:

SLOVENSKO – Portugalsko 0:1 (0:1)
Gól: 43. Fernandes. Rozhodovali: Nyberg – Beigi, Söderqvist (všetci Švéd.), ŽK: Schranz, Duda – Ronaldo, 21.473 divákov.
SLOVENSKO: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka (75. Bénes), Lobotka (83. Hrošovský), Duda – Schranz (64. Suslov), Polievka (64. Boženík), Haraslín (83. Ďuriš)
Portugalsko: Costa – Dalot, Dias, A. Silva, Cancelo (62. Semedo) – B. Silva, Palhinha, Fernandes – Vitinha (63. Otavio), Ronaldo, Leao (63. Neto)

Zápas Slovensko - Portugalsko na Tehelnom poli Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Je dejiskom najdôležitejších reprezentačných...

Slováci mali úvodný výkop zápasu, ale už po 58 sekundách sa hostia dostali do veľkej šance, keď Vitinha dostal loptu z pravej strany do stredu šestnástky, ale jeho zakončeniu chýbala razancia. Favorit mal do tejto fázy loptu častejšie na kopačkách, ale 10. minúte sa po kombinácii Slovákov dostal k odrazenej lopte Kucka, no ľavačkou ju poslal ďaleko od brány.

Bližšie ku gólu mal vzápätí Polievka po centri Pekaríka, jeho pokus Costa zneškodnil. Výbornú pasáž slovenských hráčov zakončila šanca Schranza, ktorý si výborne spracoval loptu, ale zakončenie Haraslína skončilo na obrannom múre súpera.

Slovensko - Portugalsko Čítajte aj Duel desaťročia v obrazoch: zaplnené tribúny, vysmiati kapitáni, stovkár Kucka či odkaz pre Ronalda

Ofenzívny futbal pokračoval, vzápätí sa do dobrej pozície dostal Fernandes, tentoraz sa dobrým zákrokom prezentoval Dúbravka. Po polhodine hry zaujala rýchla akcia, keď sa Haraslín výborne presadil až do šestnástky, ale skončil na zemi.

V závere polčasu mohol výborný výkon Slovákov korunovať Haraslín po prihrávke Pekaríka, ale loptu poslal tesne vedľa brány. To, čo nevyšlo jemu, sa vzápätí podarilo Fernandesovi, ktorý po rýchlej akcii prekonal Dúbravku a poslal hostí do vedenia.

Po prestávke mali prvú šancu opäť Portugalčania, keď Cancelo postupoval sám až pred šestnástku, rozhodol sa zakončiť, ale slovenský brankár jeho pokus zneškodnil. Vyrovnať mohol Schranz v 56. minúte, keď sa po ľavej strane dostal pred brankára, ale jeho pokus skončil tesne vedľa.

Slovensko, Portugalsko Čítajte viac Zápas Slovensko - Portugalsko sme sledovali ONLINE

Obaja tréneri potom poslali na trávnik čerstvých hráčov, o chvíľku na to sa oprel do lopty Ronaldo. Trafil však tesne vedľa. Slovenskí reprezentanti túžili vyrovnať, favoritovi stačili v tempe, najmä striedajúci Boženík oživil ofenzívu.

V 73. minúte mal blízko ku gólu Škriniar, ale hlavou tesne minul. Na opačnej strane zlikvidoval Dúbravka šancu Ronalda. V závere zápasu sa ešte snažil z priameho kopu presadiť Bénes, ale trafil len do múru.

Francesco Calzona, tréner SR: „Chalani odohrali fantastický zápas, som na nich hrdý. Nezaslúžili sme si prehrať. Aj po taktickej stránke sme hrali výborne. Dostali sme Portugalčanov do ťažkostí, museli veľa behať. Súper v porovnaní s predchádzajúcimi zápasmi zmenil rozostavanie, ale hneď ako sme sa dozvedeli portugalskú zostavu, urobili sme nejaké korekcie.“

Tréner Slovákov Francesco Calzona po jednej z... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Bratislava šport futbal kval. ME J Slovensko Portugalsko BAX Tréner Slovákov Francesco Calzona po jednej z nepremenených šancí.

Roberto Martínez, tréner Portugalska: „Slováci hrali veľmi dobre, Francesco Calzona urobil kus výbornej práce. Prvých 15 minút sme začali zle, Slováci boli lepší. Ale mali sme víťazný spirit a zvládli sme to. Ale Slovákom chcem zložiť poklonu, potrebujeme takéto ťažké zápasy. Ronaldo nám bude chýbať v ďalšom zápase pre karty, ale to musíme brať ako súčasť futbalového života.“

Martin Dúbravka, brankár SR: „Je to smutný výsledok, pretože sme ukázali dobrú hru, držali sme loptu. Škoda, že sme nevyužili šance a inkasovali gól do šatne. Portugalčania ukázali individuálnu kvalitu v šestnástke.“

Portugalsko sa ujíma vedenia 1:0. Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Bratislava šport futbal kval. ME J Slovensko Portugalsko BAX Portugalsko sa ujíma vedenia 1:0.

Lukáš Haraslín, krídelník SR: „Dnes sme podali skvelý výkon proti silnému súperovi a favoritovi. Portugalci využili svoje šance a vyhrali, majú neskutočnú kvalitu. My sme príležitosti mali. Bohužiaľ, ja som trafil iba žrď a z následného protiútoku sme inkasovali. Dosť ma to hnevá a mrzí. Za hru, ktorú sme predviedli, sa nemusíme hanbiť. Sme sklamaní z výsledku, ale nie z predvedenej hry.“

Juraj Kucka, stredopoliar SR: „Hrali sme dobre, odvážne. Boli sme vyrovnaným súperom. Nedokázali sme využiť šance a za to pykáme. Snažili sme sa hrať, nebáť sa. Mrzí nás to, ale ideme ďalej. Rozoberieme si to a pripravíme sa na ďalší zápas.“

Bruno Fernandes, strelec víťazného gólu Portugalska: „Som šťastný, že sme vyhrali, navyše som dal gól, čo je super pocit.. Vedeli sme, že proti Slovensku to bude ťažké. Priblížili sme sa k postupu na ME a to je najdôležitejšie.“ (zdroj: RTVS)

Standings provided by Sofascore
Reakcie Cristiana Ronalda v bratislavskom dueli Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Cristiano Ronaldo privádza svoj tím na trávnik...

Luxembursko sa dotiahlo na Slovensko

Futbalisti Luxemburska zvíťazili v „slovenskej“ J-skupine kvalifikácie ME 2024 nad Islandom 3:1 a s desiatimi bodmi poskočili na tretie miesto tabuľky. V ďalšom zápase vyhrala Bosna a Hercegovina doma nad Lichtenštajnskom 2:1 a pripísala si druhý triumf.

Luxemburčania potvrdili dobrú formu v úvodnej polovici kvalifikácie, po remíze so Slovenskom (0:0) a prehrou v Portugalsku (0:6) zaznamenali tretí triumf. Na domácej pôde sa ujali vedenia už v 9. minúte, keď Maxime Chanot premenil penaltu.

Lamine Yamal Čítajte aj Čakvetadze znížil na 1:4, no koncert Španielov pokračoval. Debakel spečatil 16-ročný rekordér

Ďalší priebeh ponúkol vyrovnaný duel, ale v koncovke boli lepší Luxemburčania a v 70. minúte zvýšil na 2:0 Yvandro Borges Sanchez. Island znížil v 88. minúte, keď hral už bez vylúčeného Hordura Harnussona, ale vzápätí definitívne rozhodol Danel Sinani.

V Zenici padli všetky góly už v úvodných 21 minútach. V tretej udrel domáci kanonier Edin Džeko, v 18. si dal vlastenca Simon Luchinger a vzápätí znížil Sandro Wolfinger. V ďalšom priebehu mali prevahu Bosniaci, ale gól už nepadol.

Lichtenštajnsko strelilo vôbec prvý gól v kvalifikácii a bez bodu je posledné. Bosna je so šiestimi bodmi štvrtá. Luxembursko má na konte desať bodov rovnako ako druhé Slovensko, na čele je stopercentné Portugalsko, ktoré vyhralo v Bratislave 1:0.

5. kolo kvalifikácie ME 2024

J-skupina:
Bosna a Hercegovina – Lichtenštajnsko 2:1 (2:1)
Góly: 3. Džeko, 18. Luchinger (vl.) – 21. Wolfinger. Rozhodoval: Karabajev (Kaz.), ŽK: Kolašinac, Krunič – Traber, Malin, Luchinger
BaH: Šehič – Miličevič, Hadžikadunič, Kolašinac – Dedič, Nalič (64. Tahirovič), Pjanič (77. Hadziahme­tovič), Krunič (90.+3 Hamulič), Demirovič (90.+3 Kodro) – Bilbija (77. Gazibegovič), Džeko
Lichtenštajnsko: Buchel – Beck, Traber, Malin – S. Wolfinger (84. F. Wolfinger), Luchinger (84. Netzer), Wieser (68. Meier), Sele, Goppel – Salanovič (84. Hasler), Saglam (73 Luque)

Luxembursko – Island 3:1 (1:0)
** Góly:** 9. Chanot (z 11m), 70. Borges Sanches, 89. Sinani – 88. Haraldsson. Rozhodoval: Kikačeišvili (Gruz.), ŽK: Mahmutovič, Martins Pereira – H. Magnusson, Haraldson, ČK: 73. Magnusson po druhej ŽK
Luxembursko: Moris – Chanot, Martins Pereira, Mahmutovič (64. Gerson) – Martins (64. Bohnert), Olesen (64. Jans), Barreiro Martins, Sinani, Mica Pinto – Borges Sanches (90.+3 Dardari), Curci (81. Thill)
Island: Runarsson – Fridriksson, H. Magnusson, Palsson, Finnsson – Haraldsson, Traustason, Gudmundsson – Thorsteinsson (79. Johannesson), Finnbogason (79. Anderson), S. Magnusson

Načítavajú sa športové výsledky...

Ohodnoťte Slovákov po zápase s Portugalčanmi

Hlasovalo 1602 ľudí.

Milan Škriniar

Milan Škriniar

Priemerný výsledok: 85,08 b.

Martin Dúbravka

Martin Dúbravka

Priemerný výsledok: 83,53 b.

Stanislav Lobotka

Stanislav Lobotka

Priemerný výsledok: 83,37 b.

Peter Pekarík

Peter Pekarík

Priemerný výsledok: 82,78 b.

Dávid Hancko, tablo

Dávid Hancko

Priemerný výsledok: 80,63 b.

Lukáš Haraslín

Lukáš Haraslín

Priemerný výsledok: 76,56 b.

Juraj Kucka

Juraj Kucka

Priemerný výsledok: 73,31 b.

Ondrej Duda

Ondrej Duda

Priemerný výsledok: 70,92 b.

Ivan Schranz nepouzivat

Ivan Schranz

Priemerný výsledok: 70,52 b.

Denis Vavro

Denis Vavro

Priemerný výsledok: 68,84 b.

Róbert Boženík

Róbert Boženík

Priemerný výsledok: 67,30 b.

László Bénes

László Bénes

Priemerný výsledok: 66,45 b.

nepoužívať Róbert Polievka

Róbert Polievka

Priemerný výsledok: 62,20 b.

Tomáš Suslov

Tomáš Suslov

Priemerný výsledok: 34,97 b.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #portugalskí futbalisti