Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi by sedenie na dvoch stoličkách nedovolili, tvrdí Merčiak. Calzonovi a SFZ vytkol dve veci, načrtol možný scenár po ME

Dva zápasy. Jeden kvalitnejší výkon proti FC Barcelona, druhý podpriemerný s predposledným Cagliari. Nová éra Neapola pod vedením Francesca Calzonu sa nezačala ideálne.

27.02.2024 11:00
Francesco Calzona Foto: ,
Francesco Calzona sa zatiaľ dohodol s SSC Neapol na štvormesačnej spolupráci.
debata

Pravda, tréner národného tímu Slovenska je tretím v poradí, ktorý má na Štadióne Diega Maradonu čarovať.

Neapol je tieňom mužstva, ktoré vlani bavilo v Lige majstrov a získalo po tridsiatich rokoch titul v Serie A.

Hoci k výraznejším zmenám v kádri neprišlo, odchod trénera Luciana Spallettiho pred štartom aktuálnej sezóny s mužstvom zatriaslo.

Jedným z mála futbalistov, ktorí predvádzajú konštantné výkony už dva ročníky po sebe je Stanislav Lobotka.

Francesco Calzona Čítajte viac Calzona má nad čím premýšľať. Tréner Neapola čaká na prvý triumf

"V niektorých ukazovateľoch má dokonca lepšie čísla, ako v uplynulej sezóne. O niektorých hráčoch to neplatí.

Aj preto je Stano jeden z lídrov, ktorí spoločne s prezidentom Aureliom de Laurentiisom riešia za zatvorenými dverami, ako mužstvo posunúť," priznal v rozhovore pre Športweb Lobotkov agent Branislav Jašurek.

Calzona nahradil Rudiho Garciu a taktiež Waltera Mazzariho. Začal z ostra, ale proti Barcelone v prvom dueli osemfinále Ligy majstrov nesklamal.

Aj od talianskych expertov si vyslúžil pochvalu. Veď duel sa hral minulú stredu a Calzona podpísal zmluvu do konca aktuálnej sezóny len dva dni predtým.

Ladislav Borbély Čítajte viac Futbalová bigamia, reaguje Borbély na správy, že Calzona povedie aj Neapol. Reprezentácia vraj bude len doplnková aktivita

„Ďakujem Slovenskému futbalovému zväzu a prezidentovi Jánovi Kováčikovi za ústretovosť,“ začal tlačovú konferenciu pred zápasom s Barcelonou samotný Calzona.

SFZ sa rozhodol, že umožní rodákovi z Kalábrie dvojrolu – kouča národného tímu Slovenska a tiež hlavného kormidelníka Neapola.

Zároveň oznámil, že Calzona predĺžil zmluvu do konca roka 2025. Ak postúpi s tímom na majstrovstvá sveta 2026, bude mu automaticky predĺžená.

Podobný postup SFZ aplikoval už viackrát, vrátane Calzonu. Pri svojom debute v roli hlavného trénera doviedol Slovensko na tohtoročné ME 2024.

"Prestíž to, samozrejme, je. Musíme si dať ruku na srdce. Keby nemal minulosť ako člen realizačných tímov Maurizia Sarriho a Luciana Spallettiho v Neapole, tak o žiadnej prestíži by sme tu nehovorili.

A keby bol trénerom reprezentácie iný Talian, šéf Aurelio de Laurentiis by nad menom Francesco Calzona nepremýšľal.

Rolu zohralo, že postúpil so Slovenskom na majstrovstvá Európy. Pre neho je to obrovská prestíž. Na začiatku angažmánu na Slovensku nemohol o niečom takom dúfať ani v najtajnejších snoch," povedal komentátor RTVS Marcel Merčiak.

Postoju SFZ rozumie, ale predsa našiel dve veci, ktoré kompetentným a taktiež Calzonovi vytkol.

"Oznámenie predĺženia spolupráce v roli trénera reprezentácie prišlo až v čase, kedy sa už dial tento neapolský virvar.

Druhá vec, taká maličkosť, možno odkaz fanúšikom, ktorých hľadáme a potrebujeme. Niečo v zmysle, som tu s vami a budem vás pripravovať na ME," doplnil Merčiak.

Doma, ale aj napríklad za riekou Morava sa experti čudovali, že zväz Calzonovi umožní sedieť naraz na dvoch stoličkách.

"Veci v slovenskom futbale riešia Česi a funguje to aj naopak. Čudujú sa a niečo podobné by nedovolili. Som presvedčený, že áno, lebo s tým nemajú skúsenosti.

Beriem reakciu zväzu v tejto netypickej situácii v mladej 30-ročnej histórii národného tímu.

Avšak, ak bude Calzona za tých 10–11 týždňov v Neapole úspešný, bude národný tím po Eure hľadať nového trénera," uzavrel Merčiak.

Krásna športová moderátorka Poppy Millerová Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Počas štúdia na univerzite sama hrávala futbal....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský futbalový zväz #Marcel Merčiak #Francesco Calzona