Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Calzona: Zdolať hokejistov je veľká vec. Boženík bol sklamaný, v Taliansku stále počuť meno Suslov

Spoločenské akcie má rád. Keď sa dozvedel, že slovenskí futbalisti boli najlepším kolektívom za rok 2023, neváhal. Sadol do lietadla a pricestoval do Bratislavy. Prevzal cenu za reprezentáciu, ktorú dostal z problémov až na majstrovstvá Európy 2024.

07.02.2024 13:52
Slovensko - Island 16 Foto: ,
Francesco Calzona burcuje svojich zverencov.
debata

„Zdolať hokejistov je na Slovensku veľká vec. Vážim si to a taktiež úspech, ktorý sme s chlapcami dosiahli,“ povedal reprezentačný tréner Francesco Calzona (55) počas galavečera Športovec roka 2023.

Boli ste už niekedy na hokejovom zápase?

Ešte nie, ale plánujem sa ísť pozrieť. Zatiaľ som sledoval hokej iba v televízii, ale chcem to zmeniť. Keď sme cestovali do Bratislavy, pýtal som sa, či sa nehrá nejaký duel. Na obrazovkách to vyzerá ako zábava, teším sa na zápas naživo.

Pred novinárov predstupujete tradične so slovenským pozdravom. Naučili ste sa už nejaké slová?

Slovenčina je veľmi náročná. Snažím sa používať základné frázy – aby som vedel aspoň pozdraviť, keď niekam prídem. Snažím sa o to, ale nie je to ľahké.

Postup na ME ste oslávili na jeseň. Ako ste si užili prvé dni voľna po kvalifikácii?

Oddýchol som si nejakých desať dní a užíval si emócie. Potom som sa začal pozerať do budúcnosti. Ako pripraviť kempy pred majstrovstvami Európy, nájsť súperov a podobne. Nerád sa obzerám za seba, hľadím skôr dopredu.

Ale takéto galavečere vás vracajú späť k pekným spomienkam, nie?

Iste, rád ich absolvujem. Je to príjemné. Rád som sem prišiel, neváhal som. Možno neskôr ma tie spomienky ešte dobehnú a uvedomím si, čo sme dosiahli.

Danka Barteková Čítajte viac Bezchybná sezóna, premiérový triumf. Kráľovnou športu je Barteková, ukončila hegemóniu Vlhovej

Cez hráčov, realizačný tím, zväz, ktorý mi vytvoril skvelé podmienky alebo fanúšikov, lebo sa vrátili na štadión, aj keď nám možno na začiatku neverili. Pripomínať si tieto veci je krásne. Môžeme byť hrdí na to, čo sme dosiahli. A možno aj z toho hľadiska, že sme v ankete zdolali hokejistov.

Čaká vás náročný polrok a nová skúsenosť. Viesť mužstvo na veľkom záverečnom turnaji prináša tlak. Tešíte na to napätie?

Som skôr koncentrovaný ako nervózny. Tlak k mojej práci patrí, zvykol som si. Viesť klub a reprezentáciu sú rozdielne veci. V národnom tíme nemáte toľko času. Dávame hráčom počas krátkych kempov obrovské množstvo informácií. Nie každý ich spracuje okamžite.

Futbalisti prichádzajú z iného prostredia a majú rôzne návyky. Snažíme sa zlepšiť čo najviac vecí. Je tam obrovský priestor na progres. Chceme ísť na majstrovstvá Európy pripravení pasovať sa s najlepšími mužstvami.

Baví vás sledovať, keď konkrétny hráč či mužstvo ako celok rastie?

Samozrejme. Človek cíti zadosťučinenie, keď hráči plnia vaše pokyny a prináša to ovocie. Je to najmä ich zásluha. Máme výbornú generáciu futbalistov i ľudí. Chcú sa učiť, sú inteligentní.

Vidieť taký progres za krátky čas je obdivuhodné. Chcem, aby si aj ďalšie rady brali k srdcu a na Eure sme znova posunuli našu hru na vyššiu úroveň.

V kvalifikácii ste dali šancu na trávniku až 29 futbalistom. V marci nastúpite proti Nórsku a v Rakúsku. Dostanú šancu aj úplne noví hráči?

Pred nikým nezatvárame dvere. Najbližším cieľom je, aby sme vybrali čo najkvalitnejších hráčov. Ak doteraz nebol niekto nominovaný, nie je čas na veľké experimentovanie. Mapujeme mnohých futbalistov a ak niekto bude vyčnievať, šancu dostane.

Keby došlo k situácii, že v konečnej nominácii sa budeme rozhodovať medzi novicom a futbalistom so skúsenosťami, uprednostníme toho, ktorý s nami už čo-to absolvoval a pozná tréningový proces aj herný prejav.

Martin Valjent Čítajte viac Valjent končil ako kapitán, Greif s nulou. Slováci sú na polceste do finále Španielskeho pohára

Ako je na tom zranený Milan Škriniar?

Milan je náš kapitán. Počítame s ním a čakáme ho. Komunikujeme spolu každý týždeň. Zranenie sa mu po operácii dobre hojí, rehabilitácia prebieha podľa plánu. Nepripúšťame si, že by sme išli na šampionát bez neho.

V klube začal chytať Martin Dúbravka. Čo pre slovenské mužstvo znamená, ak má gólmana chytajúceho v najlepšej lige sveta?

Nemali sme o ňom žiadne pochybnosti ani keď nechytal. Vždy prišiel skvele pripravený. Martin je absolútny profesionál – na ihrisku aj mimo neho. Dúbravka je slovenská istota. Štarty v Premier League mu môžu len pomôcť a slovenskému tímu tak isto.

Róbertovi Boženíkovi nevyšiel prestup z Boavisty Porto do FC Sevilla. Komunikovali ste s ním?

Bol veľmi sklamaný. Volali sme spolu niekoľkokrát. Robo je silná osobnosť a skvelý chlapec. Už deň-dva po prestupe bol odhodlaný pokračovať vo forme, ktorú predvádzal v Boaviste. Chce mať ešte lepšiu polsezónu v Boaviste, ako na jeseň.

Rád by šiel na Euro v ešte lepšej fazóne. Mrzelo ho, že nespravil ďalší krok v kariére a prestup do Sevilly sa nakoniec nezrealizoval. Aj to prináša futbal. Božo vie, že ma všetko pred sebou.

Róbert Boženík Čítajte viac Hráčsky agent Tokoš: Ktovie, možno to bol osud. Všetko však nasvedčuje tomu, že Boženík bol pre Sevillu extra dôležitý

Tomáša Suslova si Hellas Verona zaviazal do roku 2027. Aké o ňom idú správy z Talianska?

Suslov patrí medzi najlepších hráčov Verony. Nie div, že si ho poistili na takú dlhú dobu. Zvykol si na tamojšiu mentalitu.

Dospieva ako hráč aj ako človek. Taký kontrakt znamená, že vletel do Serie A ako víchor a Verona si ho chcela poistiť. Veľa sa o ňom v Taliansku hovorí. Fanúšikovia si ho obľúbili, hrá tam výborne.

V Taliansku bude hrať aj Dávid Ďuriš. Čo ho čaká v druhej najvyššej súťaži?

Dávid bude potrebovať čas. Práve skompletizoval svoj prvý prestup do zahraničia. Serie B je značne fyzickejšia ako najvyššia súťaž. Nečaká ho nič jednoduché, ale Dávid je pracant.

Prajem mu veľa šťastia, aby spravil medzistupienok k prestupu do ešte lepšej súťaže. Musí však potvrdzovať kvalitu, ktorú má.

Lucia Čermáková, svetová jednotka vo footgolfe Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Footgolf je kombináciou dvoch najpopulárnejších...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Boženík #EURO 2024 #Tomáš Suslov #Francesco Calzona