Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Iba asistent? Mačka vo vreci? Kováčik je rád, že Calzona umlčal kritikov a nechápe útoky na Hamšíka

Prezident slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik zhodnotil rok 2023.

22.12.2023 09:19
Francesco Calzona Ján Kováčik Foto: ,
Šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik s trénerom Francescom Calzonom.
debata

Podľa prvého muža slovenského futbalu je za čo chváliť. Slovensko sa najskôr stalo organizátorom ME 2025 do 21 rokov.

Následne si futbalová reprezentácia vybojovala postup na budúcoročné ME 2024 v Nemecku.

A úspech sa dostavil aj na klubovej úrovni. Slovan s Trnavou ako prvé dva slovenské kluby v ére samostatnosti hrali súčasne v skupinovej fáze európskych pohárov.

Spartak svoju púť v Európskej konferenčnej ligy už ukončil, Slovan si na jar zahrá v play off o osemfinále EKL proti Sturmu Graz.

"Pravda sa vždy ukáže na ihrisku a v hľadisku. V oboch týchto parametroch tím Francesca Calzonu obstál výborne. Ľudia z trénerského prostredia, ktorí majú niečo reálne za sebou, vidia a oceňujú zlepšenie hry našej reprezentácie, ktorá sa premietla aj do výsledkov.

A svoj názor vyjadrili aj diváci – tým, že na jeseň prišli a povzbudzovali náš tím nielen na hviezdne Portugalsko, ale aj v zápasoch so súpermi, ktorých asi nikto nepokladá za divácke ťaháky, či už Lichtenštajnsko alebo Island," povedal Kováčik v rozhovore na stránke SFZ.

Róbert Polievka Čítajte viac Je čas odísť. Bojím sa, že góly v našej lige by mi na Euro nestačili, priznáva úprimne kanonier Polievka

Pripomenul zaujímavú bilanciu. Slovensko je jednou zo 14 krajín, ktoré sa v tomto momente môžu pochváliť tým, že sa jej podarilo trikrát po sebe kvalifikovať na záverečný turnaj EURO od momentu, keď na ňom štartuje 24 tímov.

"Tým sa naopak nemôžu pochváliť také krajiny ako Holandsko, Švédsko, Dánsko, Škótsko, Srbsko, Grécko, Nórsko, Rumunsko a ďalších tridsať členských štátov UEFA. Je to veľký úspech tímu Francesca Calzonu,“ pokračoval Kováčik.

Nevynechal ani kritiku, ktorá sa zniesla nielen na neho, ale aj talianskeho kouča pri výbere nového kormidelníka pre národný tím.

Najdôležitejší slovenskí futbalisti v kvalifikácii ME 2024
Video
Dátový analytik Marek Kabát vybral kľúčových hráčov Slovenska / Zdroj: TV Pravda

"O to väčšia satisfakcia je to pre neho, ale predovšetkým pre hráčov, ktorých dokázal presvedčiť o svojej predstave, ako môže hrať slovenská reprezentácia. Tí za ním stáli spôsobom, aký som doteraz nezažil a to aj vtedy, keď sa nám výsledkovo a ani herne nedarilo.

Nebudem klamať, že je to satisfakcia aj pre mňa, pretože na tému „iba asistent“ alebo „mačka vo vreci“ som si vypočul i prečítal toho dosť.

Mrzí ma to predovšetkým kvôli Marekovi Hamšíkovi, ktorý priniesol tip vychádzajúci z jeho jedinečnej vlastnej futbalovej skúsenosti a stal sa sám terčom posmechu i netajenej závisti či nevraživosti. On naopak pomohol reprezentácii troma rôznymi spôsobmi.

Tipom na trénera, ktorý sa ukázal byť správny a prospešný, na ihrisku v úplnom závere svojej hráčskej kariéry, keď pomohol vybojovať dôležité výhry na Islande a v Lichtenštajnsku.

A od septembra aj ako veľmi platný člen realizačného tímu, ktorý pozná nielen hráčov, ale aj naše reálie a celý chod reprezentácie tak ako nikto iný," doplnil Kováčik.

Slovensko - Island 16 Čítajte viac V Taliansku sa nekritizuje?! Snáď Calzona nečaká, že pochválime výkon ako v Luxembursku, vraví slovenská legenda

Jedným dychom načrtol, ako bude vyzerať príprava slovenských futbalistov pred ME 2024.

„V marci máme naplánované dve prípravné stretnutia. Prvé z nich chceme odohrať doma a s najväčšou pravdepodobnosťou bude naším súperom Rakúsko.

Ďalší program prípravy budeme veľmi starostlivo pripravovať s tímom Francesca Calzonu tak, aby jeho výsledkom boli čo najlepšie výkony a taktiež aj výsledky na záverečnom turnaji," uzavrel Kováčik.

Nárast trhovej hodnoty slovenských futbalistov Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Niektorí prispeli viac, iní menej. Postup...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský futbalový zväz #Ján Kováčik #Francesco Calzona