Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Belgičania sa predbiehajú v štipľavých poznámkach. Do úst si berú aj hernú inteligenciu slovenských futbalistov

Víkendový žreb v Hamburgu rozhodol, že slovenskí futbalisti sa na budúcoročnom Eure stretnú v skupine s Belgickom, Rumunskom a tretím tímom, ktorý sa musí na šampionát ešte kvalifikovať.

04.12.2023 16:22
Patrik Hrošovský Foto: ,
Patrik Hrošovský je jediným slovenským reprezentantom, ktorý hráva v Belgicku.
debata (31)

Podľa všetkého zavládla v Belgicku, ktoré bolo pri žrebe nasadené v 1. koši, veľká eufória. Miestni novinári sa už vidia vo vyraďovacej fáze. Bez toho, aby sa ich futbalisti čo i len poriadne nadreli.

Faktom je, že Belgičania sú favoritom číslo jeden na postup. Vo svojom strede majú viacero hviezd, k minimálne osemfinálovej účasti ich predurčuje aj renking FIFA – aktuálne sú na 4. mieste, čo je v takom globalizovanom športe, akým futbal je, známka najvyššej kvality.

Belgičania sa na futbalové Euro prebojovali bez problémov, to však aj Rumuni, mužstvo, ktoré ťahali z druhého výkonnostného koša, a Slováci tiež. Napokon, zverenci Francesca Calzonu mali postup do Nemecka zabezpečený už jeden zápas pred koncom kvalifikácie.

slovensko futbal Čítajte viac Žreb ME? Som v rozpakoch. Slováci môžu byť čiernym koňom turnaja, želám si derby s Čechmi

Napriek tomu „sokolov“ akoby ani nebrali vážne. Belgickí novinári pripomínajú, že Slováci sú v rebríčku FIFA až na 45. mieste a na európsky šampionát sa kvalifikovali z pomerne ľahkej skupiny.

V hodnotiacich článkoch uvádzajú, že okrem iného doma remizovali s Luxemburskom a najväčšia hviezda – Marek Hamšík – už nie je aktívny hráč, ale v realizačnom tíme.

„Sú to mužstvá, z ktorých si Romelu Lukaku spraví predjedlo. Pre útočníka AS Rím, ktorý sa blíži k hranici sto gólov v reprezentačnom drese, to budú len chuťovky,“ napísal napríklad portál Het Laatste Nieuws.

Jeho redaktor Niels Poissonnier dokonca zašiel ešte ďalej a štipľavo glosuje kvalitu súperov.

„Okrem Ukrajiny, ktorá je na 22. mieste, žiadny z ďalších tímov nie je v prvej štyridsiatke rebríčka FIFA. Nikto z nich nemá hráča, ktorý by sa inštinktom, inteligenciou alebo výbušnosťou približoval k našim futbalistom,“ glosuje.

Slovensko - Island 19 Čítajte viac Hrateľná skupina pre Slovákov! Z prvého a druhého koša dostali najprijateľnejších súperov

Ukrajina, ktorú vypichol azda ako najvážnejšieho súpera pre Belgicko, sa musí na ME ešte kvalifikovať.

Poissonnier nezostal nič dlžný ani Rumunom, ktorý ovládli svoju kvalifikačnú skupine pre silným Švajčiarskom. Ich kvalitu ilustroval na bývalom hráčovi Slavie Praha – Nicolae Stancuovi.

Ten sa ako najväčšia hviezda českej súťaže z pražského tímu pobral za 10 miliónov eur do belgickej ligy, kde však veľmi nepochodil. Teraz hrá v priemernom saudskoarabskom klu­be.

„Spomínate si ešte naňho? V roku 2016 za neho Anderlecht zaplatil 10 miliónov. Boli to peniaze vyhodené do vzduchu. Teraz má tridsať rokov a hráva za priemerný saudskoarabský klub Damac FC.“

Zo slovenských reprezentantov hráva momentálne v Belgicku jedine Patrik Hrošovský za Genk. V tejto sezóne odohral 15 duelov, často však do nich naskakuje len z lavičky.

Nárast trhovej hodnoty slovenských futbalistov Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Niektorí prispeli viac, iní menej. Postup...
31 debata chyba
Viac na túto tému: #Het Nieuwsblad #EURO 2024 #slovenská futbalová reprezentáca