Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sa spamätali, píšu svetové médiá. Za postup na ME zarobili milióny, koľko dostanú hráči?

Za skvelú prácu veľká odmena. Slovenskí futbalisti získali postupom na majstrovstvá Európy 2024 štedrú prémiu.

18.11.2023 12:03
Slovensko - Island 13 Foto: ,
Radosť po Dudovej premenenej penalte.
debata (1)

Únia európskych futbalových asociácií (UEFA) prerozdelí mužstvá, ktoré si zaistili postup na nadchádzajúce Euro desiatky miliónov eur.

Slovensko sa po štvrtkovom triumfe 4:2 nad Islandom stalo jedenástou krajinou s istotou štartu. Každý z 24 účastníkov ME 2024 získa 9,25 milióna eur. Tie majú Slováci istú.

Zatiaľ nie je úplne jasné, podľa akého kľúča budú zdroje rozdeľovať. Avšak, prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik po Islande čo-to naznačil.

„Istá suma pôjde rozvoj. Budeme môcť zase urobiť investíciu do niektorej zložky slovenského futbalu, na ktorej sa dohodne a odsúhlasí to najvyšší orgán konferencia Slovenského futbalového zväzu,“ uviedol Kováčik.

Reakcie svetových médií na postup Slovenska:

The Guardian: „Slovensko sa spamätalo z gólu, zdolalo Island 4:2 v J-skupine a zaistilo si miestenku na EURO 2024.“

Sportstar: „Slovensko si zaistilo druhé miesto v J-skupine presvedčivým domácim víťazstvom 4:2 proti Islandu s dvoma gólmi Lukáša Haraslína.“

UEFA: „Maďarsko a Slovensko sú najnovšie dva tímy, ktoré sa kvalifikovali na záverečný turnaj UEFA EURO 2024. Oba tímy dosiahli vo štvrtok výsledky, ktoré potrebovali.“

idnes.cz: "Slovenskí futbalisti v kvalifikácii na EURO zdolali doma Island 4:2 a kolo pred koncom postúpili na záverečný turnaj. Svoju účasť potvrdili tiež Maďari remízou 2:2 v Bulharsku.

The Straits Times: "Maďarsko a Slovensko sa stali najnovšími tímami, ktoré si 16. novembra zaistili miestenku na EURO 2024.

V minulosti viackrát prízvukoval, že si z „koláča“ odkroja nielen projekty na podporu mládeže či futbalu všeobecne, ale aj samotní hráči a realizačný tím.

„Tretina prostrediekov je pre nich. Druhú časť investujeme do nákladov spojených s finálovým turnajom ME, tretiu do rozvoja futbalu,“ povedal Kováčik po postupe na ME 2020.

Je pravdepodobné, že rovnaký kľúč delenia bude platiť aj teraz. Ak sa tak stane, hráči a tím Francesca Calzonu si rozdelia vyše troch miliónov eur. Nie však rovným dielom.

Každý ani nehral rovnaký počet minút v kvalifikácii. Rozdelenie bolo v kompetencii trénera. Na základe podkladov, ktoré nám dal, sme to vyplatili," vyhlásil Kováčik v rozhovore pre Pravdu po úspešnej kvalifikácii na ME 2016.

Suma, ktorú si hráči i celý zväz od UEFA zarobia, nemusí byť konečná. K spomínaným deviatim miliónom môžu postupne pribudnúť aj ďalšie.

  • prémia za víťazstvo: 1,5 milióna eur
  • prémia za remízu: 750-tisíc
  • prémia za postup do osemfinále: 2 milióny
  • prémia za postup do štvrťfinále: 3,25 milióna
  • prémia za postup do semifinále: 5 miliónov
  • prémia pre neúspešného finalistu: 7 miliónov
  • prémia pre víťaza ME 2024: 10 miliónov

Majstrovstvá Európy 2024 v Nemecku sa začnú 14. júna, finále je na programe presne o mesiac neskôr na Olympijskom štadióne v Berlíne. Ak by víťazný tím vyhral všetky zápasy, získal by dovedna 34 miliónov eur.

Skupiny najbližšieho Eura vyžrebujú 2. decembra v Hamburgu. Slováci môžu zostať buď vo štvrtom koši, alebo sa vďaka pozitívnym výsledkom z posledného hracieho dňa kvalifikačných skupín posunúť do tretej výkonnostnej skupiny.

Partnerky slovenských futbalistov Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
V čase, kedy im státisíce Slovákov vyčítajú...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Ján Kováčik #ME 2024 vo futbale #Francesco Calzona