Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krajina, kde starostom sa stal ten, kto sľúbil, že nič nesplní, vybudovala futbalovú pevnosť. Môže nás pripraviť o Euro

Krajina, ktorá ako prvá na svete v demokratických voľbách v roku 1980 zvolila za svoju prezidentku ženu, ale až do roku 1989 zakazovala pivo.

15.11.2023 09:34
Island, futbal Foto:
Fenomén futbal prebudil aj Island. Na európsky šampionát za svojimi hráčmi vycestovala desatina ostrovnej krajiny.
debata

Ľudia s neskutočným zmyslom pre humor, keďže nedávno si za starostu Reykjavíku vybrali komedianta. Jón Gnarr im v kampani sľúbil, že z volebných predsavzatí nesplní ani jeden.

A stačilo mu to…

Hlási sa Island. Už hodnú chvíľu mocná futbalová pevnosť, ktorá si získala sympatie i medzinárodné uznanie. Vo štvrtok bude predposlednou prekážkou slovenských reprezentantov v kvalifikácii Euro 2024. Ak na nej Škriniar a spol. nezakopnú, v lete pocestujú do Nemecka.

Islandská dynastia

Každý si azda spomenie na európsky šampionát 2016. Malé severské kráľovstvo „utopené“ v ľadových vodách sa prvýkrát prebojovalo na finálový turnaj. S počtom obyvateľov 370-tisíc bolo na ňom suverénne najmenším štátom. Povráva sa, že do Francúzska postupne vycestovala viac ako desatina všetkých obyvateľov.

Islanďania tam vôbec neboli len do počtu. V skupine zdolali Rakúsko a remizovali s Portugalskom a Maďarskom. Najväčší šok však prišiel v osemfinále, v ktorom si bradatí Vikingovia poradili aj s Anglickom.

Fanúšikovia Islandu počas zápasu proti Anglicku. Foto: Reuters, Yves Herman
Euro 2016, Island, fanúšikovia Fanúšikovia Islandu počas zápasu proti Anglicku.

Odvtedy je krajina ohňa a ľadu považovaná za silnú futbalovú destináciu. Napokon, nechýbala ani na MS 2018 v Rusku. Tam dokonca remizovala s Messiho Argentínou.

Keď vlaňajší kvalifikačný žreb zviedol Islanďanov do jednej skupiny so Slovenskom, videli sme v ňom súpera na boj o druhé postupové miesto.

Predpoklady sa nepotvrdili, šanca Severanov je už iba v teoretickej rovine. Pravda, všetko mohlo byť inak, keby premenili aspoň pár z veľkých príležitostí, ktoré mali v júni doma proti Slovákom.

Futbaloví Islanďania prechádzajú generačnou obmenou. V prestížnych ligách majú zopár hráčov, no na začiatku ich veľkého príbehu bola predovšetkým jedna rodina.

Gudjohnsenovci…

Písal sa rok 1996, keď ostrovania snívali futbalový sen. V tom čase im stačilo, aby si otec Arnór a syn Eidur zahrali spolu v národnom drese. Mužstvo vycestovalo na zápas do Estónska a šéfovia zväzu trvali na tom, že takýto sviatok predsa patrí na domácu pôdu. V Tallinne tak cez polčas Arnór z ihriska zišiel a Eidur naň nastúpil.

Útočník za útočníka…

Otec dole, syn hore. Striedanie Eidura za... Foto: Twitter
Eidur, Arnór Gudjohnsen Otec dole, syn hore. Striedanie Eidura za Arnóra Gudjohnsenovcov v Talline 1996.

Žiaľ, bok po boku nikdy nenastúpili. O mesiac neskôr si totiž 17-ročný Eidur zlomil nohu a dva roky nemohol hrať futbal. Arnór, ktorý mnoho sezón strávil v Anderlechte Brusel, medzitým ukončil kariéru.

Stále rešpektovaný

Priezvisko Gudjohnsen bolo súčasťou tamojšej reprezentácie dlhých 45 rokov. Pardón, nebolo, ale stále je, keďže svoje miesto v národnom tíme si postupne vydobyli Eidurovi synovia Sveinn Aron a Andri Lucas. Pochopiteľne, ako otec i dedo, aj oni dvaja sú útočníci.

Eidur Gudjohnsen je najväčšou postavou v histórii islandského futbalu. Po dvoch sezónach v druholigovom Boltone si ho vyhliadla Chelsea. Rodák z Reykjavíku síce nebol hotovým strojom na góly – v 186 dueloch ich dal 54 – ale v Londýne si ho cenili až tak, že po prevzatí klubu miliardárom Romanom Abramovičom prežil aj brutálny rez kádrom.

Tri sezóny hral aj v Barcelone. Na trávniku, ale i na automatoch. V jednej zo spovedí sa priznal, že za päť mesiacov minul na hazard 400-tisíc eur.

Dôvod? Bol zranený a nudil sa…

„Keď som vyhral, mal som pocit nadšenia, ktorý môžem prirovnať iba k návalu emócií po strelení gólu. Bol to však falošný pocit. Hľadal som rýchle riešenie, ale veci to len zhoršovalo. Dostalo sa to do bodu, keď som bol do toho vťahovaný stále hlbšie a hlbšie,“ povedal.

Eidur Gudjohnsen hrával aj za Barcelonu. Foto: ČTK / AP / MANU FERNANDEZ
Eidur Gudjohnsen Eidur Gudjohnsen hrával aj za Barcelonu.

Neexistuje však taký prešľap, ktorým by zmyl zásluhy za rozvoj islandského futbalu. Hoci nie je rekordérom ani v počte reprezentačných zápasov a gólov, zostáva nedotknuteľnou legendou.

Potvrdil to aj Pavol Kretovič, prvý Slovák, ktorý okúsil, ako chutí pravý islandský futbal. „Eidur tu je mimoriadne rešpektovanou osobnosťou,“ vraví rodák z Košíc, ktorý sa po ukončení kariéry definitívne usadil na Islande.

„Nemal som v pláne zostať. Spôsob života sa nám tu však veľmi zapáčil. A roky rýchlo plynuli,“ vysvetlil pred pár rokmi. Dnes je už mimo futbalového diania, no rád a pomerne často zájde aj na islandskú ligu. Roky trénoval tamojšiu mládež, viacerí reprezentanti prešli aj jeho rukami.

Napríklad Gylfi Thór Sigurdsson a Jóhann Berg Gudmundsson.

Určite nie spolu

Kretovič pripúšťa, že dnešná reprezentácia Islandu nemá v sebe toľkú šikovnosť, akú mala generácia z Eura 2016 či MS 2018. Mužstvo opustilo niekoľko skúsených borcov.

„Bola to výnimočná generácia, ktorá sa formovala niekoľko rokov. Hráči stabilne pôsobili v kvalitných európskych kluboch – od Premier League, cez Seriu A, Bundesligu až po holandskú súťaž. Dnes je to mladý tím a futbalistov z elitných súťaží v ňom nenájdete. Hrajú skôr doma alebo v iných škandinávskych ligách,“ opisuje momentálny stav v reprezentácii.

Pavol Kretovič (vpravo) v drese Breidabliku. Foto: Breidablik
Pavol Kretovič Pavol Kretovič (vpravo) v drese Breidabliku.

Pravda, 370-tisícová krajina nedokáže rok čo rok produkovať elitných hráčov. V globálnom športe, akým je futbal, je to demograficky nemožné. Ostrovania však pre to robia, čo sa dá – stavajú nové ihriská, futbalové haly, infraštruktúra sa neustále zlepšuje.

Ten, kto sledoval vzájomný zápas v Reykjavíku, akiste uzná, že tri body pre Slovensko boli skôr dielom náhody, ako futbalového kumštu. Hoci hráčska kvalita je skôr na strane mužstva Francesca Calzonu, Islanďania sú nepoddajní bojovníci.

Praví Vikingovia. „A veľkí optimisti. Spôsob ich myslenia je nastavený mimoriadne pozitívne. Akoby pre nich nič nebolo nemožné. Sú sebavedomý a hrdý národ. Nikdy sa nevzdávajú a bojovať budú zo všetkých síl. Nemajú prehnaný rešpekt. Ani pred Portugalskom,“ naznačil pred rokom Kretovič.

Želal si jedno. Aby na európskom šampionáte štartovali Slováci aj Islanďania naraz. „Pre zmenu tam raz nemusia byť Portugalci, všakže?“ smial sa. V tejto chvíli je isté, že jeho sen sa nesplní.

Islanďania a Slováci naraz do Nemecka nepôjdu. Prví to však stále môžu tým druhým prekaziť.

Slovensko, Slovinsko Čítajte viac Aj ohňostroj bol už pripravený, stoly objednané... Scenár sa zmenil, my sme sa vrátili do hotela a civeli na stenu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Island #Eidur Gudjohnsen #Pavol Kretovič