Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z obchodu odchádzal s plnou taškou literatúry. Nenápadná ikona a knihomoľ Kucka oslávi stovku

S temperamentom a na plný plyn dopredu i dozadu. Keď sa médiá pýtali niekdajšieho futbalistu Watfordu Filippa Galliho, čo si myslí o Jurajovi Kuckovi, použil tieto slová.

07.09.2023 14:07
Srbsko SR Bielorusko Futbal LN 6. kolo Foto: ,
Juraj Kucka
debata

Jeden z členov vedenia Parmy trafil klinec po hlavičke. Slovenský matador si zajtra s veľkou pravdepodobnosťou v súboji kvalifikácie ME 2024 proti Portugalsku (20.45, prenos vysiela RTVS) pripíše stý štart v národnom mužstve.

„Vždy som v ňom rád. Vážim si každý reprezentačný štart i nomináciu. Hrať za Slovensko je česť,“ povedala pred časom dlhoročná opora.

K súboju reprezentácie proti Portugalsku a Lichtenštajnsku sme v relácii Fair Play hovorili s expertom Vladimírom Goffom

Video

Šťastie v Karhanovom nešťastí

Na prelome rokov 2008 a 2009 si pripísal prvé tri štarty v reprezentácii. Lenže potom prišlo jedno z viacerých zranení, ktoré sprevádzajú Kuckovu kariéru. Bývalý stredopoliar pražskej Sparty tak nezažil postup na majstrovstvá sveta 2010 na poľskom snehu v Chorzówe.

Do záverečnej nominácie Vladimíra Weissa st. sa však dostal. Mal kus šťastia v nešťastí Miroslava Karhana.

Strelec jediného slovenského gólu pri poslednej vzájomnej konfrontácii Slovenska s Portugalskom (1:1) bol zranený a na premiérový veľký turnaj v ére samostatnosti Slovenska nemohol cestovať.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Aj Ronaldo vie, že nečelí trpaslíkovi. Superhviezda zložila Slovákom veľkú poklonu

„Miro by si ako prvý zaslúžil účasť na šampionáte. Futbal však vie rozdávať rany a bolesť. Kucka si svojimi výkonmi a prácou na tréningoch zaslúžil nomináciu. Spomedzi nových hráčov akoby najviac hovoril: Som tu a chcem sa dostať do kádra,“ priznal Weiss po zverejnení nominácie.

Väčšina expertov predpokladala, že mladík bude na turnaji skôr zohrievať lavičku, no Kucka svoju príležitosť v základnej jedenástke dostal.

V záverečnom zápase skupinovej fázy proti Taliansku (3:2) po 25 minútach využil zlú prihrávku Daniele De Rossiho a po jeho parádnej kolmici Róbert Vittek otvoril skóre.

„Takto sa bojuje za národný tím. Kucka ide príkladom aj starším spoluhráčom,“ spomínal Weiss.

Prepálil Casillasa

Kucka sa vždy túžil čo najviac priblížiť svojmu vzoru – Paulovi Scholesovi. Hoci rodák z Bojníc je expertom na čiernu futbalovú prácu, vďaka čomu ho zbožňujú spoluhráči i tréneri, 9. októbra 2014 sa predviedol aj parádnym gólom.

Pri jednom z najpamätnejších víťazstiev Slovenska v ére samostatnosti – doma nad Španielskom 2:1 – otváral skóre. Vladimír Weiss ml. mu posunul loptu a Kuckova bomba prekvapila aj Ikera Casillasa.

„Je to podobná senzácia, ako keď sme zdolali Talianov na majstrovstvách sveta. Nikto to asi dnes nečakal,“ porovnával Hamšík.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Z biedy až na vrchol. Pozrite sa, v akej chudobe Ronaldo vyrástol a čo všetko napokon dosiahol

Zlatá éra slovenského futbalu sa skončila, hoci sa blýska na lepšie časy aj s Kuckom v kabíne. Podľa terajších spoluhráčov sa nezmenil. Naďalej im ide príkladom.

"Keď som prišiel do tímu, ešte ako reprezentant do 21 rokov, prijal ma. Vnímal som ho pozitívne. Za tie roky sa vôbec nezmenil.

Klobúk dole. Neuveriteľné, ako dlho je v reprezentácií a akú má výkonnosť. Nemal to v kariére ľahké. Nakoniec sa vrátil aj do slovenskej ligy a niečo jej ešte aj odovzdal," poznamenal Ondrej Duda.

Taška plná kníh

Uzavretie kariéry v drese Slovana Bratislava v osudovom čísle 33, s ktorým začínal v Ružomberku, ocenil aj Vladimír Goffa.

Futbalový tréner a expert má s 11-gólovým strelcom Slovenska príhodu z marca 2015. Dialóg zo žilinského kníhkupectva azda najlepšie dokresľuje, že Kucka a spol. sa nesústreďujú len na loptu a trávnik.

Čierna Hora SR šport futbal príprava Slovensko Čítajte viac Súboj proti Portugalsku? Ako box s Tysonom, ale Mike sa neporazí sám. Slováci majú formu, ale postupové kalkulačky nevyťahujme

"Vykračoval som si po kníhkupectve počas reprezentačnej prestávky. Hovoril som si, že by bola sranda, keby sa tam našli nejakí reprezentanti.

Na poschodí Janko Mucha, Ľubomír Michalík, Adam Nemec a Juraj Kucka. Kuco mal plnú tašku nových kníh, platil pri pokladni. A ja? Svoje posledné dve knižky som čítal pred vyše rokom. Hanba mi. A reprezentantom česť," spomínal Goffa.

Čím je podľa neho Kucka cenný pre národný tím?

„Nemá futbalový kumšt ako Hamšík, ani súboje ako Škrtel, ale na ihrisku je vždy platný. Je to typ, ktorého chce mať v kádri každý tréner. Kucka je nenápadná ikona,“ uzavrel Goffa.

Najdrahší hráči v nominácii Portugalska + CR7 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Otávio Monteiro (vľavo,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Kucka #slovenská futbalová reprezentácia