Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Premier League som si splnil sen. Zaslúžil som si viac šancí

Po dvoch rokoch prežíva déjà vu. Sezónu začal ako dvojka, ale trénera Fulhamu presvedčil o svojich kvalitách. Sériou siedmich víťazstiev, piatich čistých kont a 563 minút trvajúcou nepriestrelnosťou.

16.12.2021 11:00
Marek Rodák Foto:
Marek Rodák v drese Fulhamu.
debata

Marekovi Rodákovi (25) k tomu pomohol aj výkon v Osijeku. „Tréneri sledovali zápas národného tímu proti Chorvátsku. Dostal som aj pochvalu,“ vraví slovenský brankár.

Pred tromi dňami ste oslavovali narodeniny. Aký darček ste dostali?

Mali sme od trénera deň voľna a dostal som niečo aj od priateľky, čo ma veľmi potešilo.

Bol to taký drobný nácvik blížiacich sa Vianoc?

Tie si veľmi neužijem. Hráme 20. decembra, potom na Štefana a ešte aj o tri dni neskôr. Aby toho nebolo málo, hneď 3. januára súťaž pokračuje. Druhá anglická liga je nabitá, hrá sa veľa zápasov.

Holandsko LM E.sk Ajax Benfica Čítajte viac Akrobat, fotografi ho milujú. Briti píšu o zdatnom Dúbravkovom konkurentovi

Nemáte v tejto sezóne pocit, že zažívate déjà vu? Aj pred dvomi rokmi ste sa museli k postu jednotky prepracovať cez Marcusa Bettinelliho a teraz sa to isté udialo v súboji s Paulom Gazzanigom.

Veru, je to tak. Prvých jedenásť kôl som sedel na lavičke. Bolo to však iné v tom, že som bol na začiatku prípravy zranený. Neodchytal som ani jeden priateľský zápas a tak kouč logicky postavil do bránky Paula.

Po jedenástich kolách som chytal ja a prišli skvelé výsledky. Jedenásť zápasov sme neprehrali, ale teraz sme po siedmich triumfoch štyri razy remizovali. Ak chceme postúpiť, musíme vyhrávať.

Dostalo mužstvo vašim príchodom do bránky od 12. kola nový impulz?

Určite. Mali sme sériu horších výsledkov. Prehrali sme zápasy s mužstvami, ktoré by sme mali zdolávať. Navyše mi pomohla reprezentácia.

Ako?

Zápasom v Chorvátsku (2:2). Tréneri ho sledovali, dostal som aj pochvalu. Výrazne mi to pomohlo vrátiť sa do bránky Fulhamu. Ešte predtým sme síce vypadli v pohári s Leedsom po pokutových kopoch, ale zápas mi vyšiel a už vtedy som cítil podporu trénerov. V Chorvátsku som potvrdil, že som pripravený.

Vychytali ste päť čistých kont a neinkasovali 563 minút. Počítali ste to?

Na štatistiky nie som. Je však príjemné počítať vychytané nuly. Bolo ťažké vrátiť sa do bránky po jedenástich vynechaných kolách. Spoluhráči i tréneri ma chválili. Pýtali sa ma, či sa mi to už niekedy podarilo.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
11. Ján Greguš (San José) - 603-tisíc.

Fulham v aktuálnej sezóne nie vždy predviedol ideálny výkon, ale dokázal zabodovať naplno. Slovenský národný tím síce po majstrovstvách Európy 2020 herne trochu pookrial, ale body to neprinieslo. Máte podobný pocit?

Áno.

Čím to je? Chýba Slovensku hráč, akého máte v klube – Aleksandar Mitrovič?

Môže byť, je to skvelý strelec, rozdielový hráč. Dokázali sme sa v lige presadiť, dať góly, vypracovať si náskok. Keď máte nahraté, hrá sa vám lepšie. Lenže stáva sa aj nám, že odohráme skvelý prvý polčas a potom sa v druhom trasieme o výsledok. V reprezentácii sme hrali vyrovnanejšie. Viac dodržiavali taktické pokyny, ale nedali sme góly. Potom nemôžete vyhrať.

Ako sa s odstupom času pozeráte na neúspešnú kvalifikáciu o budúcoročné majstrovstvá sveta v Katare?

Je to škoda. Mrzí ma, že sme sa o ne nepobili. Mali sme vyhrať viacero zápasov. Gólové šance boli, efektivita nie.

Mal by tréner Štefan Tarkovič pokračovať pri národnom tíme?

Nechcem sa k týmto veciam vyjadrovať, je to na kompetentných. Podľa mňa áno. Predviedli sme herný progres, ale nepodložili sme ho výsledkami.

Štefan Tarkovič, Tomáš Suslov Čítajte viac Tarkovič odovzdal analýzu. Jedna z najlepších, chváli Kováčik

V predošlom ročníku ste si zachytali aj v Premier League. Z bránky vás však vytlačil Alphonse Areola. Ako ste sa cítili po minulej sezóne?

Mrzí ma, že som v prvej lige nedostal viac šancí. Odchytal som len úvodné a posledné kolo. Aj keď sa nám nedarilo, tak mi tréner nedal šancu. Neviem, prečo sa tak rozhodol. Zaslúžil som si viac priestoru, aby som dokázal, že na Premier League mám. Čo už, aj takýto je futbal. Musím na sebe ďalej pracovať.

Areola chytal v Reale Madrid či parížskom Saint-Germain. Ako ste spolu vychádzali?

Bol to super chlapec. Nemôžem na neho povedať krivé slovo. Je to vynikajúci brankár, mohol som sa od neho čosi naučiť.

Aký veľký bol zážitok nastúpiť proti Arsenalu Londýn či Newcastlu United v bránke s Martinom Dúbravkom?

Fantastický, splnil som si detský sen. Málokomu sa niečo také podarí. Nebola to ideálna sezóna a nevyšli nám ani tie dva zápasy. Prešiel som si ťažkými chvíľami, aby som sa do Premier League dostal. Teraz mám motiváciu, aby sme sa tam s mužstvom po roku znova vrátili.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Bývalého kouča Scotta Parkera nahradil Marco Silva. Došlo k výmene suchého Angličana za impulzívneho Portugalčana?

Sú trochu odlišní, ale obaja majú temperament i pokojnú hlavu.

Cieľ – postup do Premier League – zostal rovnaký?

Áno. Momentálne sa nám celkom darí, sme lídri druhej ligy a na správnej ceste. Nie sme však ešte ani v polovici súťaže, veľa sa môže zmeniť. Viacero chlapcov pred sezónou odišlo. Mali sme ôsmich hráčov na hosťovaní, ktorí sa po zostupe vrátili do materských klubov.

Ak by sa nám aj podarilo vrátiť do Premier League, musíme sa výraznejšie posilniť, aby sme sa medzi elitou udržali. Tam je to úplne iný level.


Standings provided by SofaScore LiveScore
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #anglicko #Fulham #Marek Rodák